skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 34 – 2016: D-vitamin til baby

Fredagsbrevkassen Uge 34 – 2016: D-vitamin Til Baby

D-vitamin til baby

SPØRGSMÅL

Kære Rose,

Jeg sidder og læser i din bog ang d-vitamin til min baby på 8 uger.

Jeg har fravalgt D-pearls fordi jeg ikke turde, når de ikke er et decideret baby produkt og fordi sundhedsplejersken siger at opløsningen kan være sammensat anderledes til voksne end hvis de var til baby (?)

Derfor har jeg valgt Lactocare Baby.

Har du nogen erfaring med dem?

Jeg tror muligvis de er nyere på markedet.. Kan du også anbefale dem, eller anbefaler du stadig d pearls?

På forhånd tak for hjælpen

Hilsen N

 

SVAR

Kære N

Tak for dit spørgsmål om D-vitamin til babyer.

Som du har læst i min bog BABY, anbefaler jeg, at babyer fra 2 uger dagligt får 1 stk. D-vitamin D-pearl 20 mcg fra Pharma Nord.

Til babyer, der ikke ammes, anbefaler jeg, at man skifter til dagligt at give ½ tsk. Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Naturals, når barnet bliver 4 uger.
Det er en levertran, som indeholder D-vitamin, hvilket dækker det lille barns behov for D-vitamin.

Jeg anbefaler også, at ammebabyer fra 6 måneder får den nævnte levertran i stedet for D-vitamin.

Men tilbage til D-pearls, som er min anbefaling, når det drejer sig om D-vitamin til baby.

Du skriver, at du er bange for at bruge dem, fordi det ikke er et decideret babyprodukt, og fordi din sundhedsplejerske udtaler, at de kan være sammensat anderledes end et babyprodukt.

Almindelige D-dråber til babyer er baseret på kokosolie, som er gjort flydende ved stuetemperatur via en kemisk proces. Denne type olie mistænkes for at kunne give babyer ondt i maven.

Derfor anbefaler jeg D-pearls, da disse i stedet indeholder olivenolie. De indeholder kun D-vitamin og olivenolie – det er på alle måder i orden at give i den rette dosis til det lille barn.

Da D-vitamin er fedtopløseligt, er det for alle mest optimalt at tage det i oliekapsler frem for som tabletter.

Din sundhedsplejerske har tilsyneladende ikke har sat sig tilstrækkeligt ind i tingene.
Kost og kosttilskud fylder ikke særlig meget på sundhedsplejerskernes studie, og undervisningsniveauet er i den konservative afdeling.
Ydermere må din sundhedsplejerske kun anbefale noget, som er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Så sundhedsplejersker er ikke det mest optimale sted at søge kompetent og opdateret vejledning om ernæring og kosttilskud til småbørn.
Hvis jeg skal sige det meget diplomatisk.
Det gælder i øvrigt også mere komplekse ammeproblematikker.

Det helt mystiske her er faktisk, at Sundhedsstyrelsen i deres reviderede anbefalinger fra 2015 om spædbarnets ernæring faktisk har tilføjet et helt nyt afsnit, der netop beskriver denne problematik og nævner D-pearls (uden konkret produktnavn) som et alternativ. Så det kunne din sundhedsplejerske have noteret sig.

”Opstår mavegenerne igen umiddelbart efter engangsdoseringen, kan D-vitamindråberne ikke udelukkes som årsag, og skift til en anden type D-vitamin tilrådes. Det kan fx være D-vitamin i en gelatinekapsel. I disse produkter er D-vitaminet typisk opløst i olivenolie. Hver kapsel indeholder enten 20 eller 38 μg D-vitamin. Til spædbørn anvendes en kapsel med 20 μg D-vitamin hver anden dag, hvor indholdet af kapslen udtømmes på en ske, efter at man, med en ren nål, har prikket hul på gelatinekapslen.”

