skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 10 – 2013: sælolie

Sælolie

SPØRGSMÅL

Jeg vil gerne høre din mening om sælolie kontra almindelig fiskeolie?

Skal til at bestille fra Arctic i Norge, men synes deres flydende fiskeolie smager harskt. Arctic anbefaler du til småbørn, hvordan er du så sikker på producenten?

Jeg har gigtsymtomer og vil gerne have det absolut bedste.

På forhånd tak
J

Ps, jeg er rystet over at mange fiskeolier fra helsebranchen også er blacklistet…

 

SVAR

Kære J

Tak for dit spørgsmål. Jeg kan godt forstå, at du undrer dig over, at det muligt at købe harske fiskeolie. Men det er desværre snarere reglen end undtagelsen, da lovgivningen omkring fiskeoliernes harksningsgrad er temmelig large.

I forbindelse med vurdering af fiskeoliers harskhed er det bedst med uafhængige analyseresultater. Firmaernes egne oplysninger skal nok tages med et vist forbehold. Jeg har personligt ret stor tilllid til Maja Kirkegaard, som er ph.d. i miljømedicin.
Hun har kigget Nordic Naturals grundigt efter i sømmene og laver jævnligt smags- og lugtprøver på deres produkter – ganske vist helt uvidenskabeligt, men hun har en ret god næse for og erfaring med at vurdere harskhed.
Det er også min egen oplevelse, at deres olier ikke er harske (eller I hvert fald ikke så meget, at det afholder mig fra at tage dem).

Jeg må hellere slå fast med syvtommersøm, at jeg ingen som helst økonomiske interesser har i forhold til kosttilskud, fiskeolie og lign.!

Der er også mange andre faktorer, som har betydning i forhold til at vurdere en fiskeolies kvalitet (indhold af miljøgifte, koncentration, iltforhold under produktionen, bæredygtighed i produktion m.m.) – men hvis olien er harks, kan det andet for så vidt være underordnet, for så bør man ikke spise den lige meget hvad.

Jeg er desværre endnu ikke stødt på en sælolie, som kan leve op til disse skrappe kriterier, men jeg kan selvfølgelig ikke udelukke, at det findes.

I øvrigt fremstilles Arctic Cod Liver Oil fra Nordic Naturals af norske fisk (skrei), mens omega-3’eren fremstilles i Peru, men under helt andre kontrollerede forhold end dem, du måske har set på TV. Hvis du tager levertran, skal du dog være opmærksom på, at dit samlede indtag af A-vitamin fra kosttilskud og fødevarer som f.eks. leverpostej ikke bliver for højt.

Jeg er i øvrigt enig i, at det er en rigtig god idé for at dig, som har gigtsymptomer, at tage fiskeolie/levertran. Du kan også overveje at inkludere ingefær og hyben i din daglige menu samt masser af basedannende fødevarer (især grøntsager) og beherskede mængder af de syredannende (især sukker).

KH Rose

 

PS. Som medlem af GRØN STUE kan du stille mig og Maja Kirkegaard alle de spørgsmål du orker om din og familiens sundhed og grønne valg i hverdagen.
Kig ind – det koster kun fra 135 kroner om måneden.
Læs mere om alle dine medlemsfordele i GRØN STUE .

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 4 Comments
 1. Hej J!

  Jeg har også en gang oplevet, at en fiskeolie fra Nordic Naturals var harsk. Jeg troede alle fiskeolier smagte sådan. Jeg har derfor kun brugt kapsler i en periode. Men nu efter nogle år har jeg igen givet Nordic Naturals flydende en chance, og nu synes jeg overhovedet ikke den smager harsk. Sandsynligvis var jeg rigtig uheldig første gang jeg købte den. Havde jeg vidst den gang det jeg ved i dag om harske fiskeolier, ville jeg have sendt den retur.

 2. @Marie, tak for kommentaren. Ja, jeg vil klart anbefale, at hvis en fiskeolie/levertran er harsk, når man åbner den, så skal man returnere den og få pengene retur eller få en anden. Det er vigtigt at vælge olier, som har stået på køl hos forhandleren. KH Rose

 3. Sælolie – altså tran fra sælspæk?
  Det ville jeg personligt ikke tage som kosttilskud, alene af den årsag at man her i Grønland anbefaler gravide og ammende at passe på med at spise store havpattedyr, da fedtvævet kan have et højt indhold af tungmetaller.
  Man anbefaler at vi holder os til små hvaler og unge sæler. Nogle går så vidt som til at sige kvinder og piger burde holde sig helt fra havpattedyr til de er færdige med at få børn og amme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top