skip to Main Content

Dagens høst fra Køge Bugt

Endelig fik jeg snøvlet mig sammen i dag til at pakke pigerne og alt strand-habengut’et sammen og tøffet de 15 km ud til vores nærmeste badestand, nærmere bestemt Køge Syd Badestrand. Vi trænger sådan til HAV! Og Køge Bugt er meget bedre end ingenting.

Jeg kommer nok aldrig til at forstå, hvorfor det skal tage så lang tid for mig at pakke til bare sådan en lille smuttur til vandet. Jeg satser på roooolige skridt, dyyyyb vejrtrækning, og alligevel ender jeg altid med at fare vrissen rundt og alligevel glemme et eller andet. Et øjebliksbillede ser nogen lunde sådan her ud:

Finde 2 ud af 3 håndklæder.
Redde Mirjam fra at begynde badefesten i køkkenvasken.
Finde håndklæde nr. 3.
Hælde yoghurt op til Mirjam.
Tage rugbrød frem.
Tørre yoghurt op fra spisebordet.
Tage pålæg frem.
Tørre vand op fra gulvet under spisebordet.
Tage gulerødder frem.
Hjælpe præ-teenage-lettere-desperat Mia med at huske, hvor hun har lagt sin mobil.
Finde madpapir frem.
Binde Mirjams hagesmæk fast for 3. gang.

Etc etc.
(….)

(….)
(….)

– halvanden time og en stor caffelatte senere: Er nu klar. Henter pigerne i haven og opdager, at trampolinen er blevet arbejdsbord for Mias lerkrukke-projekt fra i går (SKRIIIIG!).
Sur mor.

Skal til at putte habengut’et i bilen og opdager, at barnevognen står derinde. Gaaahhhh! Liden tue kan vælte stor mor, eller hvad det nu hedder.

Det ER svært at rime fokus og zen på MOR.

Men afsted kom vi.

Og så var det fiseme koldt! Det blæste og blev overskyet. Øv. Vi fik badet lidt, men ikke så meget og så længe som planlagt.

MEN! Så kom dagens urte-redning. Det myldrede med perfekt plukkemodne hyben i strandengen.
Jeg har faktisk aldrig fået snøvlet mig sammen til at lave noget med hyben, ud fra den stensikre overbevisning, at jeg ikke brød mig om det og at det-der-pulver indeni vist også klør gudsjammerligt, så det må være en pest at rense dem og blah blah blah.
Men vi plukkede glade og fro en hel bæreposefuld, inden vi havde set os om.

Jeg samlede også en håndfuld af en mig ukendt og ikke specielt køn, men dog…. særegen strandvækst med små lilla blomster, fordi jeg havde en lumsk mistanke om, at den var spiselig.

Hjemme igen fandt jeg så ud af, HVOR stort et arbejde det er at rense hyben. Synes et kort øjeblik, at det der selvforsynende er stærkt opreklameret. Men vi har lavet både hybenketchup (MUMS!) og hybenkompot (Mmmmm!) og kylet resten af hybenerne (hedder det vel ikke?) i fryseren, skåret i halve, i håb om at det må hjælpe på pilleriet – det kan du læse mere om i onsdagsurten i næste uge.

Buketten med  strandvæksten blev kylet i nærmeste vase. Min kæreste bemærkede tørt, at den da vist var lidt grovkornet. Du ved, han er sådan en type, som kan få en valmue og to kornstrå til at ligne mindst en million. I love it. Har bare lidt mindreværdskomplekser. Jeg svarede pronto, at den jo om alt går vel skulle spises, ikke pynte. Bladre bladre, google google – tadaaaa, det er strandsennep, og den KAN spises. Mere herom i en kommende onsdags-urt (skal lige eksperimentere lidt)…..

Og madpakken, inkl. sanddrys, smagte godt, indtaget i klitterne. Jeg fik en lur i hængekøjen og ungerne var glade. Så det blev alligevel en god dag.

Men vi har stadig noget sol og hav til gode. Snart!!!!!

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 7 Comments
 1. HYBEN 🙂

  Her er de ikke modne endnu – i det sorte Jylland – men om 14 dage satser jeg på ….

