skip to Main Content

Når æggestokkene klaprer

I drømmer om (endnu) en lille bebs. Men den ene graviditetstest efter den anden boner ud som nitter. Ufrivillig barnløshed og traditionel fertilitetsbehandling er ofte en voldsom belastning for krop, sjæl og parforhold. Og nu skal det tilmed koste penge. Mange penge.

Jeg ville ønske at det danske sundhedssystem i langt højere grad ville fokusere på oplysning og kompetent vejledning til dem, der gerne vil optimere deres fertilitet. Det ville uden tvivl give flere ønskebørn, mere sundhed og spare mange penge til fertilitetsbehandling.

Personligt synes jeg, at det er meget tankevækkende, at over 75% af de barnløse, som fulgte det såkaldte Foresight-program til fertilitetsoptimering – ja de fik rent faktisk sunde børn! Foresight-programmet er især brugt i England, bl.a. hos praktiserende læger. Hvert par får et individuelt tilrettelagt sundhedsprogram, hvor gennemgående byggestene er sund økologisk mad, ingen rygning, ingen kaffe (sorry), ingen alkohol, skære ned på sukkeret, udredning af intolerancer, pæne doser nøje udvalgte kosttilskud, udrensning af tungmetalbelastninger m.m. Herhjemme kan man købe sig til behandlingen hos bl.a. Optimal Næring.

Få er klar over, at noget så simpelt som at tage en daglig basispakke med fiskeolie, multivitamin, zink, C- og E-vitamin samt koldpressede olier – hele pakken både til ham og hende! – kan gøre hele forskellen.

Inden for de sidste få år er vi blevet mere og mere klar over, hvor meget cocktaileffekten af alle de hormonforstyrrende stoffer, vi udsættes for, påvirker vores fertilitet. Over 2 ud af 5 danske mænd har nedsat sædkvalitet. Flere og flere børn mødes med misdannelser. Forskere fandt for eksempel for nylig ud af, at effekten af én paracetamol hovedpinepille taget på et forkert tidspunkt i graviditeten kan påvirke et drengefoster (misdannede kønsorganer) lige så meget som alle de hormonforstyrrende effekter, en gravid udsættes for i løbet af hele sin graviditet! Sådan er perspektiverne – desværre.

Man kan gøre meget i sin dagligdag for at mindske sin udsættelse for hormonforstyrrende stoffer, men ja, det kræver fravalg og ændring af nogle vaner.

Jeg er helt klar over, at så nemt går det selvfølgelig ikke altid – nogle gange kan gulerødder og powertilskud ikke gøre jobbet.

Og hvorfor hører man så ikke om det her? Måske fordi vi er så vitaminforskrækkede herhjemme? Måske fordi gynækologerne ikke får en krone for at snakke kost og livsstil med patienterne? Fordi der ikke er samme prestige og forskningskroner i emnet? Måske fordi moderne viden om ernæring og kosttilskud er dybt underprioriteret på lægestudiet?

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 3 Comments
  1. I hvert fald er der ingen hjælp at hente til kost/tilskud og lign. før eller under behandlingen, hverken hos læger eller sygeplejersker. Underligt, når nu der efterhånden er gode erfaringer. Af og til bliver jeg så træt af den danske laveste-fællesnævner-model, som især rammer os, når det kommer til Sundhedsstyrelsens anbefalede daglige doser af vitaminer og mineraler. Det er i sådanne tilfælde, at sundhed ender med at blive tro, selvom det er en videnskab.

    1. Ja, vi er virkelig vitaminforskrækkede her i Danmark. Den anbefalede daglige tilførsel (ADT) af vitaminer og mineraler er en mindstedosis, som lige netop kan forhindre mangelsygdomme. Moderne læger og ernæringsterapeuter m.fl. arbejder med en mere optimal tilførsel (ODA), som giver bedre odds for et stærkt helbred og god trivsel. Derudover kan man bruge større doser terapeutisk – for eksempel til at optimere fertilitet – det skal man selvfølgelig lade eksperter om, men det ER muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top