skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 28 – 2012

Dette indlæg er forældet!

Se her ang. min nye guide om Overtøj Uden Kemi Til Hele Familien.  

 

SPØRGSMÅL

Kære Rose

Bruger ivrigt din bog og er nu kommet dertil, hvor jeg sætte regntøj på den lille mand. Jeg har arvet noget Hollys regntøj, hvori der står denne ‘indholdsfortegnelse’ :

Shell: 100% PU/Polyester

Lining: 100% Cotton

Du skriver, at det gode valg er polyamid eller polyurethan (PUR).

Mit spm er: Er ‘polyester’ i denne forbindelse en slags fællesbetegnelse for et plastikmateriale, hvori der fx godt kan være pvc i?

Jeg har desværre ikke kunnet finde noget på Hollys hjemmeside – andet end en masse om, hvor fantastiske de er (de skulle hellere tage at skrive, hvad der er i deres tøj. Så skal jeg nok selv vurdere om jeg synes de er fantastiske!) 

Kh M  

 

SVAR

 

Kære M
Tak for dit spørgsmål om regntøj – og tak for roserne til min bog BABY!

Polyester er en oliebaseret kunstfiber. Den er i forhold til regntøj lige så god/dårlig som andre kunstfibre.

Polyester og PVC er to forskellige materialer. Men polyester til regntøj, voksduge m.m. kan godt være belagt med PVC. Det kan du spørge producenten om.

PU står for polyurethan, altså det samme som PUR.
Polyamid er det samme som nylon.

PVC er et problem, fordi det er meget miljøbelastende. Så alt, der indeholder PVC, skal afleveres på genbrugsstationen efter endt brug. En andet problem med PVC er, at det ofte er blødgjort med ftalater. De kan være hormonforstyrrende. Meget regntøj i dag er dog uden ftalater. Det kan man få oplyst fra producenten.

Men det største potentielle problem ved regntøj er faktisk fluorstoffer. De er meget sundhedsskadelige og ophobes i kroppens indre organer. Fluorstoffer er smuds- og fedtafvisende, og derfor er de rigtig smarte og hyppigt anvendte i overtøj, voksduge og desværre også i mademballage af pap og papir.

Vores viden om fluorstoffer er relativt ny, og derfor er området ikke så godt reguleret. Derfor kan det være meget vanskeligt at få oplyst, om der rent faktisk er fluorstoffer i for eksempel noget regntøj, fordi mængderne af hvert enkelt fluorstof kan være så lille, at det ikke er oplysnings- og deklarationspligtigt.
Så det hjælper ikke nødvendigvis at skrive og spørge forhandleren.

Firmaer som Troll og Fjällräven har nogle produkter, hvor de eksplicit gør opmærksom på, at de er helt fri for fluorstoffer. Det er det sikre valg.

De gode mærker uden fluorstoffer er for eksempel (der er muligvis flere):
Abeko regntøj til børn
Fjällräven fluorfri produkter
Green Cotton regntøj til børn

H&M’s regntøj til børn
Troll regntøj og flyverdragt 

Traktor regntøj til børn 

 

Regntøj kan også være imprægneret med siloxaner, som er silikoneforbindelser. Det er også sundheds- og miljøskadeligt.

Undgå derfor også at imprægnere tøj, sko med mere. Det er særligt problematisk med imprægnering på sprayform, da man nemt kommer til at indhalere skidtet …

Vær også opmærksom på, at plasttryk ofte er lavet af PVC, som indeholder ftalater. 

Jeg håber dette gjorde dig lidt klogere. Eller i hvert fald forvirret på et højere plan …

KH Rose


PS. Har du set, at denne måneds tema i Grøn Stue gør det supernemt for dig at vælge dagligdags produkter uden kemi til hus og hjem? Rengøringsmidler, vaskemidler, møbler, lys, smådimser …

 

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 16 Comments
  1. @Birthe, tak! Det var en fejl, jeg mente at Fjällräven ikke laver REGNTØJ til børn.
    Og ja, H&M, det er da rigtigt. Det er oven i købet fair i pris og nemt at skaffe.
    Det er nu rettet, og jeg har tilføjet lidt flere mærker.
    KH Rose

  2. Jeg har forespurgt hos brand4kids som bla. producerer CeLaVi og de oplyser at foruden at deres regntøj er uden pvc og ftalater så er deres PU produkter også uden flourstoffer – dejligt!