  De sidste 7 år har jeg plukket sådan cirkus 10 kg hyben, fjernet kernerne og frosset samt tørret dem. De frosne bruges primært til hybensuppe (løg, chilli og hyben koges i 20 minutters tid simrende hvorefter de blendes og smages til med lidt rørsukker, salt og peber. Serveres med grillet fisk af en art og frisk spinat samt overdreven brug af olivenolie), de tørrede til te og i morgengrøden.

  Mht. frysetricket synes jeg ikke det holder at kyle dem halverede på køl og herefter satse på at kernerne drysser af … det fungerer ikke her desværre :-0

  I år må jeg plukke ekstra mange til lille Vilhelm Nor.

  Er forresten lige kommet hjem fra Vesterhavet hvor manden min og jeg plukkede 14 kg blåbær. Vi plejer at nå op på 16-18 kg fordelt over en weekend, men det er nyt med to små børn i stedet for en 😉

  Kh.

  1. @ Katrine, det lyder virkelig skønt med jeres blåbær-raid! Imponerende mange kilo synes jeg, med to medbragte børn. Ret overskudsagtigt…..

   Øv med prognosen for frysetricket…. synes ellers det lød smart…. mon ikke det trods alt hjælper lidt på de hyben, som var meget modne og bløde.
   Efter sigende skulle de være bedst, når de er knap modne.

   Hvordan tørrer du hybenskallerne? Jeg skal have fat i lidt flere, reserveret til tørring. Dem fra fryseren tror jeg ikke, at jeg får held med at tørre…..
   Tænker man kan putte et par skaller i smoothien?

   kh Rose

 2. Rose jeg har hørt flere være glade for tippet med fryseren inden fjernelse af kernerne – måske funker det for dig 🙂

  I smoothien er Carl vild med det – jeg foretrækker dem på grøden, men måske jeg skulle gøre det alligevel når nu de er så sunde 🙂

  Hybenskallerne plejer jeg at tørre i ovnen på 80-100 grader i fire timer som svampe – jeg har fire plader i på een gang hvorefter jeg eftertørrer i tørt rent rum i et par uger. Min mors nabo tørrer ved sin brændeovn, men sådan en har jeg ikke 🙁

  Plukker I blåbær et sted på Sjælland? Jeg ringede forgæves rundt til steder med selvpluk i Jlland, men fandt kun et øko-sted uden sprøjt – og her vare der ikke selvpluk og bærrene kostede 80-, per kilo hvilket var for voldsomt for min pengepung!

  1. @ Katrine, tak for tips om tørring af hyben. Det må prøves. Mon det kan gøres uden ovn? Min kæreste har en smuk bæredygtig tanke om at begrænse brug af ovn (der er jeg nok lidt mere løs i kanterne) Men da de er ret “kødfulde”, forestiller jeg mig, at de rådner, hvis ikke de får en tur i ovnen først.

   Vi plukker blåbær i Sverige, men de bliver altid spist, mens vi er deroppe…. Blåbær med mandler og plantedrik til morgen – det er guld!
   Der er selvpluk af økoblåbær på Feddet ved jeg.
   Jeg køber dem på frost i Irma, når de er på tilbud. 4 poser á 300 gram til i alt 50-55 kroner, synes jeg er helt fint.

 3. Uhhhhhha jeg ovnen :-0 Herhjemme har vi ovnregler: Jeg skiftes med min mus til at bage rugbrød og vi bager så stort hver anden måned. Vi må lave mad med brug af ovn to gange om ugen og to gange om ugen uden blus også …….. Nå men altså er spændt på at høre mere om forsøget med tørring af hyben uden!!!!!!

  Og så skal tippet om mandler og blåbær tages i brug om et par timer når drengene vågner fra deres søvn tror jeg – TAK!!!!!!

  Kh.

 4. I skal da bare dyrke de der blåbær i haven 😉

  Ej jeg ved godt at det ikke er de ægte vilde blåbær.
  Men jeg har 6 store buske med kæmpe amerikanske blåbær og jeg tror vi når at blive trætte af dem i år 🙂

  Men cool er det at hælde en gang hjemmelavet yoghurt op-og så tage skålen med ud og plukke direkte i 🙂

  Mht hyben så bruger jeg dem mest sammen med æbler
  – æble+hyben grød smager virkelig godt,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top