skip to Main Content

Onsdags-urten: Gåsepotentil

Jeg har lært en ny blomst ved navn for nylig, og den må straks deles. Tilgiv, hvis du kender den i forvejen …

De sniger sig langs vejene med deres lange, krybende stængler, som ved første øjekast mest af alt ligner røde ledninger, men det er altså bare en plante med udløbere, som det hedder.

Der findes flere slags potentil, men her i dag ser vi på gåsepotentil (Potentilla anserina), som er ret almindelig i det ganske danske land.

Ifølge “Danmarks Flora” (Kirsten Tind, Gyldendal) kan alle dele af gåsepotentil spises. Det har jeg godt nok ikke prøvet, for jeg vil ikke plukke dem, der gror langs “min” asfaltvej, hvor der dog kommer biler i ny og næ …
Men jeg må da finde nogen et godt sted og give det en chance i salaten eller suppen.
Man skal være sikker på sin plantesag og ikke forveksle den med andre gule småblomster, for eksempel ranunkel, som er giftig!

Du kan købe tørret gåsepotentil som te, hvis du da ikke selv vil gave gang i hjemmetørreriet!
Saft fra roden kan bruges til at farve garn og linned grønt.

danmarksflora.dk står, at:
“Blomster og blade af Gåsepotentil anvendes traditionelt mod kraftige menstruationssmerter, akut diarré og betændelse i slimhinderne i mund og svælg. Planten indeholder tanniner, som har sammentrækkende virkning.”

Det er ment som en absolut fornærmelse, at den hedder noget med “gås”. Nemlig i retning af en lavtvoksende plante, dernede hvor gæs går og roder rundt.
Den er nu meget pæn og sympatisk, især med de sølvglinsende blade. Synes du ikke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top