Brugen af D-pearls som D-vitamin til babyer er blevet udbredt via min bog BABY, som udkom i 2011, så det er en stor glæde for mig, at Sundhedsstyrelsen har noteret sig dette.

Der er meget delte meninger om, hvad den optimale dosis D-vitamin til baby er.

De officielle danske anbefalinger siger 10 mcg dagligt D-vitamin til baby og børn 0-2 år.

Harvard School of Public Health anbefaler 20-25 mcg til børn under 1 år. Det gør førende speciallæger i knogleskørhed på Danmarks store hospitaler også, ligesom den amerikanske organisation Vitamin D-Council .

Min anbefaling ligger lige midt imellem. Man får nemlig sjældent det hele ud af en kapsel, når man klemmer indholdet ud, så selv om den pålyder 20 mcg, får baby reelt kun ca. 15 mcg. Og det er glimrende.

Så du kan du helt trygt give dit barn D-pearls som beskrevet i BABY.

Du spørger også til produktet Lactocare.

Jeg anbefaler ikke Lactocare til babyer.

Lactocare kombinerer udvalgte bakterietyper, der passer til nyfødtes behov, med D-vitamin, som babyer også har brugt for.

Produktet indeholder imidlertid også fructooligocaccaharider, også kaldet FOS. Det er prebiotika, altså ”mad” til de probiotiske bakterier. Det tilsættes formentlig (også), fordi det smager meget sødt.

Men man faktisk ikke ved nok om, hvordan tilskud af FOS og andre typer prebiotika virker på babyer (og på voksne).

Derfor er det også forbudt at tilsætte FOS til f.eks. modermælkserstatning og andre ernæringsprodukter til babyer i lande som Australien, New Zealand og Canada. Det er til gengæld tilladt i EU.

FOS kan give temmelig meget luft i maven og deraf følgende ondt i maven. Det kender du måske hvis du f.eks. har spist en portion jordskoksuppe.

Jeg mener derfor ikke, at babyer 0-6 måneder har brug for tilskud af f.eks. FOS.

De gavnlige effekter af probiotiske bakterier til babyer er derimod veldokumenterede, særligt hvis baby er født ved kejsersnit.

Derfor anbefaler jeg også probiotika til småbørn, jf. mine konkrete anbefalinger i BABY.

Så konklusionen er, at bare fordi et produkt ifølge producenten er beregnet til babyer, er det ikke nødvendigvis det bedste valg. Det kan endog være et (meget) uhensigtsmæssigt valg.

Jeg håber, at dette har gjort dig tryg ved at tage et bevidst oplyst valg ifht. D-vitamin til baby.

Kærligst
Rose

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 16 Comments
 1. Hej Rose. Jeg har lige et tillægsspørgsmål til dit fine svar til N vedr. D vitaminer til baby. Jeg har en dreng på 5,5 år som er multiallergiker og som jeg godt kunne tænke mig at give 20 mcg D vitamin om dagen, men jeg kan ikke finde noget mærke. Jeg ville helst vælge dem fra D-pearls da de er i olivenolie, men det er først fra 11 år. Og jeg ved heller ikke om han ville kunne sluge en kapsel, så det skal helst være noget han kan tygge. Har du nogle gode anbefalinger? Tusind tak.
  De bedste hilsner
  Kristina

 2. @Kristina – tak for din kommentar. Der er en lovpligtig påskrift på D-pearls om, at de først kan bruges fra 11 år. Den ville jeg fuldstændig se bort fra! D-pearls kan sagtens tygges. Jeg vil varmt anbefale dig at kigge ind på Grøn Stue, så du kan få individuel vejledning ifht. din drengs særlige behov. https://rosemaimonide.com/groen-stue/
  Kærligst
  Rose

 3. Hej. Min sundhedsplejerske har netop frarådet d-pearls til baby, da der i Viborg netop har været et forgiftningstilfælde pga overdosis, trods at moderen kun gav d pearls til sin baby hver anden dag!
  Mvh Kamilla Kabus

