skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 43

SPØRGSMÅL

Kære Rose

Jeg har tidligere kontaktet dig vedr. d-vitamin tilskud og har nu også et spørgsmål vedr. jern. Jeg har været ude og købe jern strøpulver, men har nu besluttet at min sønpå 6 mdr. skal spise efter baby-led metoden og så er er pulveret jo ikke anvendeligt i starten. Jeg drikker selv to kopper stærk brændenældethe hver dag og vil høre dig om du tror det er nok tilskud for ham via modermælken eller om jeg er nødt til at købe dråber til ham. Hvilke dråber vil du i så fald anbefale? 

Mange hilsner fra H

 

SVAR

Kære H

Mange tak for dit spørgsmål, som du sikkert ikke er den eneste, som står med.

Det er rigtig godt, at du gør dig nogle bevidste overvejelser omkring jerntilskud til dit ammebarn – og sejt, at du stadig ammer, bliv endelig ved så længe som muligt!

Amning er mægtig sundt og godt for dit barn, men som du også er opmærksom på, så stopper festen omkring de 6 måneder, når det kommer til jernindholdet. Babys jerndepoter er ved at være brugt op, og der er simpelthen ikke nok i modermælken, også selvom det optages godt.

Det er rigtig fint, at du drikker brændenældete hver dag, for den er rig på jern (og calcium), men SÅ rig er den desværre ikke, at den kan dække babys behov via modermælken.

Som du nævner, anbefaler jeg i min bog BABY, at man bruger Babyfer jernstrøpulver som jerntilskud, fordi det er smagsneutralt, kan blandes i mos og grød og ikke giver pletter, der aldrig kommer af igen.

Jeg kan godt se udfordringen, hvis baby aldrig spiser mos eller grød, men kun spiser fingermad (BLW = Baby Led Weaning, baby-styret overgangskost).

Men måske kunne du blande pulveret i noget tyk grød, som du serverer i noget, der med lidt god vilje kan kaldes ”stænger”? Det er i hvert fald et forsøg værd.
Hvis dit barn har lyst til at spise lidt skemad i ny og næ, så grib chancen og tilsæt jernstrøpulveret dér. Hvis du kommer en tyk mos eller grød på en ske og giver til baby, kan baby stadig selv styre showet, men det giver flere muligheder for variation i kosten.
Måske kunne man blande pulveret i noget ”cremet” halløj og smøre det på brød eller klatkager.

Hvis du er rigtig opmærksom på jernrig kost og optimalt jernoptag, sådan som jeg beskriver det i BABY, så kan du måske nøjes med halv dosis jerntilskud. Det forudsætter, at dit barn har god appetit og spiser varieret, samt at I undgår komælkeprodukter. Kød er en god jernkilde. Optagelsen af jern fremmes af C-vitamin, som dit barn kan få fra frugt og grøntsager samt 100 procent rene safter. Jernet fra korn optages bedre, hvis dit barn samtidig får frugter eller frugtsaft. Brændenældepulver i babys mad giver også et fint naturligt skud jern.

Du kan selvfølgelig også bruges de ”almindelige” jerndråber. Der har jeg ikke umiddelbart nogle specielle præferencer, men det er ikke et område, jeg har undersøgt så meget. Vær opmærksom på, at nogle børn får ondt i maven eller forstoppelse af dem, og at pletter fra dem ikke kan komme af. Så trap langsomt op og se, hvordan det går. Prøv f.eks. Danasan jerndråber.

Som du nok har læst i BABY, anbefaler jeg først Kräuterblut Floradix Mixtur til børn fra 1 år, lige som producenten gør. Krätuerblut indeholder honning, som kan indeholde en særlig slags bakteriesporer, der kan give baby den meget alvorlige sygdom spædbarnsbotulisme. Selv om honningen i Kräuterblut er varmebehandlet og steril, kan der alligevel være bakteriesporer tilbage, da de ikke kan varmebehandles ihjel. Forsigtighedsprincip her!

Og hvorfor er det nu så vigtigt med det jern der?

Jo, fordi et barn fødes med et jerndepot, som er opbrugt ved 6-måneders-alderen. Baby har brug for jern til at producere røde blodlegemer. Ellers kan det få blodmangel (anæmi). Alvorlig jernmangel hos baby kan i værste fald give varige mén. Babyer, som får mindst 400 ml modermælkserstatning i døgnet, har ikke brug for jerntilskud. Øvrige babyer anbefales 8 mg af den danske sundhedsstyrelse.

I Sverige og Norge anbefaler man ikke jerntilskud til babyer. Men det skyldes, at børnene i vores nordiske broderlande ofte får en hel del mere industrimad – og den er jernberiget. Her i Danmark vil vi mægtig gerne selv svinge gryderne i babykøkkenet, og så kan der let opstå jernmangel hos de 6-12 måneder gamle børn, især hvis de også for store mængde mælkeprodukter, som vi jo – desværre – har tradition for.

Så børn, der får meget jernberiget færdigmad, har ikke brug for (så meget) jerntilskud.
Småbørn, der får for meget jerntilskud, risikerer blandt andet lav vækst.

Så…. det er lidt tricky med jern til småfolk.

Jeg håber du blev lidt klogere og fik nogle brugbare tips. Du er altid velkommen til at skrive igen!

Kærlig hilsen

Rose

Har du erfaring med BLW og jerntilskud? Måske et godt fif til dagens spørger? Skriv endelig en kommentar – mange tak!  

 

This Post Has 2 Comments
  1. Nu virker kommentarerne endelig igen 🙂
    Det er fantastisk at se hvordan mere og mere mad kommer indenbords med BLW – bare ved nysgerrighed. Men indimellem når jeg bestemmer at noget absolut skal spises som fx jern, synes jeg det går lettest, hvis det blandes i noget der kan drikkes og gives når der er gumlet lidt på noget tørt knækbrød, – det jo sjovt at puste bobler i glasset, hvis man ikke er rigtig tørstig og det meste fingermad ryger her stadig på gulvet, i håret, i øret….

  2. @Anna, ja de var kaput de sidste to uger af oktober, desværre. Selvfølgelig mens jeg vari Grønland og offline….

    Dejligt at høre, at det går så godt med BLW, og tak for tips om servering.

    KH Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top