skip to Main Content

Was zu TUN?

Tun kviksølv

Senest opdateret august 2016.

“Fisk er sundt”, og tun er jo et nemt valg. Men der er al mulig grund til at styre uden om tunen og vælge andre fisk, som hverken er overfiskede eller belastede af miljøgifte.

Du kan hoppe direkte i mål med de sunde og bæredygtige fiskevalg via min gratis Fiskehitliste.

Den står også i min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning på side 170 og i min bog Dit sunde barn – sådan! på side 37.

Det vidste du ikke om dåsetun

Tun og nogle få andre rovfisk har en grænseværdi for kviksølv, som er dobbelt så høj (1,0 mg/kg) som for andre fisk (0,50 mg/kg).
Det er reguleret af EU – og dokumentationen er her.

Ellers ville det være forbudt at sælge den som fødevarer, fordi indholdet af kviksølv er så højt.
Dérfor har man fordoblet grænseværdien!

Fik du den?
Altså at den officielle begrundelse for at hæve grænseværdien er, at ellers må fisken jo ikke sælges! (Læs: så bliver producenterne sure).

De grænseværdier er for øvrigt ikke blevet revurderet siden 2002.
Og det er altså disse i forvejen fordoblede grænseværdier, som overskrides hyppigt.
Jeg ved snart ikke, om jeg skal le eller græde.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har i sommeren 2016 testet dåsetun for bl.a. kviksølv.

Resultat: “Alle de 14 tun indeholdt målbare mængder af cadmium og kviksølv, men i alle tilfælde lå indholdet under de nuværende grænseværdier.”

Ifølge en undersøgelse fra 2010 overskrider hver 10. dåse tun og hver 5. tunbøf og sushitun den danske grænseværdi for kviksølv.

Dåsefisk er generelt mere tynget af kviksølv end frisk og frossen fisk, dog undtagen frisk tunbøf og sushitun, som er langt værre end dåsetun.

Så giftigt er kviksølv

Og hvorfor er det nu så vigtigt med den kviksølv?!
Kviksølv er en nervegift, som kan give alvorlige hjerne- og udviklingsforstyrrelser. Det er ikke mindste fostre yderst sårbare overfor.

Fra 2000 til 2004 steg antallet af misdannelser hos små nyfødte danskere med 24 procent. Nogle børn får kroniske hjerneskader, som opstår i fostertilstanden på uforklarlig vis. En af dem er min ældste datter. Så det er ikke kun noget, som rammer naboen …

Nyere forskning viser, at kviksølv er så farlig en nervegift, at man i praksis ikke kan sætte en laveste grænseværdi.

Det kan du læse mere om i denne artikel.

 

Hvad med bæredygtigheden?

Verdensnaturfonden WWF har i magasinet Levende Natur sat fokus på, hvad der gemmer sig på bunden af tundåsen. Det er ikke kønt.

Kun 5 ud af 57 testede dåser tun på det danske marked oplyser, hvor fisken er fanget. Så som forbruger har du ikke en chance for at vurdere din tun. Hvis du altså står der i supermarkedet og kan huske, hvilke tunarter som er go og hvilke, der er no-go.

Og kun 4 dåser tun havde MSC-mærket. MSC er et skridt i retningen af mere bæredygtigt fiskeri.
MSC-mærket gør det noget nemmere at være fiskeforbruger, omend det ikke i sig selv er tilstrækkeligt. Men det er bedre end ingenting.

Men det mest interessante er, at det ikke nævnes med et ord hos WWF, at tun indeholder skræmmende meget af nervegiften kviksølv.

På hjemmesiden Hva’ for en fisk kan du finde WWF’s fiskeguide til bæredygtige fisk. Det er væsentligt, for 75 % af verdens fiskebestande er overfisket eller fisket til det yderste.

Desværre tager WWF’s Fiskeguide ikke fiskenes indhold af miljøgifte som tungmetaller, PCB og dioxiner i betragtning.
Så den giver udelukkende en vurdering af bæredygtigheden.

 

De kloge valg

Derfor; ikke mindst som gravide, kommende gravid, ammende og til småbørn er det uhyre vigtigt at undgå tunfisk og andre fisk med højt indhold af miljøgifte. Både for sundhedens og miljøets skyld.

Og was så zu tun? Jo, heldigvis er der masser af andre gode fiskevalg, se dem i min gratis Fiskehitliste, som løbende opdateres.

Køber du tun?

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 10 Comments
 1. Avs avs avs… Jeg har spist lidt tun her i min graviditet… Jeg har nok fået noget der ligner 1-2 dåser og tre stykker sushitun i alt på 25 uger, men er det mon noget jeg skal stresse over?

 2. Kære Kristine, bekymring har aldrig gjort nogen lykkeligere eller sundere 🙂
  Jeg forstår godt tanken, men jeg ville sige pyt

  … og vælge en anden fisk næste gang.

  Jeg lover dig, der er mange ting, jeg ved nu, som jeg gerne ville have vidst, dengang jeg var gravid 2. og især 1. gang – selv om jeg allerede dengang vidste en del. Men hey, vi gør det så godt vi kan, ud fra den viden, vi har til rådighed.
  Og det er faktisk kun for ganske nylig, at nogen er begyndt at råbe op omkring det med at der nok ikke kan sættes en laveste grænseværdi for kviksølv.

 3. Suk, Jeg har længe droppet tunbøffen og tunen i sushi, men jeg troede nu egentlig (indtil Baby kom), at dåsetun var ok i begrænsede mængder, så vi har spist det engang imellem.
  Jeg synes desværre ikke, at der nogen god oplagt erstatning. Vi har haft dåsetun i køkkenskabet som back-up til trætte dage. Det er så taknemmeligt at blande med lidt skyr og grøntsager og spise på rugbrød eller i pitabrød. Og det smager godt.
  Øv, øv. Men tak for indlægget alligevel ;o)

 4. Tak for svar, Rose.
  Jeg er selv jordemoder og vil tage dette op med jordemoderchef og sygehusets overlæge. Altså tænk lige: Vi må ikke anbefale Kräuterblut til gravide, men vi må gerne sige, at tun på dåse er helt ok! Der er noget, der ikke hænger sammen…

 5. Hvor er det skræmmende!!

  Nu ved jeg da helt sikkert en ting jeg skal holde mig fra når jeg bliver gravid.. Det føles nogle gange som en jungle at finde ud af what to do and what not to do!

 6. Skræmmende hver gang man hører om det.
  Er så ‘heldig’ at tun er en af de ting her i livet jeg ikke ser som noget mine smagsløg bryder sig om, så dåsetun er år siden sidste gang, aner faktisk ikke engang hvornår.
  Sushi elsker jeg, men plejer at bestille uden tun hvis det er ‘kokken bestemmer’.

  Og underligt at tilladte mængder kan variere i fisk, som trods alt burde være sammenlignligt. Var det fisk kontra noget man spiser meget mere eller mindre af, kan man bedre forstå at der kan være forskel på mængden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top