skip to Main Content

Grøn aftensmad hele ugen

Hvad stiller man op på de kødfri dage, hvis det ikke skal være risengrød? Her er lidt inspiration fra en hverdags-uge i min lille øko-vegetar-familie.

Menuen lyder måske vildt overskudsagtig og tidskrævende, men når man er vant til den slags mad, er det ikke svært. Og så kan jeg rigtig godt li’ at lave mad!

Det hele er improviseret ud fra hvad-har-vi-lyst-til-og-hvilke-grøntsager-har-vi. Der er vegetarisk protein på bordet hver dag.

Jeg er sådan lidt egern-agtig og har altid et stort (seriøst stort) lager af div. madvarer. Min gode undskyldning er, at jeg bor langt ude på landet….. Jeg får frugt og grønt fra Aarstiderne én gang om ugen og går på indkøb ca. én gang om ugen.  Dét er nemt.

Vidste du, at en stor oksebøf er lige så klimasyndig som en biltur på 50 km? Vegetarmad af lokale råvarer er det mest klimavenlige valg. Man sparer mange penge ved at droppe kød, så der bliver råd til lækre økologiske råvarer.

Evt. rester bruges næste dag til frokost eller aften. Rester af kogt korn bruges til morgengrød eller frokostsalat. Jeg laver tit store portioner, så der er rester til næste dag.

Og nu, til menuen. Den er næsten uden gluten, mælkeprodukter og sukker.

Mandag: Spinat fra frost, tilsat et glas tofu i tern og lidt spidskommen plus det løse. Dertil stegte ris, en rest fra dagen før.

Tirsdag: Ovnbagte kartofler, løg og hokkaido-græskar i stave med timian. Hummus af kikærter med kapers uden hvidløg – stort portion, så der er til frokost de næste par dage.

Onsdag: Gulerødder i tynde skiver stegt på panden med timian og honning. Kogt quinoa. Bønnesalat med to håndfulde haricot verts, en dåse kidneybønner, kapers, avocado og rød peber.

Torsdag: Emmerpasta. Champignon og porrer i sovs af  sojadrik og havrefløde. Dampede grønne bønner.

Fredag: Klatkager af kikærtemel og kogt quinoa. Dampet broccoli og gulerod. Pastasalat (rest pasta) med rød peber og tomat i cremet dressing.

Foto: Line Klein

Lørdag: Lun linsesalat af kogte puy linser, svitset porre og spidskål med timian, citronbraisserede gulerodsskiver, mild sennepsdressing, finthakket kapers. Dertil hasselback-kartofler samt avocado-mos med kværnede solsikkekerner.

Søndag: Rest af linsesalaten med emmentaler-spelt gourmetknækbrød.

Hvad spiser I hjemme hos dig på grønne dage her om sommeren?

Forresten, dette blogindlæg har engang været bragt hos Urtekram. Men da jeg ved, at rigtig mange er glade for inspiration til grøn aftensmad, får det lov at få en reprise.

PS. Der er masser af opskrifter på grøn familiemad med Line Kleins sublime fotos i min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning (Politikens Forlag).

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 25 Comments
 1. Lyder faktisk ganske godt for kødspiseren her 😉

  Vi har af økonomiske grunde (primært )spist masser af grøn aftensmad ( lacto-ovo) i sommer

  Et par gode bud fra de sidste uger
  Squashpandekager ( reven S( afdryppet/vredent), finthakke løg/hvidløg, krydderurter, lidt parmasanost og æg ( evt en lidt speltmel til at holde sammen.
  stegt på panden med tomatsalat og evt en klat creme fraise.

  Vi har haft mange hestebønner;
  hestebønner både i pasta, risotto -som mos( grøn humous)
  og som falafler
  Hestebønner afskalles køres rå i blender med krydderurter, spidskommen og et par skefuld mel. frituresteges i små frikadeller.
  Spist med citron/yoghurt dressing.

  Grøn linsesalat med grønne bønner fra haven og soltørret tomat – serveret med kartoffelrøsti

  Rødbede supper med grøntsager KUN fra haven på en regnvejsdag var dejligt ikke mindst fordi der var hvidløgsflute til (forkølelsen gik helt væk)

  Limabønepizza fra din bog er altså også et hit både kold og varm.
  Vi har virklig spist den i alle variationer.

  Spidskålsalat med rosa grapefrugt og avocado med macdamianødde dressing
  -var virkelig dejlig- vi fik dog rejer til 🙂

  1. @Iben, mange tak for al inspirationen! Ja, man kan vel bruge mange slags bælgfrugter til falafler? Jeg har faktisk aldrig præsteret at lave dem selv. Bruger man altid rå bælgfrugter – og hvad siger alle os i-blød-og-koge fans til det 😉 ?
   Jeg synes nu klart at limapizzaerne er bedst varme – skønt at I er glade for dem!
   Og nu bugner det med squash rundt i de små haver (altså ikke hos os, vi har kun “vild have”) så det er bare om at hitte på med squash på 100 måder.

