skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 6 – 2013

SPØRGSMÅL

Hej Rose.
Spændende side du har her. Jeg er selv levnedsmiddelingeniør, så vi deler vist interesseområde. Jeg har med stor interesse læst din quickguide til fiskeolier, især efter kontants tema om harske olier. Efterfølgende har jeg søgt efter en olie der har mere kvalitet og næring, og efter at have læst dit indlæg valgte jeg Nordic naturals’ omega 3 kapsler, da jeg desværre ikke kan klare den følelelse en skefuld olie giver ned i halsen. Så vidt jeg læste, skrev du at Nordic Naturals produkter var produceret i Norge af norske fisk under de bedste forhold. Det lød tiltalende.

Igår modtog jeg min pakke med 4 x 180 kapsler, og kunne læse at der stod: Distributør Bidro i Messinge (DK) og Producent: Nordic Naturals Inc, Watsonville, CA 95076. Og så tænkte jeg-det er jo Californien, men ikke Norge.

Da jeg så læste din quickguide igen, blev jeg i tvivl om hvad du egentlig skrev…. Mener du, at kun levertran (altså arctic cod liver oil) er produceret norsk i Norge?, og bagefter skriver du: Øvrige produkter produceres på fisk fra Peru, mener du her også NN’s øvrige produkter?

Jeg håber jeg har gjort et godt køb til mig og min baby i maven, og at kapslerne er produceret under de bedste forhold. Men det er svært at smage for de er med citrussmag…

Mvh L

 

SVAR

Tak for din besked.

Du kan være tryg, olierne er blandt de mindst harske (lave totoxtal), der kan opdrives, og meget koncentrerede med relativt lavt indhold af miljøgifte.

NN Cod Liver Oil, altså levertran, fremstilles af norske fisk (skrei), mens omega-3-olierne fremstilles af småfisk fra Peru.

Der er imidlertid ikke tale om de horrible produktionsforhold, som har været vist på TV for nylig.

NN’s olier produceres under iltfrie forhold, så de stort set undgår harskhed. Det er også derfor, at de er dyrere.

Og nej, jeg får ingen procenter overhovedet og har ingen økonomisker interesser!

Så jeg mener trygt du kan spise omega-3 kapslerne – det gør jeg selv.

Du kan evt. læse mere på nordicnaturals.com.

Det er rigtigt, at de kan være svært at vurdere harskheden, da de er med citrussmag. Maja Kirkegaard, som er ph.d. i miljømedicin, har undersøgt emnet temmelig godt i en årrække, hvor hun har smags- og lugttestet en del forskellige fiskeolier – og kasseret de fleste. Hun har haft fingre i flere nyere batches af omega-3 fiskeolier fra Nordic Naturals, og de har været i orden  -siger hendes sensitive smags- og lugtsans, og den har jeg personligt tillid til.

Jeg vil ikke udelukke, at der er andre fiskeolier på markedet med lige så lave eller lavere totoxtal. Det er dog vigtigt, at totoxtallene er fremkommet fra et uafhængigt analyseinstitut. Totoxtallene kan imidlertid ikke stå alene. Man bør også se på, hvor koncentrerede olierne er, både for at kunne vurdere indhold i forhold til pris, men også for at kunne få så få miljøgifte pr. dagsdosis. Derfor har det selvfølgelig også betydning, at olien er testet for miljøgifte og at indholdet er så lavt som muligt.

Fisk er i øvrigt stadig mægtig sundt. Det gælder bare om at vælge dem, som hverken er truet af/lider under overfiskeri eller er for belastede af tungmetaller. Der ryger desværre en del (velkendte) fisk og skaldyr på dén konto. Men heldigvis er der masser af gode muligheder tilbage! Se dem her i min Fiskehitliste.

KH Rose


PS. Har du set min nye e-guide om SUPERFOOD FOR ALLE?
Går du glip af superfood fra supermarkedet? Eller bruger du unødig mange penge på såkaldt “superfood”? Kender du de fedeste former for super sunde fødevarer?
Tjek e-guiden her!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top