skip to Main Content

Onsdags-urten: Kanel

Årets sidste onsdagsurt er decemberoptakt: Kanel (Cinnamomum verum).
Alle kender kanel!

Men vidste du også, at kanel …

 • kommer fra et stedsegrønt træ på 10-15 meter?
 • hjælper med at regulere blodsukker/sukkertrang?
 • indeholder stoffet kumarin, som er giftigt i større mængder?
 • også smager godt i gryderetter og lignende, som må få et orientalsk pift?
 • i gamle dage var et meget kostbart krydderi?
 • findes i mange varianter og kvaliteter?
 • virker afskrækkende på myrer?
Lad os lige dvæle lidt ved kumarinen. Det er et stof, som i større mængder kan give leverskader. Derfor skal især børn ikke spise alt for meget af det støvede brune pulver – altså på daglig basis. Der er ingen problemer i den retning i forhold til at strø rundhåndet kanelsukker på risengrøden! Der er imidlertid forskel på kumarinindholdet i de forskellige typer.

Jeg bruger stødt fairtrade økologisk ægte Ceylon-kanel (intet mindre!) fra Urtekram – klart min favorit! Den er mild i smagen, og kumarinindholdet er relativ lavt. Jeg kommer en lille tsk. i min smoothie hver morgen. Den mere traditionelle form, nemlig kassiakanel, indeholder mere kumarin. Det er den, der som regel gemmer sig i andre kaneldåser, -poser og hvad har vi.

Jeg har forresten udviklet en opskrift på Kanelsnegle uden sukkerchok. Den kan du downloade gratis her. Den stammer fra min e-guide “Sødt – på en sundere måde”.

Hvad er din yndlingskanel? Eller kanelfif?

 

PS

Kunne du tænke dig en juletid i balance, uden sul og stress, med børn og bagværk?
Så tjek min funklende nye e-bog:
JULESTJERNER
Syv sunde damer deler deres bedste julefif til en december i balance
Se her!  

 

 

This Post Has 9 Comments
 1. Uha, er tosset med kanel – men køber ikke en bestemt en, bare den billige fra fakta B-)
  Pt. ryger den på min ylette med bananskiver om morgenen, i boller/kanelsnegle og kage, samt på langtidsbagte æbler, som serveres med iskold græsk yoghurt. Mmh. Synes det smager så skønt og julet.

 2. Hvor heldigt 😉 Den bruger vi også. Den er nemlig også kun halv så dyr, som den anden kanel urtekram sælger i de små metaldåser. Bare hvis nogle tror den er vildt dyr…

 3. Jeg undres over at de fleste producenter ikke skriver hvilken type kanel de anvender, det gør det svært at foretage et kvalificeret indkøb. Urtekrams kanel i de små sorte dåser er cassiakanel – ret forvirrende, når nu man lige troede at Urtekrams kanel skulle være den rigtige slags.

 4. Husk på, at alle gode virkninger sker ved brug af Cassiakanel og ikke ægte kanel. Smagen er helt anderledes, der synes ingen kraft i ægte kanel.

 5. @Vivi – nemlig, den er billigere pr. kilo.

  @Julie, ja det ville være rart. Ja, Urtekram sælger begge typer kanel, det kan man vel ikke fortænke dem i. Rart trods alt, at den ene er i glas (som jeg har bragt et billede af) og den anden i dåse, så skulle det være til at undgå forvekslinger. Man må dog nok regne med, at de fleste færdigvarer indeholder Cassiakanel, altså den med kumarin.

  @Carsten – tak for din kommentar. Jeg er nu ikke enig i, at der ikke er kraft i ægte kanel, ej heller, at der ikke er nogen “gode virkninger” fra ægte kanel.
  Se desuden Fødevarestyrelsens opdaterede anbefalinger ang. kanel
  http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kumarin-i-kanel.aspx

  kh Rose

 6. Hej Rose 🙂
  Jeg bruger kanel på min Acido hver morgen. Jeg har i et godt stykke tid brugt den på glas fra Santa Maria. Er den ok eller skal jeg vælge en anden??
  Mvh.Mette

 7. @Mette – jeg vil jo foretrække en økologisk Ceylon-kanel, nemlig den, jeg viser på billedet. Jeg ved ikke, hvilken type kanel som Santa Maria bruger – står der noget på pakken? Ellers kan du spørge dem.
  kh Rose

 8. Hej Rose 🙂
  Der står ikke på glasset hvilken type kanel de bruger. Der står kun stødt kanel. Indeholder alt kanel kumarin? i store eller små mængder? Må jeg stille dig nogle flere spørgsmål som ikke handler om kanel her? 🙂 Eller et andet sted?
  Mvh.Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top