 2. Uh det lyder dejligt! Og Iben kan man virkelig lave falafler af rå hestebønner? Det må jeg prøve og Rose, når nu din Limabønnepizza bliver rost kunne du så ikke lokkes til at bringe opskriften her? 🙂

 3. I gør mig SÅ sultne 🙂 TAK TAK TAK for de lækre inspirationer allemand 🙂

  En favorit herfra er tangpasta med tofu marineret med citron, chilli, hvidløg og soya, langtidsbagte cherrytomater med timian og peber, frisk basilikum og ristede pinjekerner. Drysses generøst med økoparmesan og overhældes med soya på en stor dyb tallerken. På bordet skal stå en hamrende god olivenolie. LYKKEN.

  En mere børnevenlig vegeret herhjemme er mine små og tykke spinatpandekager med økofrysemajs og æg og quinoamel (jeg blender spinaten så ungerne spiser sig butnakkede og glade). Hertil rygende varme speltkerner stegt med mandler og soya på panden og en god omgang rødbederåkost …….

  1. @Katrine, uhm god idé med børnevenlige spinatpandekager med BLENDET spinat (alle kneb gælder….) måske kunne man også smugle lidt grønkål ind? Det er i hvert fald en af de få grøntsager, som jeg mangler at blive heeeelt gode venner med. Synes den er så….. ru! Bruger du kun quinoamel og smager det godt?

 4. Jeg ELSKER supper. Tykke, cremede grøntsagssupper med masser af smag og frisk citronsaft! De er ofte på vores menuplan når det skal være kødfrit – og selv min kæreste, der foretrækker masser af protein, er godt tilfreds hvis blot der er godt med brød til! Ellers er det grønne salater med årstidens bedste råvarer og balsamico glaze. Min veninde laver verdensbedste bønne-dunser og dem elsker jeg også – er bare ikke selv nær så godt til at lave dem desværre….

  1. @Marian, ja supper er super. Og relativt nemt, især hvis man laver dobbelt portion.
   Jeg kommer i tanke om nogle linsebøffer med røde splitlinser og kikærter, krydret med frisk koriander og ingefær, som smager helt fantastisk – hvorfor er de nu kommet i glemmebogen, dem må jeg hive frem igen!

 5. TAngpasta er bare vires lokale gårdbutiks überlækre speltspaghetti tilsat tang så det får den msukkeste mørkegrønne farve 🙂

  Jeg eeeeelkser tang og har spist det i hvert fald hver 14. dag, men ikke under mine graviditeter og nu passer jeg på fordi jeg har læst at tang kan være fyldt med grim kemi der kan gøre os syge ……

  1. Katrine, ja det er ærgeligt at nu også tang kan være problematisk. Især fordi det har så mange positive egenskaber. Hvordan er det nu, hvilke former for tang er mest ok… må lige tjekke op hos mkittekatbloggen!

 6. Rose vi håber snart på flere vegetar-uge-planer 🙂

  Kh. og håber du har haft en forrygende ferie!

 7. Ja Rose jeg elsker quinoaens ret nøddede smag – men hvis du tilsætter et glas mosede rodfrugt fra frys fx pastinak smager det ikke såå meget igennem 🙂

 8. Spændene madplad! Her hjemme er hver dag stort set vegetarisk uden at vi er vegetare. Vi får kød 1-2 gange om måneden eller når jeg kan mærke rovdyret kommer op i mig. Jeg finder inspiration på diverse blog eller prøver mig frem med min egen køkken kreativitet. Jeg blogger lidt når jeg har prøvet eller lavet noget virkelig lækkert.

  Tusind tak for en inspirerende blog.

  MVH Asiya

  1. @ Asiya, selv tak, jeg er glad for, at det kan bruges. Vi får også fisk af og til og min ældste datter kræver kød i madpakker HVER dag – så det får hun!

 9. Okay, jeg er imponeret! Det er vildt lækkert – og du har ret: det lyder helt enormt overskudsagtig 🙂 Yummi! – og tak for god inspiration!

  1. @Hanne, tak 🙂 Jeg bliver tilsvarende imponeret over forældre og andre godtfolk, som kan få et børnefamiliehjem til at ligne noget fra Bo Bedre, holde have, endsige få slået græsset regelmæssigt, betjene en boremaskine, skrue noget sammen, sy en knap i og dét, der er mere avanceret med nål og tråd….

 10. Tak for god inspiration. Jeg er netop ved at vænne os lidt fra kødgryderne herhjemme, bare en gang i mellem men når det skal gå stærkt vender man tit tilbage til gamle vaner, så dejligt med inspiration til nem og hurtig grøn mad:)

 11. Falafler er altid lavet af udblødte ukogte kikærter
  Jeg bruger den her opskrift
  http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/og-den-sorte-gryde/Opskrifter/2010/uds_7/20100316144635.htm
  men spiser det så sjældent da jeg laver krydsallergi 🙁

  Fava/hestebønner er den eneste bønner der må spises rå 🙂

  Mht lektiner og phytinsyre så tror jeg hverken at falafler eller rå hestebønner skal spises jævnligt- men engang i mellem er det en skøn afveksling.

  Hummous af kogte friske hestebønner er også godt
  – men tørrede hestebønner er ikke gode 🙁

  1. @Iben, tak så fik jeg det med hummus på plads.
   Synes Urtekrams falafler på frost er ganske gode. Til nem, grøn aftensmad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top