skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 44 – 2016: Bestråling af krydderier

Bestråling af krydderier

SPØRGSMÅL

Hei

Vi liker godt kanel i familien, vi spiser økologisk ceylon kanel fordi vi da unngår

Kumarin som er i “kunstig kanel”.

Det jeg har bekymring rundt er at alle økologiske krydder ikke er bestrålt.

Vi har en bioingeniør i familien, hun fraråder krydder som ikke er bestrålt fordi de kan inneholde sporer/ sopper og andre uheldige ting. Dette er visst spesielt uheldig for små barn. Hva mener du om ikke bestrålte krydder? Har ikke funnet så mye informasjon rundt dette noen plass.

Mvh

Leser fra Norge

 

SVAR

Kære “Leser fra Norge”

Tak for dine spændende spørgsmål om bestråling af krydderier og andre fødevarer.

Man bestråler fødevarer med ioniserende stråling for at forhindre formering af sygdomsfremkaldende bakterier og/eller for at forlænge holdbarheden. Her kan bestråling være ret effektivt.

Og ja, krydderier kan faktisk indeholde store mængder af disse bakterier. Det skyldes produktionsforholdene, hvor der kan være dårlig hygiejne, udsættelse for jord- og dyrebakterier, rotter, insekter m.m.

Nogle bakterier er dog resistente over for bestrålingen, lige som toksiner fint klarer en omgang bestråling.

Retningslinjerne for bestråling af krydderier fødevarer er reguleret af EU. I Danmark er det kun krydderier og krydderurter, som må bestråles.

Det skal fremgå af emballagen på produktet, hvis det indeholder bestrålede ingredienser. Der skal stå ”Behandlet med ioniserende stråling”, ”Bestrålet” eller ”Strålekonserveret” på produktet. Det gælder også færdigmad, som indeholder bestrålede krydderier og/eller krydderurter. Det sker dog langt fra altid.

Økologiske fødevarer må ikke bestråles.

Bemærk, at der også kan forekomme bestrålede ingredienser i kosttilskud.

Problemet med bestråling er bl.a., at det ødelægger en stor del af vitaminindholdet, samt at lugt og smag kan ændres.

Endvidere kan bestrålingen i sig selv skabe giftige stoffer i fødevaren.

Interessant nok indeholder mange krydderier og krydderurter i sig selv stoffer, som kan bekæmpe bakterier, virus og svampe.

Man kan også hævde, at bestrålingen kan bruges til at dække over dårlig fødevarehygiejne.

Min anbefaling er at vælge økologiske rene råvarer i høj kvalitet. På den måde reduceres risikoen for forgiftning pga. sygdomsfremkaldende bakterier. Og bestrålede fødevarer undgås.

Jeg ville personligt godt give mit barn + 6 mdr. mindre mængder af udvalgte økologiske højkvalitets krydderier og krydderurter. Du finder mine nærmere anbefalinger i min bog BABY – 100 % naturlig uden tilsætning.

Det er godt, at I vælger Ceylonkanel, også kaldet ægte kanel, netop for at undgå det skadelige stof cumarin, som findes i cassiakanel (som i parentes bemærket ikke er ”kunstig”, det er bare en anden slags kanel).

Jeg håber, at dette har gjort dig klogere og tryggere i forhold til emnet bestråling af krydderier.

 

Kærligst
Rose

This Post Has 2 Comments
    1. @Monick, tak for din kommentar. Det er et spændende spørgsmål – det synes jeg da helt sikkert, at du skal stille til en, som beskæftiger sig med bestråling af krydderier.
      Kærligst
      Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top