skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 23: deodorant uden parfume

Deodorant uden parfume

SPØRGSMÅL

Hej Rose,
Tak for en super spændende blog.

Jeg har lige lånt din bog BABY fra biblioteket og den er så god og informerende at jeg bliver nød til at købe den 🙂

Mit spørgsmål går på deodoranter, hvilke der er gode og hvilke ikke er okay, generelt og når man ammer.

Jeg har nemlig brug for en anti-persperant, da jeg har en tendens til at svede ret meget. Indtil videre har jeg brugt den fra Neutral, men er kommet i tvivl om den egentlig er så god!?

På forhånd tak.

mvh A

 

SVAR

Kære A

Tusind tak for de fine ord!

Som med så meget andet er det også i forhold til deodoranter vigtigt at undgå produkter på spraydåse og parfumerede produkter samt parabener og triclosan. Huden under armhulerne er særlig sart, især fordi der er så “indelukket” – så det er ikke ualmindeligt, at en (parfume)allergi debuterer i armhulen.

Deodoranter fra Neutral indeholder et aluminiumssalt, og det anbefaler jeg ikke.

Deodoranter baseret på alkohol virker ved at dræbe bakterier, men ikke så længe ad gangen – de er altså ikke antiperspirante.

Der er et problem omkring brug af deodorant generelt. Jeg citerer phd i biolog Maja Kirkegaard (ja, hende som også er ekspert i miljø og sundhed i min bog BABY) fra hendes überkloge og meget inspirerende blog Mkittekatbloggen:

“Vi afgifter vores krop på flere måder (….) Men huden er også et vigtigt organ, der via svedkirtler (og mere primært under armene, da de her har en speciel veludviklet udskillelsesevne) skiller os af med affaldsstoffer som feks kviksølv. Og derfor er det lidt skidt at slukke for svedkirtlerne under armene ved hjælp af deo!”

I dette blogindlæg med “Roses deo-karussel” får du en let revideret udgave af en opskrift på noget så eksotisk som en hjemmelavet, effektiv cremedeodorant, baseret på natron, maizena og olier og helt uden aluminium. Den er garanteret 100% naturlig uden tilsætning OG lader svedkitlerne arbejde i fred – uden at stinke for meget …

Bemærk, at Roses deo-karussel anbefaler at veksle mellem forskellige mindst ringe løsninger inden for deodorant uden parfume og anden form for kedelig kemi.

Jeg håber du blev lidt klogere på deoen. Du er altid velkommen til at skrive igen.

kh Rose

 

PS. Vil du også spørge om noget? Klik her.

PPS. Vil du have mere af den her slags viden og inspiration til naturlig sund og grøn livsstil for hele familien? Så er mit nyhedsbrev noget for dig. Tilmeld dig her på siden via den lille popup nederst til højre.

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 12 Comments
 1. Rose, det är superbt allt du skriver! Jag kan ibland bli överväldigad av all kunskap jag vill sprida men så finns för exempel du där och är expert på ditt område och det är fantastiskt! Så får jag fokusera på mitt istället..:) Ha en riktigt god helg!

 2. Jeg er også en sveder – og jeg er sygeplejerske på en sengeafsnit, så jeg 1) bevæger mig meget på arbejde og 2) er i tæt kontakt med andre mennesker og kan nemt komme til f.eks. at række armen ind over en seng så de lige får armhulen i hovedet. Hvad angår antiperspirant effekt kan jeg virkelig anbefale deo/antiperspirant af mærken Dermalog fra apoteket. Den har aluminium i men er parfumefri og svanemærket og virkningen holder godt (om vinteren bruger jeg den ikke nødvendigvis hver dag).

  Når jeg ikke er på arbejde bruger jeg crystaldeo.

 3. Hei Rose!

  Jeg vil anbefale Lafe’s Natural Body Care Roll On Deodorant Powder. Det er den eneste giftfie deodorant som noen gang har fungert bra for meg. Du får den på iherb.com til kun $4.55.

  Hilsen Birgitte : )

 4. @ Rebekka, tak for tippet! Mon Dermalog er astma-allergi-mærket – det må jeg lige undersøge.

  @Birgitte, tak for din kommentar, det ser interessant ud, om end den jo også er med aluminium. Det er svært at komme uden om. Hvordan fungerer det i praksis, der står roll-on powder – er det pudder i roll on – form – hvordan det?
  Kan se Lafe’ også har en roll on unscented, men den, du linker til, er vist også uscented – der er kun kanelolie til forskel.
  PS. Fin blog du har!

 5. Tusen takk!

  Min oppfatning har alltid vært at potassium alum er et naturlig mineralsalt som ikke er farlig, i motsetning til for eksempel ammonium alum, som er syntetisk. Men viser det seg at de to er like farlige, skal jeg være den første til å kutte ut all potassium alum! Kanskje er det bare jeg som ikke har gjort god nok research… Det som er merkelig er at Lafe oppgir at deodoranten er aluminiumfri. Hvordan kan de si dette hvis den inneholde potassium alum?

