Onsdags-urten: Lyng
Lyng
Lyng! Efterår rimer på lyng/hedelyng, også kaldet Calluna vulgaris. Den stammer fra lyngfamilien; Ericaceae (ikke at forveksle med Echinaceae, som er rød solhat!).
Hedelyng er en flittig gæst i Midt- og Vestjylland og Sydsverige samt anden næringsfattig jord. Jeg har tilbragt mange af min barndoms somre i sommerhus på Rømø, vadehavsøen, med udsigt over heden. Hvor har jeg dog leget meget omkranset af hedelyng!
Lyngplanten er faktisk en dværgbusk. Ud over at være yderst dekorativ, så kan lyngkvistene faktisk spises. Man bruger den lidt som rosmarinkviste. Den kan puttes i fisk, som skal ovnbages, eller på fjerkræ. Du kan også brygge te på de yndige blomster.
Bierne er også glade for de småbitte, nektarfyldte blomster. Lynghonning, ikke sandt?
Forestil dig …
- at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
- at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
- at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
- at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage
Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.
Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.
Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.