skip to Main Content

Onsdags-urten: Purløg

Efter de sidste par ugers mærkværdigheder her i onsdagsurten vender vi blikket mod en meget kær og velkendt urt, nemlig purløg, som hedder Allium schoenoprasum, hvis det skal være fint.

Allium hentyder til, at purløg tilhører løgfamilien, og schoenoprasum, den var svær, men vi skal et tur til Grækenland, hvorfra skhoínos betyder star (og hvad er så det?! – jo, det er sådan noget langt, tyndt, græsagtigt halløj) og práson, som betyder porre. Altså noget i retning af en løg-porre, som har været på kraftigt afmagring.

Purløg er selvskreven til æggekage – ja, æggeretter i det hele taget, men prøv den også i salater, supper, på kartoflerne,  til ost og til bacon, til grillet kød og på spegepølsemaden.

 

 

 

Purløg er SÅ nem at dyrke og den skyder trofast år efter år igennem selv de vildeste ukrudtshorder (been there, done that).

Desuden er purløg god i blandingskulturer; det vil sige smarte tricks til os med økohaver.
Purløg sammen med æbletræer forebygger skurv, og sat sammen med roserne kan de hjælpe til at holde stråleplet væk.

Blomsterne kan sagtens spises, og de pynter noget så pænt. Hvis du klipper blomsterne af, stimulerer du planten til at skyde igen og igen. Meget praktisk kan de lilla ponpon’er også bruges til en rustik blomsterbuket. Purløg har til gengæld ingen kendt medicinsk anvendelse.

PS. Nu er det så glimrende, at onsdagsurten har kørt i et års tid nu. Faktisk et år minus to dage, det ligner en urte-fødselsdag! Den 13. april 2011 var himlen OGSÅ ualmindelig grå, kan jeg se…. Nå, men det betyder, at man kan hygge sig med gengangere og blive inspireret af dem. Tag for eksempel et kig på brændenælde, ramsløg og kodriver. Cyklus er en dejlig ting!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top