skip to Main Content

Nu med vaffeljern!

Aldrig gå ned på udstyr, vel?! Jeg har længe begæret et gammeldags vaffeljern i støbejern.
Det fik jeg i julegave i år, af min kæreste. Det er selvfølgelig hjerteformer OG købt brugt – mor er glad (og kæresten er også glad for vaffelbageriet, så det er win-win …)  Og ja, der var også undertøj til mor under juletræet; han er en go’ mand. Nå, men det skulle jo handle om jern (fnis). Vafler!

 

Mit første forsøg var den rene elendighed. Jeg skulle selvfølgelig spille helt og eksperimentere med falaffelvafler, altså med kikærter i dejen, rigtig helsemutter. Men dejen brændte fast i jernet, der var gevaldig meget røg i køkkenet –  og jeg måtte kapitulere og lave klatkager af resten. De smagte da meget godt, men det var ligesom ikke pointen.

Til næste forsøg lavede jeg en gennemført traditionel dej med øl, mel, piskefløde og masser af smør. Men ak, jeg havde vist taget det der med at “man skal smede, mens jernet er varmt” lidt for bogstaveligt. Endnu en gang røg i køkkenet. To tredjedele af vaflerne blev sorte og måtte kasseres. Øv! Men de få overlevende smagte til gengæld syndig godt.

Tredje gang er som bekendt dér, hvor det lykkes. Jeg tog den forgyldte middelvej med en semi-sund glutenfri improdej under overskriften NØDDEVAFLER. Jubiii!!! Sprøde, dejlige. Lidt tørre, men så kommer man bare noget blødt og godt ovenpå …

Opskriften ligger i medlemsforum i Grøn Stue. Der finder du også medlemmernes opskrifter på kornfrit fladbrød til baby, suppe, leverpostej uden animalsk fedt, supper, svampede muffins med sorte bønner (!), morgengrød, juicetips og meget andet sundt 0g godt.

Nu tør jeg godt eksperimentere med helsevafler! Næste skridt på blive Majas Squashvafler fra JULESTJERNER. To be continued!

Måske ville det hele have været meget nemmere, hvis jeg havde satset på en moderne elektrisk vaffeljern. Problemet er bare, at de er behandlede med fluorstoffer på overfladen (slip-let = fluorstoffer = grim kemi). Og måske, hvis jeg skulle bage vafler hver dag, så orkede jeg nok ikke støbejernet. Men jeg sætter min lid til, at jeg bliver gode venner med det!

Hvad er dit favoritfif eller -opskrift på vafler?  

This Post Has 3 Comments
  1. Det ER hyggeligt 🙂
    Jeg har et gammelt glaskeramisk komfur. Det går fint nok. Der er såden en “dut” i spidsen, som kan kan svinge/dreje det rundt, så man ikke behøver at løfte det. Eneste problem er, at evt. rester af smør/olie løber ud på komfuret – dét er træls, Så det vil være mest optimalt med et gammeldags komfur – tror jeg.

    KH Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top