skip to Main Content

Friske Spirer

I dag er jeg mægtig glad for at præsentere en gæsteblogger, nemlig Miriam Sommer fra friskespirer.dk, som er indehaver af titlen som Danmarks spire-ekspert nummer ét.

Jeg havde fornøjelsen af en berigende og dejlig lang telefonsamtale med Miriam forleden om hygiejne og finere nuancer i forbindelse med spiredyrkning – og meget andet….
Det var en nørdet fornøjelse i den allermest positive betydning. Jeg ELSKER at blive inspireret af folk, som har styr på deres kram. Og Miriam kan dét der med spirer.

Det kom sig af, at jeg undrede mig over, at Fødevarestyrelsen for nylig gik ud og frarådede enhver form for spiredyrkning ude i de små hjem, på baggrund af, at en bestemt sending egyptiske bukkehornsfrø kunne indeholde den farlige tarmbakterie VTEC. Fordi bukkehornsfrø kan findes i enkelte poser med blandede frø til spiring, blev konsekvensen, at Fødevarestyrelsen fraråder AL spiring af noget som helst, samt at alle spirer får et opkog.

Det svarer – efter min mening –  faktisk til at sige, at man mistænker tomater for at være farlige, men fordi tomater findes i enkelte salatblandinger, vil man fraråde at dyrke ALLE grøntsager.

Better safe than sorry, ja. Og så hellere skære alt over den virkelig store kam end være skyld i fatale uheld hos dem, som ikke lige får læst det med småt på posen med blandede spirefrø.

Heldigvis gælder der nogle simple retningslinjer for god hygiejne med spirer, som er vigtige at kende og følge.

Læs Miriams meget nuancerede indlæg om spirer og bakterier her

Miriam har skrevet det følgende blogindlæg med særligt fokus på børn og spirer.
Pointen er: Giv altid spirer et opkog, inden du serverer dem for børn og andre med særligt udsatte maver. Kig ind på Miriams site Friskespirer.dk og bliv smittet af spirepassionen – og ikke af VTEC 😉

Foto: www.friskespirer.dk

SUNDE SPIRER FOR ALLE

Af Miriam Sommer – indehaver af Friske Spirer.

De fleste køber spirer fra supermarkedet. Det er nemt og sundt, men hvorfor ikke dyrke spirerne selv? Det er langt billigere. Det er sjovt for børn i alle aldre, og du kan dyrke over 40 forskellige sorter i dit eget køkken – uden brug af jord!

Spirernes mange fordele
Spirer er fulde af vitaminer, mineraler, enzymer og antioxidanter. De indeholder fibre og væske til gavn for fordøjelsen. Spirer af specielt linser og bønner har desuden et højt indhold af proteiner. Spirer har også en anden fordel: Deres fedt- og kalorieindhold er meget lavt.

Oveni det hele smager spirer godt. De er flotte og ser godt ud i salatskålen. Derudover fylder de godt i maven og er egnede i gryderetter eller i smoothies.

Børn elsker spirer
Spirer taler rigtig godt til børn i alle aldre. Der er noget fascinerende ved at se de små spirer vokse. Endda uden brug af jord. Det betyder, at nysgerrige sjæle virkelig kan følge udviklingen lige til spirerne sætter blade. Hvis de altså kan lade spirerne være i fred …for de smager skønt!

Spirer af mange sorter
Spirer kan dyrkes af både frø, korn, linser, bønner, ærter og kerner. Du har faktisk mulighed for at dyrke over 40 sorter til sunde spirer selv. Nederst i denne artikel finder du en vejledning i at dyrke lækre, sprøde linsespirer i løbet af kun fire dage.

Sikre spirer
I juni 2011 fik spirerne ekstra opmærksomhed af Fødevarestyrelsen. Årsagen var et udbrud af E. Coli-bakterien, VTEC. Bakterien var blevet spredt og havde smittet flere via bukkehornsfrø fra Ægypten.
For at være på den sikre side, anbefalede de offentlige instanser, at enhver spire uanset sort fik et opkog lige inden servering.

Et hurtigt opkog af spirer er i øvrigt altid vigtigt, når du serverer spirer for børn, ældre eller folk med nedsat immunforsvar. Formålet er at neutralisere enhver bakterie eller plantelektin, som kan give uønskede reaktioner hos børn og folk med nedsat fordøjelse eller immunforsvar.

Kogte spirer
Ikke alle spirer lige kønne eller lækre efter en tur i varmen. Hvis du ønsker at give spirerne et hurtigt opkog, så kan du med fordel vælge de mere kraftige spirer af mungbønner, adzukibønner, linser eller solsikkespirer. De bevarer både en stor del af deres næringsstoffer, smukke farver og megen sprødhed trods let kogning.

Rå spirer er de sundeste
Hvis du derimod ønsker at spise dine spirer rå, så kan du finde mange tips og gode råd til at opnå sunde spirer året rundt på hjemmesiden, www.FriskeSpirer.dk.


Hurtige linsespirer
Her får du en vejledning til at dyrke lækre spirer af hele/uflækkede, ubehandlede, økologiske linser:

  1. Udvælg din yndling blandt sorterne af linser.
  2. Læg en god håndfuld af dem i blød i friskt vand i 8 -10 timer. Lad vandet dække linserne.
  3. Linserne trækker meget vand, så lad der være godt med vand i beholderen.
  4. Hæld iblødsætningsvandet fra og skyl de vandfyldte linser grundigt med friskt, køligt vand.
  5. Lad al vandet dryppe helt fra, men gnid eller tør ikke linserne.
  6. Læg linserne i en skål med et rent, fugtigt viskestykke over åbningen af skålen.
  7. Lad linserne være fugtige men ikke ligge direkte i vand under dyrkningen.
  8. Skyl grundigt morgen og aften. Hold viskestykket og spirerne let fugtige hele tiden.
  9. Spirerne er klar til at blive spist efter 4 dage, eller når spiren er 1 cm.
  10. Skyl grundigt en sidste gang og nyd den lækre smag af grøn sundhed.

Vigtigt
J.f afsnittet Sikre spirer hvis spirerne skal nydes af børn, ældre eller folk med nedsat immunforsvar.

 

Læs mere på…
www.FriskeSpirer.dkgratis inspiration til alle nye eller erfarne spiredyrkere. Mange spændende vinkler og et nyhedsbrev med det seneste om spirer hver måned.

Friske Spirer – en guide til spiringDenne bog er en A til Z om at dyrke sunde spirer året. Virkelig grundige beskrivelser, tips og metoder til at dyrke over 40 sorter af spirer. Et must have for seriøse spiredyrkere. Flot illustreret. Læsevenlig for alle. 82 sider. Pris 149,- inkl. moms.

 

Jeg er ikke sponsoreret, bare begejstret.

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 2 Comments
  1. Vi er lige begyndt at lave spirer selv, er startet med lucerne og mungbønner, men hele køkkenet er nu invaderet af små bitte fluer, ligesom dem der kommer hvis man har en overmoden banan liggende. Hvad gør vi? Eller hvad gør vi forkert? På forhånd tak.
    Mie

    1. @Mie, tak for din kommentar. Jeg er ikke spireekspert, så jeg kan desværre ikke hjælpe her. Men det er Miriam fra friskespirer.dk, så prøv at spørge hos hende.
      Kærligst Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top