  Den jeg bruker er som en helt vanlig roll-on, jeg vet ikke hvorfor de kaller den powder. Den er helt duftfri og veldig mild (bortsett fra den eventuelle aluminiumen da..)

  Birgitte : )

 6. @Birgitte, jeg er bange for, at det ikke er helt så enkelt, at man kan sige, at pottasium alun er helt naturlig og uskadeligt. Det er måske mindre skadeligt end syntetisk aluminium, men de lærde strides her. Jeg mangler kemisk viden til at kunne gå tilstrækkelig dybt ind i det, desværre.
  Måske kan du blive forvirret på et højere plan her: http://curezone.com/forums/am.asp?i=765756
  Den faldt jeg lige over.
  Potassium alun ER et aluminumsalt.
  Der er f.eks. ammonium alun i den D=2-stick, som er afbildet i bloggen. Men det er ikke sikkert, at den er mere eller mindre sikker end andre krystaldeodoranter med f.eks. potassium alun. Desværre. Ville ønske jeg kunne give et klarere svar.
  Den hjemmelavede, som jeg linker til hos Maja, er helt aluminumsfri.

 7. En rigtig god deodorant hvis man vil undgå aluminiumssalte, parabener og alkohol er roll on deodoranterne fra Dr. Organic. De fås de med bl.a. tea tree og manuka honning som begge er antibakterielle, da de neutraliserer lugt, samtidig med at hæmme lugt-bakterier, uden at stoppe porerne. De kan købes for kr. 69 her: http://www.clarashelse.dk/shop/dr-organic-87c1.html

 8. @Anna, tak for dit input, de deodoranter kendte jeg ikke.
  Jeg har dog kun fokus på parfumefri produkter, og her kan Dr. Organic desværre ikke bruges. Alle deodoranterne indeholder parfume (der står “aroma” i deklarationen, men det er det samme som parfume) og alle undtagen Aloe Vera Deo’en indeholder et eller flere af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer.
  Jeg har dog ikke tjekket deoerne for øvrige evt. sundheds- eller miljøskadelige stoffer, men det vil jeg gøre, så snart jeg får en ledig stund.
  Jeg er heller ikke fan af tea tree oil, da det er allergent og frarådes af Miljøstyrelsen.
  Men hvis de ville lave en parfumefri variant, så skulle jeg nok slå på tromme for den.
  Og hvis man ikke har noget imod parfume, er det et godt valg. Urtekram har også lige lavet en Deo i serien Nordisk Birk, som er uden aluminiumsalte (men parfumeret med de allergene parfumestoffer).
  kh Rose

 9. Tak for en dejlig hjemmeside med masser af gode råd.

  Lige et indspark til debatten. Det engelske blad The Green Parent lavede sidste år et ekstra udgave som hed The Natural Beauty Guide 2011. I den skriver de at der i antiperspiranter er Aluminium Chlorohydrate of Aluminium xirconium chlorohydrate. Men i krystal deo’er er der Ammonium alum som dog også indeholder noget aluminium men de siger at det er bundet i molekyler som er for fysisk store til at trænge ind i kroppen og derfor vil en Ammoniom alum deo ikke irritere huden og blokkere porer på samme måde som andre antiperspirants med aluminium.

  Nu er jeg selvfølgelig ikke kemiker 🙂 Men tilgengæld har de en liste over stoffer man skal være på vagt efter – flere af hvilke jeg ser i forskellige danske øko/naturlige/svanemærket produkter som f.eks citric acid.

  Jeg har også lige et spørgsmål her på falderebbet. Hvad er problemet med æsteriske olier – med mindre man altså har perfume allergi (så kan jeg godt se problemmet 😉 )
  vh Eddie

 10. @Eddie, tak for kommentaren.
  Ja, aluminiumen i krystaldeoen er bedre end aluminium chlorohydrate, men derfor er det nu alligevel mit indtryk, at den blokerer svedkirtlernes funktion.
  Derfor er – i et sundhedsperspektiv – kokosolie/bagepulver-deoen bedre.

  Nu ved jeg jo ikke, hvilke kriterier The Green Parent har brugt, men hvis de baserer sig på visse uafhængige databaser, så har de en tendens til at unuacere og nogen gange overdrive risikoen. Der er også hele problematikken omkring brug af computermodeller. Det er jo en reel udfordring, når der er så mange stoffer, som vi rent faktisk ikke ved så meget/ noget / nok om. Og slet ikke om hvordan de virker SAMMEN.

  Æteriske olier er mindst lige så allergene som syntetisk parfume. Dvs. de øger risikoen for at få allergi. Har man først fået dét, er det for livstid. Sucks.

  KH Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top