skip to Main Content

Dullegrej uden narrestreger

Hold da op, mit liv som kemikalie-detektiv!

Sådan føles det i hvert fald for tiden. Jeg arbejder på næste måneds tema til Grøn Stue om “Makeup uden kedelig kemi”.

Det skal da ikke være let. Hvis der nu bare var et kosmetikmærke eller to, som man kunne klynge sig til og være sikker på, at det ikke gemte på stoffer, som skader sundheden, miljøet – eller begge dele. Men sådan er det desværre ikke. Jeg er ikke stødt på et mærke endnu, hvor alle produkterne er i orden. Man bliver simpelthen nødt til at se på hvert enkelt produkt i hver enkelt farve og håndplukke de produkter, som kommer igennem det kemikritiske nåleøje.

Jeg trawler gennem i hundredevis af snørklede indholdsdeklarationer på alt fra blush til øjenskygge. Det er et rent kamikazeprojekt, jeg er (endnu engang!) ikke rigtig klog. Man skulle ellers tro, at jeg havde lært det, da jeg lavede guiden om hud- og hårpleje uden kemi til hele familien.

Men jeg oplever det som et meget vigtigt arbejde, især fordi makeup jo nu engang sidder på den sarte ansigtshud i mange timer. Hvis det så bare var sådan, at huden var en barriere… men sådan er det jo ikke. Det trænger altså igennem, det skidt.

Men det er ikke skidt alt sammen. Jeg er også blevet positivt overrasket. For eksempel troede jeg som udgangspunkt ikke, at der findes læbestift uden kedelig kemi (det gjorde der nemlig ikke for et par år siden). Men det gør der nu – hurra!
Og foundation – det kan vi også klare nu.

Neglelak derimod, det er en ren gyser.
Jeg er en hård negl (hø-hø), når jeg sidder med sådan en indholdsdeklaration (hvis producenten ellers tør udlevere den!).

Vi kan jo have forskellige meninger om, hvad der er “kedelig kemi” i kosmetik. I min verden er det blandt andet de tre p’er: parabener, petrokemikaler og parfume (herunder æteriske olier). Det udelukker allerede de aller fleste produkter.
Du kan læse mere om guiden her. 

Nå, jeg iler videre – kemien kalder!

This Post Has 19 Comments
 1. Uhh hvor er jeg bare glad for lige netop DET tema! Da jeg er gravid, har jeg i en måneds tid været på jagt efter en mascara, som jeg kan bruge med god samvittighed (uden held). Sidst da jeg snusede rundt i Matas, kom damen over og spurgte, om jeg havde brug for hjælp. Jeg fortalte hende om mit ærinde, og hun kiggede surt på mig, hvorefter hun sagde, jeg citerer; “Vi har jo selvfølgelig ikke nogle produkter her i butikken, der indeholder skadelige stoffer”! Jeg blev simpelthen så PAF. Og stammede noget med “Sundhedsstyrelsen anbefaler…” Og så stormede jeg ud. Nu står jeg mellem Nilens jord og La roche posay, men jeg famler i blinde. Glæder mig til dit tema!

 2. @Mia, ha-ha, det var da det mest tragikomiske jeg har hørt i dag.
  Altså om Matas.
  Meget kan man sige om Matas…. tror jeg da… men de prøver i hvert fald at være gode til mersalg 😉

  Nå, jeg må tilbage til mit detektivarbejde!

  Kh Rose

 3. Hej Rose.
  Den guide glæder jeg mig rigtig meget til at få 🙂

  Jeg har tre ting jeg godt kunne tænke mig du medtager i din analyse af makeup uden ked’lig kemi:
  – Bodyshop har en mineralsk pudder, som jeg har haft kig på, men ikke lige kan gennemskue..
  – Jeg bruger Mirenesse (tror jeg) mascara, som bliver rost (af forhandlerne) for at være ‘sund’ – er den virkelig det?
  – Uso Airlines neglelak?! Tror jeg har læst et sted, at det hører til noget af det bedre, men kan det nu virkelig passe? (Elsker deres farver!).

  TAK for meget relevante emner!
  Henriette Rossau.

 4. Og måske FNUG, Nilens Jord og Essie neglelak? Jo mere jeg tænker over Uso Airlines, jo mindre kan jeg forestille mig, at det er bare nogenlunde ok… Men FNUG bliver jo solgt af flere “helse”-forretninger. Er det mon bare fordi de ikke indeholder parabener? Ja undskyld – det er vel næsten stream-of-consciousness dette her. Blot til inspiration af hvilke neglelakker der kan være kandidater 🙂 God jagt!

 5. Fantastisk med sådan en guide. Det er jo en jungle! Jeg kunne godt tænke mig, at du undersøger MAC øjenskygge. I Magasin påstår de, at MAC er uden parabener og parfume, men jeg tænker at der nok er alt muligt andet skidt i i stedet for.

  Tak for en super klub og temaer!

