skip to Main Content

Onsdagsurten: Jernurt

The Herb is Back! Onsdagsurten er vendt frisk og grøn tilbage fra sit decemberhi.
Det er jo ikke fordi det ligefrem myldrer med grønne, spiselige vækster derude, hvor regnen rusker og vinden … ja vinden er bare for meget! Så meget desto mere er der grund til at kaste søgelyset på urte-TE!

I dag, en af mine favorit-urter til te, nemlig jernurt (verbena officinalis) eller mere præcist, citron-jernurt.


.
Jeg har lært at drikke jernurt på NOMA, hvor jeg én gang har været så lyksalig at sætte mine fodformede fladfødder. Her kan du se en ret med agurk og jernurt fra NOMA – de bruger nemlig også frisk jernurt i maden:

Det var en guddommelig gastronomisk oplevelse at spise og drikke på NOMA, og det kunne jeg skrive længe om, men jeg må holde mig til emnet og bare skrive lidt om teen. Altså, det var dengang jeg ikke drak kaffe….. så jeg skulle jo have te. Og jeg tænkte, at det kunne være lidt sjovt at se, om NOMA kunne lave urtete. En god urtete.
Selvfølgelig kunne de – også – dét! Jernurt-te.

De har nok hentet deres jernurt i Paradisets Have, eller noget. Jeg får min i helsekosten.

Jeg har en udtalt svaghed for citronverbena (Aloysia triphylla), som også i tørret tilstand har en fuldstændig fantastisk citronduft og smag. Citronverbena hører hjemme i Sydamerika og er opfriskende på en elegant måde. Jeg blander den som regel ikke med andre urter, bare 100% citronverbenate, ahhhh!

 

Gravide bør IKKE drikke jernurt, til gengæld kan den (altså almindelig jernurt) bruges til at stimulere mælkeproduktionen og sætte fut i en træg menstruation. Jernurt kan også bruges til at styrke nervesystemet og lindre hovedpine og galdelidelser. Alle typer jernurt er gode for fordøjelsen.

Karolines Køkken skriver: “….. citronjernurt, må ikke forveksles med den ægte jernurt, som den ganske vist er i familie med, men som er uspiselig og smager grimt.”
Så enten bruger NOMA en anden jernurt end Karoline, eller også har Frk. Muhko ikke set jernurtlyset…..

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 4 Comments
 1. Interessant
  jeg har en en meget tør citron verbena stående i vindueskarmen- glemte at vande den efter den var taget ind 🙁 men lagde mærke til at den skyder fra neden nu 🙂
  Har mest brugt den til iste og dessert- ctron formage med masser af c verbena er super lækkert.

 2. Uhm… elsker citronverbena the- altså Aloysia, yndig, elegant og skøn. Har dog aldrig fundet ud af hvad jeg skulle gøre med den anden jernurts bitterhed, men bierne elsker den i haven og den trives uden at jeg skal gøre mig umage, den må få en chance i det kulinariske eksperimentarium til sommer, når den vokser frem igen i al dens uanseelige ynde.

 3. @Iben, herligt med spirekraften og tak for søde tips 😉

  @Anna…. jeg gad godt vide, hvilken variant NOMA bruger og hvad de gør. Måske skal der bare en lillebitte smule til, for et give et diskret strejf af bitterhed. Persillelignende mængder bliver det nok aldrig med jernurt. Den fås også som te – det har jeg ikke prøvet – men måske det kan bruges i et urtete-mix.

  Kh Rose

 4. Tak for reminderen – må flux have min store citronverbena ind – den bliver man jo helt afhængig af
  🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top