skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 27 – 2012

SPØRGSMÅL

Kære Rose

Jeg ved ikke om det her er den rigtige måde at maile dig på, men here goes!

Først: Tak for en FED og super inspirerende bog. Det er opskrifterne der gjorde det for mig (og min Asbjørn på 7 måneder), for jeg elsker at lave mad, og bruger generelt ret lang tid på det.

Jeg har haft stor succes med at tilføje lidt hybenpulver, brændenældepulver og acaï pulver til forskellig mad, og eksperimenterer en hel del med forskellige kombinationer af madvarer. Asbjørn er svært begejstret for alt jeg serverer for ham – bortset fra avocado.

Anyways.. Efter en tur i en helsekostbutik er jeg nu også kommet hjem med lucuma pulver og rå kakao. Er det noget du har erfaring med?

Jeg har tidligere hørt om at kakao – eller i hvert fald chokolade – kan være svært for sarte maver at fordøje, men nu hvor jeg har skullet finde lidt info om det på nettet, har jeg ikke kunnet. Har du erfaringer med at bruge rå kakao i babymad, eller tror du det er noget jeg skal vente med?Jeg forestiller mig jo ikke at jeg skal lave “chokoladegrød” til ham, men en knivspids kunne måske give en god fyldig  interessant smag.

Hvad tænker du?

Mange hilsner

B

 

SVAR

Kære B

Tak for roserne til min bog BABY og for dit spørgmål om superfood og andre fødevarer til små børn.

Jeg ville vente med kakao, uanset om den er rå eller ej.
Kakao indeholder koffein, om end i små mængder, og det er ikke godt for børn (heller ikke at ”drikke med” på ammende mors caffe latte via brystmælken).
De kan ikke nedbryde koffeinet.

Det er desværre ikke sikkert, at et kakaopulver er helt ”råt” og uristet, bare fordi der står ”raw” på. Men det vil være mindre behandlet end almindelig kakao.

Nogen anpriser kakao, især i rå form, som den rene mirakelmad og opfordrer visse typer til at spise en plade mørk chokolade hver dag!

Andre hævder, at kakao faktisk slet ikke er sundt, tværtimod, det er noget, vi kan spise af og til for sjov og tage konsekvenserne med; blandt andet toksisk effekt på leveren, stærkt afhængighedsskabende og destruktiv for hjernekemien. Læs mere i denne artikel, hvis du tør …

Ifølge denne artikel er kakaofrugten en fin spise, hvorimod kakaobønner er uspiselige i helt ubehandlet form – i øvrigt ville alle dyr hellere dø af sult end spise kakaobønner!

Sandheden om kakao er nok svær at finde. Men i hvert fald ikke noget, jeg ville putte på babys menukort. Til gengæld kan du bruge carob, en lidt overset spise, som minder meget om kakao. Den har en sødlig, kakaoagtig smag og indeholder ikke koffein eller oxalsyre, modsat kakao.

Du kan købe carob i helsekosten, i visse supermarkeder og i helseshops på nettet, for eksempel her hos Duft & Natur.

Lucumapulver er en dejlig superfood! Det giver en dejlig, dyb karamelagtig smag til mad og bruges typisk til smoothies, raw kage og raw chokolade. Lucuma stammer fra en peruviansk frugt. Det er rigt på næringsstoffer, og du kan godt give det til din baby. Brug det som krydderi og naturlig sødme.

 

kh Rose

 

Bruger du superfood i dit barns mad? Hvad bruger du? Hvad synes dit barn om? Og hvad var ikke en succes? Del meget gerne dine erfaringer i en kommentar – tusind tak!

 

This Post Has 3 Comments
 1. Hej Rose

  Tak for svaret. Du bekræftede mine egne fornemmelser, så cacao’en nøjes med at komme i deserter til os voksne – hvis jeg altså tør!

  /B

 2. Hei Rose.

  Da fikk jeg endelig konkretisert litt om ulempen med kakao. Jeg ha skjønt den ikke bare er sunn, og det er er flott å få begrunnet hvorfor. Jeg har f.eks alltid servert litt mørk sjokolade de få gangene min baby har vært hard i magen. Ikke helt et hesesøstertriks selvfølgelig, men det har fungert hver gang.

  Hvor lenge villle du ventet med å servere det til barn? Da tenker jeg igrunn på dette med å lage sjokoladepålegg med kakao, kokosojle og søtning, eller daddelkuler og annet hjemmelaget godteri. Jeg må visst eksperimentere med carob fremover!

 3. Kære Kristine
  Tak for kommentaren!
  Jeg ser ingen grund til helt at undgå kakao – men brug det som et krydderi, eller af og til i noget sødt. Bedst at vente til i hvert fald 1 år, gerne længere, men det kommer jo meget an på mængderne. Min datter får af og til lidt mørk chokolade (hun spotter jo hurtigt, når mor og far skal have deres chokolade-fix …), og somme tider indgår kakao i hjemmelavet kage, konfekt m.m. Men ja, prøv med carob. Man kan også blande kakao og carob.
  Raw kakao er lidt blidere i smagen, jeg synes det er ret delikat.

  KH Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top