skip to Main Content

Er lykken kettlebells eller konfektkugler?

Jeg er blevet inviteret til at skrive lederen til et særtillæg i denne uge til Berlingske Tidende.

Tillægget har som tema ”Vores nyfødte børn – sundhed og velvære” og når ud til omkring 200.000 læsere.
Det udkommer i anledning af Baby- og Småbørnsmessen i Øksnehallen i København.

Jeg er meget glad for denne mulighed for at give mit (nok ret overraskende!) bud på, hvad bæredygtig sundhed i familien i virkeligheden handler om.

Du kan læse lederen her:

 

Foto: Mathilda Yokelin

Foto: Mathilda Yokelin

 

Er lykken kettlebells eller konfektkugler?

 

”Hvordan gør jeg det bedste for mit barn?”. Det spørgsmål banker på, når man står med et lille nyt liv i sine hænder. Jeg får mange varianter af spørgsmålet fra nybagte mødre, ofte ledsaget af et træt hjertesuk. For det er snublende let at fare vild i megamylderet af links på nettet, gode husråd fra mødregruppen, løftede pegefingre fra gamle tanter og en mavefornemmelse, som har svært ved at holde skansen i konkurrencen med natteroderi og ammehjerne.

 

For hvad er egentlig det bedste? I min optik giver det ikke mening at tale om ”rigtig eller forkert”. Alle forældre gør det bedste de kan ud fra netop deres ståsted, og alt er dybest set godt. Den lykkelige barndom er ikke afhængig af økologiprocenten eller mængden af quinoasalater.

 

I forhold til sundhed og velvære må du i første omgang selv gå vejen som det voksne forbillede i familien. I længslen efter et bæredygtigt liv kan vi få så travlt med at gøre alt muligt såkaldt rigtigt, at vi glemmer at være. Vi stresser rundt, holder alt for få opløftende pauser og dulmer kroppens og sjælens signaler med iPhone, kanelsnegle og lange arbejdsdage. På den måde kvæler vi hjertets hvisken i travlhed og giver det hele en slimet finish af dårlig samvittighed. Så ryger bæredygtigheden, nærværet og det nærende velvære. Og det var næppe drømmen om ”det bedste” familieliv …

 

Betyder det så, at alle de sunde tiltag kan være lige meget? På ingen måde! Det er derimod en invitation til at vælge det til, som reelt løfter familiens sundhed og velvære. Om det så er via kettlebells eller konfektkugler er for så vidt underordnet. Når du vil gøre det bedste for dit barn, kan du tjekke ind hos sig selv med et ”Føles det her godt?” eller ”Er det her virkelig vigtigt for mig og mit barn?”. Måske skal der også nogle flere Nej-tak’er på banen, for at netop din families hverdag kan gro et bæredygtigt sted?
 

Heldigvis er der mange muligheder for at få hjælp, smutveje og håndsrækninger til at give sin guldklump en bæredygtig barndom. På baggrund af viden kan du træffe oplyste valg og fravalg. For sådan vil det være; det er på ingen måde meningen, at du skal favne og nå alt. Når du med et bevidst sind vælger til og fra, vokser velværet og den gode ro i maven. Så bliver der plads til at lade lykken pible frem og samle på både de små og store børns smil. Det er et smukt bud på sundhed.

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 2 Comments
  1. Kære Rose, hvor er det en fin optik du har valgt at anlægge i din artikel. Messen i Øksenhallen er endnu en af mange indholdsforladte forbrugerforlystrelses setups med afsæt i simpel forbrugerisme – intet andet. Jeg er abonnent på Politikken og har netop siddet med dette medies tillæg om selv samme messe. Jeg bladrede kun hurtigt igennem og tænkte øv hvorfor gider min avis hoppe med på den vogn? Hvordan kan det være at min avis, med bæredygtige holdninger og som er velvidende om sine kernelæseres profil, vælger at tale ned til mig. Et retorisk spørgsmål som jeg nemt kan svare på: Min familie (og primært jeg som kvinden/moderen) er målgruppen med stort “M” for denne messe, idet vi har 6 børn her på adressen er veluddannede, ressoursestærke og bor i et købestærkt postnummer. Tillægget må jo indbringe massive reklameindtægter og er strategisk timet ift. den forestående efterårsferie i uge 42, hvor vi så har “fået inspiration” til at købe Dublo, spille-apps og andet materielt så vi rigtigt kan hygge os ‘sammen’ mens børnene er optagede af deres og vi af vores… iphones, løbeture osv. Jeg sidder med min kun 1 uge gamle datter i armene og sender dig taknemmelige og kærlige tanker Rose. Fortsæt din ærlige og kritiske linje. Knus fra Camilla-mor

  2. @Camilla – tusind tak for din kommentar og for at dele dine kloge tanker. Da jeg sagde ja til at skrive lederen, var jeg ikke helt klar over, at tillægget havde så stor overvægt af annoncer ifht. oplysende stof. Det kunne man nok heller ikke have forudset. Så ja, det giver ekstra god mening at inspirere den enkelte til at mærke efter <3
    Ikke at der er noget galt eller forkert med at "shoppe" - det nyder jeg også selv. Men i min optik giver det kun mening, hvis det reelt giver mig værdi, føles sjovt og bæredygtigt og bidrager nærende til min hverdag.
    Kærligst R.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top