skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 33 – 2012

SPØRGSMÅL

 

Jeg har på mirakuløst vis blitt mor for første gang etter mange år med ufrivillig barnløshet. “oppskriften” har vært store endringer i kosthold og en rekke spesialtilpassede kosttilskudd. Jeg har i mange år brukt store doser spirulina og mindre doser chlorella. Lurer på hva du tenker om avgiftningseffekten chlorella har på kroppen(tungmetaller osv) i og med at jeg er veldig glad i fet fisk som laks og er redd for å overføre tungmetaller til min baby via morsmelk. Håper du har tid til å dvare og evnt kanskje lage en sak på temaet?

 

SVAR

Kære H
Til lykke med moderskabet og tak for dit spørgsmål angående Spirulina, Chlorella og tungmetaller i fisk.

Chlorella er en encellet grønalge, hvis gavnlige egenskaber er meget veldokumenterede. Den er især god i forbindelse med udrensning af tungmetaller og andre miljøgifte. Derfor skal man – efter min mening – endelig IKKE tage den, når man planlægger at blive gravid, er gravid eller ammer. Man kan godt bruge den ved fertilitetsproblemer, men jeg mener det kræver supervision, samt at der går rigeligt lang tid, fra udrensningen er slut, til man rent faktisk bliver gravid. På dén måde kan det være en god idé ved behov.

Nogen mener, at chlorella absorberer de skadelige stoffer fra kroppen og fører dem ud via tarmsystemet. Men spørgsmålet er, om det i sig selv er problematisk, at de bliver frigjort i kroppen og derved kan skade barnet/fostret. Det er ikke mit indtryk, at man ved nok om disse processer endnu. Men jeg er åben for input!

Spirulina er spiselige cyanobaktierie (i daglig tale blågrønalge, men det er faktisk en bakterie). Den er især rig på aminosyrer. 
Lige som chlorella kan spirulina udrense tungmetaller. Men det er et tveægget sværd, da den formodentlig også absorberer miljøgifte – måske også radioaktive ioner – fra sit voksested. Man ved ikke tilstrækkeligt om det endnu. Derfor ville jeg personligt gerne afvente flere forskningsresultater på spirulina.

I forhold til fisk anbefaler jeg at spise udvalgte fisk i henhold til min fiskehitliste – den kan du se her.

De store fede fisk er generelt set desværre så belastede af miljøgifte, at det ikke anbefales at spise dem, når man er gravid, planlægger at blive gravid, ammer eller er lille barn. Det gælder også laks, desværre. Især tun er slem, da den kan indeholde kviksølv.

Derfor anbefaler jeg tilskud til alle af fiskeolie eller levertran i top kvalitet. Mit bedste bud er omega-3 fra Nordic Naturals. Den er koncentreret, oprenste for miljøgifte og relativt behagelig i smagen. Det er uhyre vigtigt for babyer; enten via modermælken eller som tilskud. Til baby anbefaler jeg Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Naturals (nej, jeg får ikke procenter!). Se nærmere angående dosis i min bog BABY – 100% naturlig.  Så længe du ammer, anbefaler jeg 1 tsk Omega-3 Nordic Naturals til dig.

KH Rose

PS. Vidste du, at du kan spørge mig alt det, du orker, og din og din families sundhed? Det sker i min brevkasse i medlemsforum i Grøn Stue.
Du får kolossalt mange medlemsfordele – se dem her!

 

 

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top