skip to Main Content

Kål på kål

Kål er cool. Det er fiberrigt, forebygger kræft, er fuldt af antioxidanter, vitaminer, mineraler og meget, meget mere sundt og godt.

Jeg synes, at det smager herligt og spiser det dagligt, både råt og tilberedt (begge dele er nemlig sundt på hver sin måde).
Men det er jeg åbenbart lidt alene om. I hvert fald er det under 5 % af de 15-34 årige danskere, spiser kål bare én gang om året, ifølge en ny undersøgelse. Den statistik må vi gøre kååååål på (hø-hø).

Derfor: Hvad er dit bedste fif og hemmeligheder til at få kål på menuen? Favoritretter? Tip til at få succes med at servere det for børn? 

 


Min yndlings er nok spidskål. Den er mildere end dens hvide fætter og rigtig fint i ganske tyndsnittet form i hverdagens frokostsalat. Aj, jeg er altså også ret pjattet med Dronning Cabbage, nemlig broccoli, lynstegt med sesam og Tamari. Og veltilberedte, friske rosenkål med smør, citron og hasselnødder. Og og og …

 

PS. I næste måneds tema i Grøn Stue sætter jeg fokus på superfood – både den almindelig fra supermarkedet og de mere eksotiske former. Selvfølgelig er broccoli med på hitlisten. Måske også et par overraskelser …
Se her, hvordan du måske kan få SUPERFOOD FOR ALLE helt gratis!

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 11 Comments
  1. Ej, den statistik tror jeg på ingen måder på. De fleste spiser da rødkål? Nu kan jeg ike åbne linket, men måske det er rå kål de mener?

    Grønkålssalaten fra din julebog er helt fantastisk, ellers nyder vi ofte spidskålstzaziki: spidskål, cremefraiche/majonaise og hvidløg. Simpelt og let.
    Eller en skive dampet sellerihoved, avokadomos og letdampet snittet rosenkål på toppen. Mums

  2. Nu spurgte du også til hurdler med kål på FB…
    Jeg synes det er en skøn spise, men min 1årige kan ikke ret godt ‘tåle’ det 🙁 Han får så meget luft i maven af bl.a kål, så vi skal helst ikke have endda 2 forskellige kål 2 dage i træk. Nogle gode ideer 🙂

  3. Vi spiser også en hel del kål, og i år har jeg fået en ny ven – grønkål! Fint hakket er det fantastisk. Vi bruger det i aftensmaden, ala et (stort) drys persille. Som salat i div varianter. På madpakken under pålægget, i juicer, til smoothies. Ja, vi bruger det nærmest til alt:)
    Det smarte ved grønkålen er, vi får ikke luft i maven som af hvidkål.
    Ps. Kan man spise for meget grønkål hvis man prøver at blive gravid?
    Kh Camilla.

  4. Ahhh, opklaring!
    Nu fandt jeg et referat af selve FDB-analysen.
    http://files.samvirke.dk/fdb/mom/14_Kaal_Aftensmad.pdf

    Det der er tale om er, at under 5 % af de 15-34 årige spiser kål på en GENNEMSNITLIG dag. I modsætning hertil de 55-74 årige, hvor 10 % spiser kål på en gennemsnitlig dag.
    Og det er jo en anden snak.

    Det som stod i den artikel, jeg refererede til var:
    “Næsten 10 procent i alderen 55-74 år spiser kål en vilkårlig dag i løbet af året, mens under fem procent i alderen 15-34 år gør det samme.”
    – en lidt uheldig formulering, efter min mening. Eller er det bare mig?

    @Hanne, jeps, ultrafinthakket i fars, ovnretter og gryderetter, det kan snyde mangt et grøntsagsfornægtende barn …

    @Birthe, jeps, den er så lækker den Janes grønkålssalat. Især hvis grønkålen er meget finthakket, synes jeg. God gammeldaws coleslaw med kommen er også en favorit her.
    mmmm, jeg får helt lyst til at lave et kåltema 🙂

    @Vivi, ja, det kan kræve noget tilvænning i maven. En god tarmflora bygges af sund kost, minus sukker, mælkesyregærede grøntsager, prebiotiske grøntsager, helst ikke hvidt brød/mel/ris/pasta osv, og tilskud af probiotika. Urter som kommen og fennikel letter fordøjelsen.

    @Camilla, nej jeg tror ikke man kan spise for meget grønkål, heller ikke i en periode med babymaking 🙂 Herligt at høre – jeg er også blevet bedre venner med grønkålen på det seneste. Næste trin: grønkålschips!

    KH Rose

  5. @Camilla, ingen problem, der laves automatisk link til det seneste indlæg på din blog, med mindre du klikker det fra – det kommer af sig selv lige neden under din kommentar, når du går i gang med at skrive den 🙂
    Og det må man gerne her på min blog!

    KH Rose

  6. Fintsnittet rosenkål (eller anden bladkål)
    Appelsinbåde ( eller pomelo, grape mfl.) skåret i mindre stykker
    Ristede mandler (eller solsikkekerner, græskarkerner osv.)

    Appelsinsaften fungerer som dressing. Evt. lidt olie/tamari-dressing, olien hjælper på vitaminoptaget og tamari smager bare godt.

  7. Årh…. så giver det mere mening:) Altså med det fra min blog.

    Grønkålschips, det lyder lækkert!
    Det kunne være jeg skulle kaste mig ud i det:)

    Kh Camilla

  8. Jeg har en gang puttet hvidkål i tomatsuppen (blendet). Det smagte overhovedet ikke kål.

    Vivi: Så vidt jeg er informeret er det ikke skidt din søn får luft i maven af at spise kål. Det er et tegn på tarmene arbejder, og det er ikke skidt. 🙂 Man får også luft i maven af fx jordskokker.

  9. Præcis Karoline, det er ikke skadeligt med luften i maven, men det kan selvfølgelig være generende, så det kan være godt at “trappe op”. Det hjælper med anis og fennikel og at tygge kålen grundigt. Jeg gætter på, at det også hjælper at spise mælkesyregærede grøntsager/probiotika. Min personlige erfaring er, at hvis jeg spiser kål regelmæssigt, altså hver dag, så der det ikke slemt.
    Kh Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top