  Kh Judith

 6. @JUdith, tak for en dejlig kommentar.
  Ja, MAC skal klart undersøges. Hvis jeg kan skaffe ingredienslisterne.
  Det kan være en udfordring med øjenskyggerne, fordi ingredienslisterne ofte er lavet, så de dækker alle farver af en type øjenskygge (hvilket er lovligt), da “grundsubstansen” vil være den samme, og så tilsættes forskellige farvestoffer.
  Problemet er, at nogle farvestoffer kan være skadelige, hvor andre er relativt harmløse. Men man kan jo så ikke vide, hvilke farver øjenskygge, man bør undgå.

  kh Rose

 7. @Henriette, tak for flere input.
  Jeg tror desværre, at den bliver svær med neglelak.
  Det er simpelthen sandsynligvis et kemisk festfyrværkeri, også det såkaldt “sunde”.
  En anden udfordringer er, at mange af indholdsstofferne i de nye typer neglelak ikke er vurderet af f.eks. Informationscenter for Miljø og Sundhed.
  Kh Rose

 8. Hej igen Rose.
  Ja – jeg kunne tænke mig, at neglelak hører til den problematiske gruppe af dullegrej.. Og kan godt se, at det kun bliver sværere, når der hele tiden bliver udformet nye lækre kemi-cocktails 🙂 Kommer lige til at tænke på det lækre der hører til: neglelakfjerner. Det må også være en af de værre…! Er engang blevet bildt ind, at den fra Honeygarden (tror jeg det hedder) er nærmest økologisk.. Hmmm…
  Nu skal jeg nok lade dig få arbejdsro 🙂
  Mvh. Henriette.

 9. Jeg håber du vil tjekke thromborgs produkter. Helst deres mineralpudder ( farve ivory) og blush ( farve vintage) og evt også loreals mineralpudder. Og youngbloods og MAC’s 😀 for mineralpudder synes jeg jo ikke man kan undvære! Og pt bruger jeg den frs thromborg. Nilens jord laver ingen til hvid rødshårs hud 🙁 jeg glæder mig meget! Måske finder jeg øjenskygger som jeg kan anbefale til min svigerinde som netop har fået konstateret parfume allergi overfor bla lemonene. Hun er en af de få danskere som er helt ekstremt hårdt ramt. Hun skal bære ID hvor hendes nogle ( de farligste) allergiker er nævnt!
  Hun elsker dullegrej men hendes nu opdagede allergi har sat en brat stopper for hendes hobby 🙁 så hun skal helst sikkert have din kommende guide!

 10. @Camilla, tak for forslag, de er med på listen, håber jeg får INCI’erne i hus.
  JA – der er absolut øjenskygger uden parfume og anden kedelig kemi. Flere end jeg troede, faktisk. Det er jo dejligt.

  Din svigerinde er meget velkommen – hvis hun vil have guiden gratis, kan hun melde sig ind allerede nu, så får hun aprils tema om “Sødt – på en sundere måde” med oven i hatten. Man kan få guiden gratis ved at melde sig ind i Klub Sunde Børn inden 1. juni.
  Den udkommer 1. maj.

  KH Rose

 11. Hej Rose
  Har du set Rappedikkes blogindlæg om neglelak fra den 16. april? Måske den neglelak kan være ok? Jeg håber virkelig, at du finder en ok neglelak til guiden, neglelak er så godt til at give lidt liv og fest i hverdagen.
  Mvh. Christina

 12. @Christina, tak for linket, den havde jeg ikke set hos rappedikke.
  Nu føler jeg mig jo som den vildeste partykiller.
  Men jeg ville personligt aldrig forlade mig på, at en eller anden makeup-webshop smykker sig med begreber som “raw”, “naturlig”, “uden kemi” osv.
  Det hænger ikke sammen.
  Man kan ikke lave neglelak uden kemi.
  Det er noget sludder at påstå andet.
  Der er ikke den store forskel på almindelig neglelak og vandbaseret neglelak. Jo, man kan måske undgå parabener og toluene og dibutyl ftalat. Men der er stadig mange “sjove” kemiske stoffer i.
  Det er bemærkelsesværdigt, at mange af producenterne af nye typer neglelak er meget hemmelighedsfulde omkring deres ingredienser (disse skal dog oplyses på produktet, INCI’en). Jeg har flere gange mailet til f.eks. Honeybee Gardens for at få ingredienslisten, men de svarer ikke. Den står heller ikke på deres hjemmeside, hvor der derimod står alt muligt blah blah blah om, hvor sund den er.
  De INCI’er, jeg har kunnet få fat i, på vandbaseret neglelak, minder virkelig meget om hinanden.
  Et andet, nok så vigtigt, aspekt er fluorstoffer (den nye “bad boy” i kemiklassen. Seriøst sundhedsskadeligt, deponeres i kroppen). Det ville være SÅ oplagt at putte et lille klem af det i neglelak. Måske så lidt, at det ikke er deklarationspligtigt.
  Kh Rose

 13. Jeg kunne godt tænke mig at vide om mirenesse secret weapon mascara er ok? Den er så god og den eneste mascara der ikke tværer helt ud på mig.Og så kan den tages af med vand. Ellers gerne tips til en anden god mascara efter samme princip.

  1. @Tina, tak for input, jeg håber at Mirenesse har mod på at sende nogle INCI’er til mig.
   Jeg har i hvert fald bedt om dem.
   Hvis de ikke vil/svarer, så må vi tage den derefter, du kan evt. skrive INCI’en af og sende til mig.
   MEn lad os nu lige se, om de svarer.
   KH Rose

 14. Hej Rose

  Jeg har for nylig smidt alle mine neglelakker ud da jeg som ammende mor ikke kan bruge dem med god samvittighed. Nu går jeg dog og synes mine tæer ser noget kedelige ud…så øv, hvis man virkelig ikke kan få en neglelak som ikke er fuld af kemi 🙁 Jeg kunne rigtig godt tænke mig at vide om honeybee gardens neglelak er ok. Har du fået fat i deres ingrediensliste?

  Venlig hilsen

  Birgitte

 15. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t
  mind. I was interested to know how you center yourself and clear
  your thoughts prior to writing. I’ve had trouble clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
  Thank you!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top