skip to Main Content

Grønne Stjernekvinder #3

Efter en lang sommerpause sparker jeg nu med glæde igen gang i serien om Grønne Stjernekvinder.

I dag kan du møde en ganske særlig kvinde, som har papir på at være en vaskeægte økologisk ildsjæl, nemlig Joy Vasiljev. Hun er indehaver af firmaet the Organic Company, som forhandler skønne tekstiler i GOTS-certificeret økologisk bomuld til babyer og indretning i hjemmet. Det er den lille hverdagsluksus, som er bæredygtig fra vugge til grav.

the Organic Company er ærlig økologi, lækkerhed fordi der er plads til mere lækkerhed og ansvar fordi vi alle kan gøre en forskel” står der på firmaets facebookside.
Det kan enhver jo komme og sige – eller hvad? Det står imidlertid hurtigt klart, at Joy kan se sine visioner i øjnene.

Jeg mødte Joy for nogle uger siden ude på Refshaleøen i København, hvor hun var ved at finde sig til rette i nye (større!) lokaler. Måske læste du om min lettere kaotiske tur derud med mudderpletter på den kridhvide kjole i dette nyhedsbrev Er du til MERE eller BEDRE?

Meget karakterisk havde Joy overskud til både at flytte kontor OG passe firmaet OG tage sig kompetent af den dejlige praktikant Heidi fra den spritnye uddannelse i Reponsible Sourcing inden for design (altså noget med bæredygtig produktion) på Københavns Erhvervsakademi OG sørge for meningsfuldt it-arbejde til en iransk mand, som netop havde fået opholdstilladelse OG snakke i timevis med mig om bæredygtige tekstiler og økologi UDEN at virke det mindste stresset, tværtimod nærværende og engageret. Respekt for det.

”Jeg tror på, at man simpelthen passer bedre på en stofble, hvis den har kostet 69 kroner, frem for de der stakke med 10 for 100,-, som kan kan købe i babyudstyrsforretningerne.” siger Joy og konkluderer: ”Det handler om at bruge BEDRE frem for MERE”.

Alle tekstilerne fra the Organic Company er GOTS-certificerede. Det betyder, at der er garanti for økologisk produktion hele vejen rundt. Jeg lærer til min store glæde under mit besøg hos Joy, at hensyn til arbejderne og deres rettigheder er inkluderet i GOTS-standarden. Hensyn er her: rettigheder, minimumsløn, arbejdstid, krav til arbejdsmiljø, udluftning og mindstealder og så videre. Disse rettigheder er også dem, der bruges i den fairtrade-standard, der hedder WFTO (World Fair Trade Organization).

Joy, som i sin tid tog springet fra en fed stilling hos Mærsk til selvstændig økofreak, fik sidste år prisen som ”Årets Idealist”. Og det er absolut med hold i virkeligheden!
Joy har blandt andet været engageret i et ”Woman in business” -projekt for Danida, hvor hun har coachet en systue i Nicaragua, drevet af kvindelige klimaflygtninge og opstået ud af ingenting efter orkanens Mitchs rasen i ’98.

”Det betyder noget helt særligt for mig” fortæller Joy entusiastisk og hiver en fin lille folder med funky design frem. Zona Franca Masili står der. På forsiden ses silouetten af en kvinde, som løfter et symaskine i strakte arme over sit hoved. Man fornemmer masser af styrke og fokus. Jeg ser fotos af kvinder med rank ryg, som kører med trillebører og støtter sig til kæmpestore skovle. Dét er female power! Systuen drives efter fairtrade principper og producerer udelukkende økologiske tekstiler.

”Når man kommer der som hjælpearbejder, må man først og fremmest lade være med at spilde deres tid!” fortæller Joy og beskriver, hvordan hun respektfuldt har kunnet byde ind med sine kompetencer og hjulpet kvinderne fra systuen med at få certificeret deres produkter, få lavet professionel markedsføring og få kommunikeret deres historie ud. Der ser ud til at være en succes.

Vi snakker videre om fremtidens visioner for succes som beskrevet af fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, der er med i bestyrelsen for the Organic Company. Det handler om, hvordan vi som forbrugere kan bevæge os fra et mekanisk til et organisk paradigme. For eksempel ved at tænke, at vi har adgang til noget, frem for nødvendigvis at måtte eje.

Apropos at eje; min personlige favorit fra the Organic Company til mor er det kombinerede slå-om-forklæde og XX-large viskestykke. Hvis du som mig er typen, som godt kan lide at have noget hængende i taljen, som du løbende kan tørre hænder i, mens du har gang i gryderne og samtidig vil beskytte dit tøj mod pletter på en fiks måde – ja, så er dette cool bindeforklæde helt perfekt. Find det bl.a. her hos helsebasen.dk.

Min favorit til baby…. Jeg kan ikke vælge mellem de ekstra lange Sisflo spisesmække med to indstillinger for længden og de store, bløde gylpeklude (gammeldags stofbleer). Begge dele er praktisk og langtidsholdbar hverdagsluksus til baby. Find dem for eksempel hos ansos.dk – her er spisesmække og her er stofbleer.

Snakken går om økologisk livsstil. Om økologien har et fodformet ry? Om den unge generation af mødre, som er vokset op i en permanent tilstand af overflod og gerne selv vil gå i vintagetøj, men ikke vil købe genbrug til baby. Pludselig er der gået 2 og en halv time og jeg må videre på min jernhest, beriget med mere viden om, hvad ærlig økologi kan betyde i praksis.

This Post Has One Comment
  1. Juhuuu. Elsker at læse de her indslag. Jeg elsker at læse, når kvinder gør det til deres passion at arbejde for en grønnere plant for os selv og de kommende generationer!

    Kh
    Nadia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top