skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 24 – 2013

SPØRGSMÅL

Min svigermor har lige været forbi med halvdelen af jylland i form af æbler, kartofler, kål, porrer osv. Hun avler selv og køber kvalitet. Men hun opbevarer de gode sager i plasticindkøbsposer fra supermarkedet og affaldssække. Jeg har flere gange fortalt hende, at der er forskel på plast, og at hun ikke bør opbevare mad i plasticposer, der ikke er beregnede til det. Hun mener jeg er hysterisk. Jeg har selvfølgelig omhældt maden, men ved ikke hvor længe, de er opbevaret i de forkerte poser. Jeg kunne ikke lide at spørge. Vi har interessen for kvalitetsmadvarer til fælles, men ikke ret meget andet, og relationen er utryg.

Jeg vil altid helst undgå hormonforstyrrende stoffer, men lige nu er jeg i begyndelsen af en graviditet, og så skal man passe ekstra meget på. Bør jeg lade være med at spise grøntsagerne? Er der forskel på, om det er vandbaserede fødevarer som grøntsager og så fedtholdige som kød? Og hvad er værst? Tak for en meget inspirerende blog og nyhedsbreve.
Kh

 

SVAR

Kære du

Tak for dit spørgsmål om plastikemballage til fødevarer.

Du har helt ret i, at man ikke bør pakke mad ind i emballage, som ikke er beregnet/fremstillet til netop det brug. Du gør også klogt i at være særligt opmærksom, fordi du er i begyndelsen af en graviditet. Den periode, hvor fostret er aller mest sårbart over for miljøpåvirkninger.

Det vil sige, at man ikke bør pakke mad ind i skraldeposer, indkøbsposer, affaldssække, tøjposer og den slags. Man bør også være opmærksom på, at forskellige typer plastik kan være fremstillet til forskellige typer fødevarer. Derfor er det f.eks. uklogt at hælde den varme gryderet i den tomme isbøtte.

 

Informationscenter for Miljø og Sundhed har svaret på noget lignende. Du kan se deres svar her i deres kemibrevkasse i Politiken.
Konklusionen er, at man ikke kan sige med sikkerhed, at det er farligt at pakke mad ind i f.eks. skraldeposer, men at det frarådes pga. risikoen for, at der overføres skadelige stoffer.

Her er en lille artikel fra SamvirkeOgså her frarådes det at pakke mad ind i bæreposer og lign. Det er også min anbefaling. Problemet er blandt andet, at plastikken kan indeholde genbrugsplast, og det kan rumme alle mulige slags potentielt skadelig kemi, blandt andet ftalater.
Man kan sige, at det kommer lidt an på, hvilke fødevarer der er tale om. Kartofler og lign., som skal skrælles, kunne man måske godt bruge. Derimod ville jeg f.eks. ikke spise f.eks. ost eller kød, som havde været pakket ind i en skraldepose.

Risikoen ved overførsel af skadelig kemi er størst ved fede, sure og/eller varme fødevarer.
Vær i øvrigt opmærksom på, at den største sundhedsmæssige risiko kommer fra fødevarer i pap- og papiremballage – selv om man måske ikke lige skulle tro det.

Pap og papir kan være imprægneret med fluorstoffer, som kraftigt mistænkes for at være yderst sundhedsskadelige. Det er især fastfood (pommes frites-bakker, fedtpapir) og caffe latte krus, men også havregrynsposen og pizzabakken. Fluorstofferne går især i forbindelse med fedt- og/eller proteinholdig mad.

Det vil sige, at det er heller ikke nogen god idé at putte fødevarerne i en bærepose af papir.
Jeg bruger selv mad-plastikposer i forskellige størrelser til grøntsager. De store på 19 liter kan rumme selv et kæmpe kålhoved.

Så jeg ville nok fortælle svigermor, hvad du oplever  – evt. vise de artikler, jeg linker til, så hun kan se, at du ikke “bare er hysterisk” – og så spørge hende, hvordan det ville være for hende at putte madvarerne i fødevareegnet emballage, evt. tilbyde at hjælpe med at finde/købe egnet emballage.

 

KH Rose

 

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top