skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 13 – 2015: Fiskeolie

Fredagsbrevkassen Uge 13 – 2015: Fiskeolie

Fiskeolie

SPØRGSMÅL

Hej Rose,

Tak for en god og informativ side. Mit spørgsmål vedrører fiskeolie til børn. På apotektet kan man kun finde fiskeolie med unødvendige tilsætningsstoffer og sødemidler. Findes der en fiskeolie som for eksempel den fra Purepharma til børn eller skal man bare give dem fiskeolie beregnet til voksne i mindre dosis? Hvad er din holdning?

Tak på forhånd

Vh
Sonja

 

SVAR

Kære Sonja

Tak for dit spørgsmål om fiskeolie til børn.

Ja, fiskeolie eller levertran i god kvalitet er enormt vigtig for både børn og voksne!

Fra 9. fostermåned og frem til omkring 7-års alderen dannes flere og flere forbindelser mellem cellerne i hjernen. Forbindelsesledningerne mellem hjernecellerne er omgivet af et fedtlag, som kaldes myelin. Det fedtlag bygges bl.a. af fedtsyren DHA, som findes i fiskeolier.

De såkaldt essentielle fedtsyrer (omega-3 og omega-6) skal tilføres fra kosten, da vi ikke selv kan danne dem. Mangel på essentielle fedtsyrer påvirker hjernens funktion negativt, altså bl.a. koncentration, indlæring og humør.

Faktisk består 60 % af hjernens tørvægt af fedt. Så fiskeolie (omega-3) er altså den vigtigste byggesten i udviklingen af dit barns hjerne og nervesystem!

Mangel på de essentielle fedtsyrer EPA og DHA påvirker dit barns indlæring, sprogudvikling, syn og hjernevækst negativt og øger risikoen for betændelse i tarmen.

Så børn har faktisk ikke brug for en mindre dosis fiskeolie end voksne.

Levertran og fiskeolie af dårlig kvalitet tærer på kroppen, fordi det storforbruger antioxidanter. Så hellere tage de gode produkter hver anden dag, hvis budgettet virkelig er stramt.

Levertran må ikke lugte eller smage af fisk og slet ikke give makrelagtige opstød efter indtagelse. Den må heller ikke lugte harsk (som af gamle peanuts).

Jeg anbefaler som udgangspunkt produkter fra Nordic Naturals, som benytter en særlig (dyr!) metode til at tappe olien iltfrit og skånsomt, så den ikke bliver harsk – derfor den højere pris for produkterne. Fiskeolien fremstilles ud fra bæredygtige principper og ligger lavt på indhold af dioxiner, tungmetaller, PCB’er og andre miljøgifte.
Indholdet af DHA og EPA er højt, og Nordic Naturals’ produkter har generelt bedst smag og giver ikke klamme fiskebøvser.

Der findes også alternativer.

Jeg har ingen økonomiske interesser i at anbefale bestemte produkter, det er ren grøn karma.

Jeg anbefaler som standard 1 tsk. (5 ml) eller 4 kapsler Arctic Cod Liver Oil fra Nordic Naturals dagligt til både børn og voksne. Nogle har større behov.

Du finder flere tips og nyttig viden om sundt fedt til hele familien i min e-guide Fedt nok – hele livet.

Kærligst
R.

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 7 Comments
 1. Nordic naturals har små tyggekapsler uden smag til børn. Der er jordbæraroma i, men ingen smag. De er virkelig gode til børn synes jeg. Da han ikke var gammel nok til st tygge dem, fin han olien blandet i juice..

 2. Kan man ik bare tage livets olie som er rig på omega 3, 6 og 9 istedet for fiskeolie?

  1. @Ranya, nej, det anbefaler jeg ikke. De fleste får rigeligt omega 6 fra kosten. Omega-9 får man fra olivenolie.
   Så det er kun Omega-3, der er reelt behov for at tage som kosttilskud.
   Kærligst
   Rose

 3. Hej Rose.
  Vi får oil of Life-juiceshots + vitaminpiller hver aften til “vitamin-dessert”. Det er en super god og hyggelig tradition vi har lavet. (jeg får premium – min mand og datter får standard)
  Jeg er gravid og har netop købt Omega 3 i pilleform. Skal jeg fortsætte med begge olier eller nøjes med fiskeolien? Og hvad med min mand og datter?
  – håber du har tid til at svare.
  Mvh Salsa

  1. @Salsa, tak for dit spørgsmål. Jeg vil anbefale jer at fokusere på Omega-3 fra NN, jomfrukokosolie samt ekstra jomfruolivenolie. Hvis du gerne vil vide mere, vil jeg anbefale dig mine e-guides “Fedt nok – hele livet” samt mine e-guides om kosttilskud til hele familien. Du finder det hele inde på grønstue.dk.
   Kærligst
   Rose

 4. Hej- lidt mere om fiskeolie og børn. Mit datter er 10 år. På de fleste produkter jeg synes fungere uden tilsætning osv står der en anbefalet dosis efter det 11 eller 12 år. Hvad tænker du med dosis til min datter på 10 år? Har også købt puraphama?.
  Mvh Helle

  1. @Helle – tak for din kommentar. Sommetider er producenterne underlagt at skrive visse ting på produkterne. Det er langt fra altid, at jeg er enig i disse pligtpåskrifter.
   Jeg vil anbefale dig at give hende (og alle andre i familien) 1 tsk. (eller 4 kapsler) Arctic Cod Liver Oil fra Nordic Naturals dagligt.
   På Grøn Stue finder du altid mine senest opdaterede anbefalinger om kosttilskud til hele familien. https://rosemaimonide.com/groen-stue/
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top