  1. @Kamilla – tak for din kommentar. Vi har jo været i dialog på mailen, da jeg tog din henvendelse meget seriøst. Din sundhedsplejerske afviser at have udtalt sig således, ligesom den ledende sundhedsplejerske i Viborg ikke kender noget til sagen. Vi må derfor konkludere, at der foreligger en misforståelse. Heldigvis.
   Kærligst
   Rose

 4. Hej Rose.
  Jeg kan læse mig frem til at du anbefaler d-pearls til børn. Min datter bliver 2 år om tre måneder. Sker der noget med at give hende en 20 mcg kapsel presset ud på en ske dagligt eller skal det kun være hver anden dag?
  Mvh Lotte

  1. @Lotte – tak for din kommentar. Det kommer an på, hvad hun ellers får af kosttilskud med D-vitamin. Jeg ville gå efter ca. 20 mcg dagligt i alt.
   Du er meget velkommen på Grøn Stue for personlig vejledning. På Grøn Stue finder du også alle mine guides og pakkeløsninger inkl. dem om kosttilskud til hele familien.
   Se mere her: https://rosemaimonide.com/groen-stue/
   og her: https://rosemaimonide.com/vitaminer-og-mineraler-til-born-2/
   Kærligst
   Rose

 5. Hej rose
  Vil det bedste så være kun at give d dråber hver anden dag? Min datter er 10 uger..

 6. Hej Rose,

  Jeg har fulgt dit råd mht D pearls og nu er min baby nået til de 6 mdr hvor jeg så skal have købt “Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Naturals” som du anbefaler. Men jeg vil først lige høre dig, hvorfor skal jeg ikke bare fortsætte med D pearls? Hvad er det “Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Naturals” kan, som D pearls ikke kan?

  Mvh
  marinela

   1. Hej igen. Jeg fik spurgt min SP hvad hendes holdning var til ovenstående og hun svarede “Jeg kan ikke anbefale det fordi det er svært at give 400 ie og D vitamin kan overdoseres.” Så nu er jeg lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre…

    1. @Marinela – den norske sundhedsstyrelse anbefaler levertran til alle børn fra 4 uger samt til gravide og ammende. Den danske sundhedsstyrelsen (og dermed sp’ens anbefalinger) er bare ikke særlige opdaterede med international viden her. So sorry.
     Du kan med fordel låne eller købe min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning, hvor jeg grundigt redegør for barnets behov for EPA og DHA samt D-vitamin – som efter international standard er højere end 10 mcg/dgl.

     Kærligst
     Rose

 7. Hejsa

  Jeg kan konstatere at Sundhedsstyrelsen har ændret holdningen, og gelatinekapsler med D-vitamin ikke længere må anvendes til spædbørn!? ( se side 3 i ” Ernæring til spædbørn og småbørn” 2017 )

  Er der kendskab til en anden måde at få D-vitamin på, udover den traditionelle indeholdende kokosolie?

  Dbh – Martin

 8. Hej Rose

  Kan man i stedet for d peals bruge d dråber til spædbørn som kun indeholder solsikke olie, som fx bidro d dråber?

  1. @Suzan, tak for dit spørgsmål. Dette er jo et ældre blogindlæg, så jeg har sidenhen opdateret mine anbefalinger, da der er kommet en række gode nye produkter siden 2016.

   Du kan bl.a. bruge 5 dråber “BioGaia D-vitamindråber” fra Semper til babyer fra 2 uger. Det er dog ikke min primære anbefaling.

   Du finder alle mine anbefalinger i den nye udgave af min bestseller BABY:
   https://rosemaimonide.com/baby/

   Anbefalingerne ligger også i oversigtsform i mit onlineunivers Grøn Stue
   https://rosemaimonide.com/groen-stue/

   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top