skip to Main Content

Krible Krable – kom ud i naturen med dit barn

Krible Krable – Kom Ud I Naturen Med Dit Barn

Krible Krable

Vil du gerne ud og opleve naturen sammen med dit barn?
Men savner du konkrete tips og inspiration til, hvordan du gør det til en god oplevelse?

Så er der hjælp lige her!

Naturvejlederforeningen har sat alle sejl til for at gøre maj måned til en landsdækkende Krible Krable-måned. Det sker i samarbejde med DR Ramasjang og med støtte fra Nordea-fonden.

 

Krible Krable

Foto: Martin Rivero

 

Naturvejleder Majken Fosgerau Salomonsen, som er projektleder for Krible Krable ved Naturvejlederforeningen, har sendt mig disse tips, som jeg har fået lov til at dele her på bloggen:

 

Tag på Krible Krable-jagt med hele familien!

Foråret er over os, og det er nu, det rigtigt begynder at krible og krable overalt.

Se selv efter hvad der gemmer sig under blade, bark og grene, i sprækkerne mellem fliserne, i jorden under os og i luften, hvor I sikkert kan høre en summen af liv.
Her får I syv gode tips og tricks til at tage på smådyrsjagt med hele familien og undersøge de mange forskellige dyr, der kribler og krabler lige nu. Alle kan være med!

1. Lav et Krible Krable-glas

Når I skal undersøge jeres smådyrsfangst, er det en god idé at have et mini-terrarie til den. Det kan I hurtigt selv lave ved at rengøre et syltetøjsglas og prikke lufthuller i låget. Husk at lukke dyrene ud igen når I har undersøgt dem.

2. Ryst træernes grene for smådyr!

Der lever mange forskellige smådyr i træerne. Her er en let metode til at fange og iagttage nogle af de spændende dyr på.

Læg et lagen på jorden under et træ. Ryst derefter grenen fra træet kraftigt – uden at beskadige træet. Dyrene, der sidder på grenene, falder nu ned på jeres lagen, så I skal være hurtige til at samle dem og putte dem i jeres medbragte glas med lufthuller. Hvad har I mon fanget? Husk at slippe dyrene fri igen, når I har kigget på dem.

3. Lav frugtfælder

Lokkefælder, der er lavet af frugt og grønt, er en god måde at fange smådyr på. Her er både fugtigt, mørkt og masser af mad. Kort sagt, den perfekte bolig for mange smådyr!

Skær en kartoffel/et æble/en melon over på midten og hul den ud med en ske. Skær så nogle små indgange med en kniv, og sæt fælden sammen igen med tandstikker eller træspyd. Grav fælden lidt ned, så de små indgange er lige ved jordoverfladen. Tøm den næste dag og de efterfølgende dage. Hvilke dyr bliver mon lokket ind i fælden?

4. Lav en faldfælde

Med en faldfælde kan I fange de smådyr, som løber hen over jorden, som f.eks. biller og edderkopper. Grav et syltetøjsglas/plastkrus ned i jorden, så den øverste kant flugter med jordoverfladen. Lav et lille tag ved at lægge en plade op på fire sten. Derved kan I undgå, at dyrene drukner, hvis det skulle begynde at regne. Put evt. et lille stykke frugt i fælden for at lokke smådyrene til. Lad fælden stå ude til næste dag og se, hvad I har fanget. Lad gerne faldfælden stå i længere tid, men husk at tilse fælden hver dag, så de fangede smådyr ikke dør.

5. Overdækning af jord

I kan lokke forskellige dyr til ved at lave en form for overdækning på jorden af f.eks. en plade, et stykke plantedug eller sort plast. Læg overdækningen ud. Hvis overdækningen er lavet af et let materiale så husk at fastgøre materialet med grene, sten eller pløkker. Lad overdækningen ligge i en eller flere dage, før I kigger under overdækningen – og vær klar til at fange de dyr, der har gemt sig! Lad gerne overdækningen ligge i en længere periode og undersøg løbende, hvem der flytter ind.

6. Fang flyvende insekter

Med et sommerfuglenet kan I fange flyvende insekter i luften.
Med et slagnet kan I fange dem, der sidder på græsset eller bladene. Det kan være sommerfugle, fluer, myg, græshopper, edderkopper m.fl. Før nettet gennem græsset (slå fx ottetaller med nettet gennem græsset ca. ti gange) og vend det derefter på vrangen ned i et terrarie eller Krible Krable-glas. Pas på at dyrene ikke når at flyve ud af nettet, før I når at undersøge fangsten!

7. Smådyrsjagt under sten og grene

Når I skal på jagt efter de smådyr, der gemmer sig under store sten og gamle grene, skal I bruge alle jeres sanser.
Kravl hen over jordbunden og vend gamle grene, træstubbe og sten. Husk også at kigge godt efter under barken på døde grene og stammer. Hvis smådyrene kribler rundt, kan I forsigtigt fange dem og løfte dyret op i jeres Krible Krable-glas eller terrarie. Læg mærke til hvor de små dyr lever, og hvorfor de mon bor, hvor de bor.

 

Krible Krable

Foto: Martin Rivero

Hvis du vil vide mere om Krible Krable

DR Ramasjang viser Krible Krable-TV i uge 21 om smådyrenes liv, og i deres Ramasjang app kan man finde Krible Krable-spil.

Krible Krable foregår over hele landet. Naturvejledere afholder offentlige arrangementer, der kan findes her.
Flere gode links:

http://www.natur-vejleder.dk/krible-krable1

www.kriblekrable.nu

www.nordeafonden.dk/krible-krable

www.dr.dk/kriblekrable

Som altid får jeg ingen procenter eller noget for at anbefale og omtale, kun grøn karma.

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top