    Solskinshilsner
    Camilla

  3. @M, desværre, det ved jeg ikke.
    Du kan altid sende producenten en mail og spørge.
    Desværre er det sådan, at hvis indholdet af hvert enkelt fluorstof er tilstrækkeligt lille, så er det ikke deklarations- og oplysningspligtigt.
    Men det KUNNE jo godt være, at den enkelte producent havde en politik omkring fluorstoffer. Det kan aldrig skade at spørge.
    KH Rose

  4. Tak for dit hurtige svar, det prøver jeg måske 🙂 Og 1000 tak for en FANTASTISK inspirerende og brugbar blog!

  5. Kære Rose.
    Jeg kan rigtigt godt lide at købe brugt. Men kan man vide om regntøjet af de gode mærker er fri for kemikalier, da. Hvis jeg f.eks. ville købe regntøj fra Abeko på den blå avis, er det så kun frit fra flourstoffer, hvis det er fra i år. Ved du noget om det. eller er det bare meget sikrere at købe fra nyt…og øv, så forsvandt jo den miljøvenlige tanke.
    Håber du kan hjælpe mig!

  6. Og så læste jeg inde på naturebabys facebookside at en eller anden ph.d. i miljø havde fundet ud af at Troll alligevel havde brugt flourstoffer til regntøj og flyverdragter- er det noget du ved noget om?

  7. @Ennits, ja det ved jeg en del om, det er nemlig Maja Kirkegaard, som har brevkasse i Klub Sunde Børn og er den ene superekspert i BABY. Vi har mailet en del sammen og med Troll. De kan ikke garantere, at deres regntøj og flyverdragter er helt uden fluorstoffer. De eneste, som pt. garanterer flyverdragter uden fluor, er Green Cotton – samt H&M.
    Pt. kender vi ikke til noget regntøj, hvor producenten garanterer, at det er uden fluorstoffer. Men der søges.
    Så der er ikke nogen garanti ved at købe brugt. Men man kan sige, at noget af den evt. skadelige kemi er dampet af.
    KH Rose

  8. Tusind tak for svar! Men hvad vil du så foreslå at man skal købe? Jeg kan se at det der står øverst i denne blog ikke holder mere, altså det med at Troll og Fjallraven garanterer at regntøjet er fri for skadelige stoffer- så hvad er det bedste og mindst skadelige valg? I både flyverdragt og regntøj? Nu skal jeg vist snart melde mig ind i klubben!!!

  9. @Ennits. Green Cotton er mit bedste bud på flyverdragt.
    Jeg er ikke helt sikker omkring regntøj. Måske CeLaVi eller H&M (fluorfri linje).

    KH Rose

    PS. Ja, du er SÅ velkommen til at kigge ind i Klub Sunde Børn. De første 30 dage er jo gratis, og der er ingen bindingsperiode!

  10. Igen tak! H&Ms flyverdragt er jo også uden flourstoffer og koster kun 400 kr i forhold til Green Cottons flyverdragt til over 1000 kr. Hvad er så det der gør at man investerer de ekstra penge? Er det fordi den er lavet af genbrugsflasker, eller bare bedre kvalitet? Og så er der jo Katvig…dem nævner du overhovedet ikke og de hævder jo selv at lave tøj, der ikke er skadeligt, både deres “outerware” og regntøj…de er måske slet ikke så fine i kanten?
    Endnu engang tak!Det er sgu en jungler derude…godt du gider at hjælpe!

  11. Super god blog med mange vigtige oplysninger! Er der en samlet liste over det regntøj der er fri for de giftige og skadelige produkter?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top