Onsdags-urten: Kanel
Årets sidste onsdagsurt er decemberoptakt: Kanel (Cinnamomum verum).
Alle kender kanel!
Men vidste du også, at kanel …
- kommer fra et stedsegrønt træ på 10-15 meter?
- hjælper med at regulere blodsukker/sukkertrang?
- indeholder stoffet kumarin, som er giftigt i større mængder?
- også smager godt i gryderetter og lignende, som må få et orientalsk pift?
- i gamle dage var et meget kostbart krydderi?
- findes i mange varianter og kvaliteter?
- virker afskrækkende på myrer?
Jeg bruger stødt fairtrade økologisk ægte Ceylon-kanel (intet mindre!) fra Urtekram – klart min favorit! Den er mild i smagen, og kumarinindholdet er relativ lavt. Jeg kommer en lille tsk. i min smoothie hver morgen. Den mere traditionelle form, nemlig kassiakanel, indeholder mere kumarin. Det er den, der som regel gemmer sig i andre kaneldåser, -poser og hvad har vi.
Hvad er din yndlingskanel? Eller kanelfif?
PS
Kunne du tænke dig en juletid i balance, uden sul og stress, med børn og bagværk?
Så tjek min funklende nye e-bog:
JULESTJERNER
Syv sunde damer deler deres bedste julefif til en december i balance
Se her!
Forestil dig …
- at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
- at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
- at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
- at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage
Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.
Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.
Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.
Uha, er tosset med kanel – men køber ikke en bestemt en, bare den billige fra fakta B-)
Pt. ryger den på min ylette med bananskiver om morgenen, i boller/kanelsnegle og kage, samt på langtidsbagte æbler, som serveres med iskold græsk yoghurt. Mmh. Synes det smager så skønt og julet.
Hvor heldigt 😉 Den bruger vi også. Den er nemlig også kun halv så dyr, som den anden kanel urtekram sælger i de små metaldåser. Bare hvis nogle tror den er vildt dyr…
Jeg undres over at de fleste producenter ikke skriver hvilken type kanel de anvender, det gør det svært at foretage et kvalificeret indkøb. Urtekrams kanel i de små sorte dåser er cassiakanel – ret forvirrende, når nu man lige troede at Urtekrams kanel skulle være den rigtige slags.
Husk på, at alle gode virkninger sker ved brug af Cassiakanel og ikke ægte kanel. Smagen er helt anderledes, der synes ingen kraft i ægte kanel.
@Vivi – nemlig, den er billigere pr. kilo.
@Julie, ja det ville være rart. Ja, Urtekram sælger begge typer kanel, det kan man vel ikke fortænke dem i. Rart trods alt, at den ene er i glas (som jeg har bragt et billede af) og den anden i dåse, så skulle det være til at undgå forvekslinger. Man må dog nok regne med, at de fleste færdigvarer indeholder Cassiakanel, altså den med kumarin.
@Carsten – tak for din kommentar. Jeg er nu ikke enig i, at der ikke er kraft i ægte kanel, ej heller, at der ikke er nogen “gode virkninger” fra ægte kanel.
Se desuden Fødevarestyrelsens opdaterede anbefalinger ang. kanel
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kumarin-i-kanel.aspx
kh Rose
Hej Rose 🙂
Jeg bruger kanel på min Acido hver morgen. Jeg har i et godt stykke tid brugt den på glas fra Santa Maria. Er den ok eller skal jeg vælge en anden??
Mvh.Mette
@Mette – jeg vil jo foretrække en økologisk Ceylon-kanel, nemlig den, jeg viser på billedet. Jeg ved ikke, hvilken type kanel som Santa Maria bruger – står der noget på pakken? Ellers kan du spørge dem.
kh Rose
Hej Rose 🙂
Der står ikke på glasset hvilken type kanel de bruger. Der står kun stødt kanel. Indeholder alt kanel kumarin? i store eller små mængder? Må jeg stille dig nogle flere spørgsmål som ikke handler om kanel her? 🙂 Eller et andet sted?
Mvh.Mette
@Mette, der er langt mindre kuramin i Ceylonkanel/ægte kanel. Du kan læse mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Du er velkommen til at benytte mine rådgivningsmuligheder, se info her:
http://rebeccapersson.com/vil-du-spoerge-om-noget/
KH Rose