skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 1 – 2018: Genbrug af LEGO

Genbrug af LEGO

SPØRGSMÅL

Hej Rose,

Jeg købte din bog BABY, da jeg blev gravid og har været rigtig glad for den, tak.

Jeg har et spørgsmål vedrørende LEGO – både duplo og de klassiske små klodser:
Mine forældre og mine svigerforældre har gemt mine og min mands LEGO, fra da vi var små for en 20 – 35 år siden, og jeg husker stadig, hvor meget jeg selv legede med de klodser i mange år.
Spørgsmålet er nu, om der er for mange kemikalier og andet i den slags gammelt LEGO til at det er okay at lade vores barn lege med det i dag?

Jeg har tænkt på, om det måske er okay, hvis ikke hun putter det i munden, men det er jo svært at administrere! Og nu vi er ved det; hvad med BRIO togene og banerne fra vores ungdom?

Jeg har forsøgt at slå det op forskellige steder uden held, så jeg tænkte, at hvis der er en, der ved det, så må det være dig!

På forhånd tak,
Mathilde

 

SVAR

Kære Mathilde

Tak for de fine ord og for dit spørgsmål om genbrug af LEGO og andre typer legetøj.

Når TÆNK m.fl. tester legetøj er resultatet desværre ofte, at over halvdelen af det testede legetøj indeholder skadelig kemi, f.eks. kræftfremkaldende tjærestoffer, flammehæmmere, bly, nikkel, formaldehyd, nonylphenol m.m.

Trælegetøj kan indeholde kedelig kemi. For eksempel puslespil af krydsfiner. Desuden kan både lak og maling være problematisk. Faktisk viser tests, at trælegetøj overordnet set indeholder mere grim kemi end plastlegetøj.

Legetøj af hård plast er derimod sjældent problematisk.
Det er blød plast, skumgummi, neopren og lign. til gengæld ofte.

Det er faktisk heller ikke noget stort problem, at der evt. er bishpenoler i legetøj, da det vil være hårdt bundet. Det betyder, at det ikke afsmitter ved leg (med mindre barnet ligefrem æder legetøjet!)

Bisphenoler afgives til gengæld til fødevarer og drikke, så det er vigtigt at undgå i fødevareemballage.

Genbrug er godt, men ikke nødvendigvis, når det kommer til legetøj, for den sundhedsmæssige pris kan være for høj. Reglerne for legetøj i Danmark var ikke så strikse før i tiden – hvis der da overhovedet var nogen regler!

Generelt bør plastiklegetøj som f.eks. Barbiedukker, plastdyr m.m., som er fra før 2007, ikke gives til børn.

NYT! En ny engelsk undersøgelse viser, at ældre LEGO fra 70’erne og 80’erne kan indeholde problemkemi, særligt hvis det er slidt/beskadiget.
Du kan læse om undersøgelsen her.
Som huskeregel kan du af forsigtighedshensyn undgå LEGO fra før 1980’erne. 

Dvs. at LEGO, som er produceret fra ca. 1990 og frem, bør være trygt at anvende. 

Ældre træ- og metallegetøj indeholder ofte store mængder tungmetaller i malingen.
Derfor ville jeg ikke lade børn lege med ældre Brio legetøj.
Men faktisk heller ikke nyere Brio-tog.
Både i 2010, 2011 og 2015 fandt TÆNK problemkemi i Brio-tog.
Andre typer legetøj fra Brio kan være okay, f.eks. deres, togbaner i ubehandlet træ og legetøj i hård plast.

Også byggematerialerne fra gamle sandkasser kan afgive farlige stoffer.
Nyere, brugt legetøj er generelt et rigtig fint valg, især hvis det er fra de “gode” mærker.

Jeg vil varmt anbefale at vaske LEGO-legetøjet jævnligt. Det kan du nemt gøre ved at putte det i et dynebetræk og vaske det i vaskemaskinen! Gerne et dynebetræk med lynlås, så du er sikker på, at de små dele ikke ryger og ud sætter sig fast.

Mindre mængder klodser kan du vaske i en balje eller i badekaret med varmt sæbevand. Alternativt med en damprenser.

Hvis du vil have mere viden og genveje til trygt legetøj, vil jeg varmt anbefale dig at kigge nærmere på min e-guide Legetøj uden kemi.

Jeg skriver også en del om det i min bog Dit sunde barn – sådan!
Bogen fortæller om alt til børn 1 – 12 år, hvorimod BABY har fokus på babyer, altså under 1 år.

Rigtig god leg!

Kærligst

Rose

This Post Has 8 Comments
 1. Hej.
  Hvad med Lego-hjulene (dæk) til det mindre Lego, det er i blødt materiale. Er det også ok at genbruge?
  Vh
  Anne

  1. @Anne – tak for din kommentar. Jeg er ikke bekendt med testresultater, der har fundet problematisk kemi i LEGO-hjul (dæk) – det kunne f.eks. være ftalater.
   Omvendt kan vi selvfølgelig heller ikke udelukke det. Jeg tænker, at børn i en alder, hvor de kan finde på at gumle på legetøj, ikke leger med LEGO af den type, hvor der er hjul på (?).
   Kærligst
   Rose

   1. Ang. mulige ftalater i brugte Lego hjul/dæk, er det så ikke underordnet kemimæssigt, om børn sutter på dem? Afgasser ftalater ikke bare ved at ligge i en kasse med Lego klodser?
    Tak for godt indlæg 🙂

    1. @Louise – tak for din kommentar. Det er ikke underordnet, og i med eksponeringen kan være stor, hvis man sutter på tingene. Jo, ftalater afgasser. Jeg tænker dog, at risikoen er relativt lille ifht. produktets alder og hjulenes størrelse. Udluftning, støvsugning og støv-af gør til gengæld en kæmpe forskel på børneværelset.
     Kærligst
     Rose

 2. Angående genbrug af Brio togbaner så er skinnerne lavet af ubehandlet træ. En mulighed er at købe nye briotog lavet af hård plast og bruge dem på de gamle togskinner. Man kan også supplere med Ikeas togbane og tilbehør.

  1. @Mette – tak for det gode tip. Det er lyder smart, at Brios og Ikeas toglegetøj fint kan kombineres. Og ja, Ikeas produkter er ofte okay set med kemikritiske briller.
   Kærligst
   Rose

 3. Tak for et super godt indlæg og svar. Vi har nemlig købt en kasse Duplo brugt:-) Jeg har vasket det i badekarret, men synes det er svært at få helt rent, så jeg vil da afgjort prøve vaskemaskinen. Men hvor varmt kan man vaske det, Rose?
  Kh. Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top