skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 6 – 2012

NB! Dette brevkassesvar er forældet. Tandpastamarkedet ændrer sig nemlig løbende.

I mellemtiden har jeg i efteråret 2013 lavet en ny e-guide om “Tandpasta uden kemi til hele familien”.

Læs mere her om guiden Tandpasta Uden Kemi.

 

SPØRGSMÅL

Hej Rose
Jeg har hørt at den Lavera-tandpasta, du anbefaler i Babybogen udgår. Er det rigtigt? Hvad anbefaler du så at man bruger i stedet for? 
pft H

SVAR

Kære H
Tak for dit spørgsmål. Ja, det er desværre rigtigt, at Lavera Neutral tandpasta udgår. Faktisk udgår hele Lavera Neutral-serien. Årsagen er, at den sælger for lidt. Det er rigtig ærgerligt, for det er virkelig gode produkter uden kemi og parfume. Til gengæld består Lavera Neutral Baby & Kinder-serien, hvor mange af produkterne minder meget om Lavera Neutral-serien, så dem kan man bruge i stedet for.

MEN! Der er stadig ikke nogen tandpasta. Og vi har et problem. For Lavera Neutral var den ENESTE, som både var uden fluor og uden æteriske olier. Næsten alle andre tandpastaer (i hvert fald dem, jeg har tjekket – og det er ikke så få!) er enten med fluor eller med æteriske olier, herunder oftest et eller flere af de 26 allergene parfumestoffer.

Lavera har én anden tandpasta, som både er uden fluor og de 26 deklarationspligtige parfumestoffer. Den er den lyserøde børnetandpasta, som hedder Lavera Basis Sensitiv Børnetandpasta. Men den indeholder til gengæld et farvestof (CI 75470), som mistænkes for at være kræftfremkaldende! Så den vil jeg absolut ikke anbefale. Der er også parfume i (“aroma”), men dog ingen af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer.

Det vil sige, at alle de økologiske tandpastaer, som du kan købe i helsekosten, de indeholder ætetiske olier, blandt andet nogle af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer. Det er jeg ikke så begejstret for. Dels fordi de 26 parfumestoffer er allergene, dels fordi nogle af dem er miljø- og sundhedsskadelige. Blandt de sidstnævnte finder vi flere af de 26 parfumestoffer, som hyppigt findes i økologisk eller fluorfri tandpasta. Du kan læse mere om parfumestofferne i dette indlæg her fra bloggen. 

Så skal vi også lige omkring en tandpasta, som hedder BioRepair. Den er uden fluor. Den indeholder aroma (mynte), men ingen af de 26 allergene parfumestoffer. Jeg har spurgt Maja Kirkegaard, og hun fortæller, at det aktive stof er Zink Carbonate Hydroxyapatite, som påvirker calcificeringen af tandemaljen ret effektivt. Kan man være sikker på, at det ikke optages gennem slimhinderne – og hvilken effekt har dét? BioRepair indeholder også titanium dioxid, som kan være problematisk, hvis det er på nanoform – det kan være svært at få oplyst, og det er på nanoform eller ej. Desuden indeholder BioRepair konserveringsmidlet sodium benzoat, som kan være hudirriterende (men behøver ikke at være det). Så der er nogle usikkerhedsmonmenter omkring BioRepair, men den er ikke dømt helt ude. 

Man har lov til at hamstre lidt Lavera Neutral tandpasta, inden den udgår helt, samt sende en mail og klage sin nød til Lavera på info@lavera.dk (dansk importør) eller via denne kontaktformular (tysk eller engelsk) til Lavaras tyske hovedkontor.

Vær opmærksom på, at Lavera også har to andre tandpastaer, ud over børnetandpastaen. Den ene er Lavera Basis Sensitiv Tandpasta med propolis og rød solhat, som indeholder parfume, blandt andet Limonene. Den anden er Lavera Basis Sensitiv Fluortandpasta med mint, som både indeholder fluor og æteriske olier (mynte og limonene). Limonene er et af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer, som findes i stort set alle fluorfri tandpastaer.

Limonene er allergifremkaldende og meget giftigt for organismer, der lever i vand.
Linalool findes også i mange fluorfri tandpastaer. Det er også allergifremkaldende, men ikke miljøbelastende. Indtil for nylig mistænkte man linalool for at kunne fremkalde kræft og skade det ufødte foster, men forbrugerkemi.dk har netop revurderet stoffet og trukket mistanken tilbage. Så nu er det “kun” allergifremkaldende”. 

Hvad gør en klog kone så? Tja… det er lidt et valg mellem pest og kolera. Okay, måske i mindre målestok, men da især små børn jo har det med at spise tandpastaen, og det sker flere gange dagligt, så har det alligevel en betydning, selv om mængderne er små. Husk, at et barn kun skal have en mængde tandpasta svarende til dets lillefingernegl.
Du kan læse mere om fordele og ulemper ved fluor i tandpasta i dette indlæg her fra bloggen.  
Hvis du vil have en tandpasta uden fluor, så får du de æteriske olier med i købet, med mindre du tager BioRepair. Her ville jeg se, om jeg kunne finde en uden limonene og linalool (jeg leder, har ikke fundet nogen endnu). Du kan få økologiske tandpastaer fra blandt andet Urtekram, Weleda og Green People samt Lavera Basis Sensitve med propolis og rød solhat. Men de indeholder alle sammen limonene. 

Som jeg skriver i min bog BABY, så er det jo en mulighed at skifte mellem tandpasta med og uden fluor, for eksempel den ene om morgenen, den anden om aftenen. Det gør jeg selv. Til babyer, som ikke får sukker og sukkerholdig mad, er fluor efter min mening ikke nødvendigt. Det vil sige, at til børn 0-2 år kan det være værd at overveje at reducere eller undgå fluor – men det er indviduelt. For eksempel anbefaler Den Kommunale Børnetandpleje i Århus, at babyer først får tandpasta med fluor, når den første kindtand er dukket op. Som gravid ville jeg også undgå fluor. 

Jeg håber, at du kunne bruge svaret, selv om det var lidt nørdet og ikke voldsomt opmuntrende.

KH Rose


NB. Jeg skal for en god ordens skyld nævne, at der er copyright på alt indhold her på rebeccapersson.com. Hvis du fandt dette indlæg interessant, er du meget velkommen til at dele det med dit netværk. Du må også gerne citere fra det, bare du husker at sætte citater i citationstegn og skrive, hvor du har taget dem fra. 

This Post Has 19 Comments
 1. Kære Rose

  Tak for den lange og oplysende artikel!

  Er det ok at give børn Zendium Classic og ikke Zendium den første tand? Hvorfor/ikke?

  Kh.

 2. Katrine, you’re welcome 🙂

  Jo, du kan godt bruge Zendium Classic til børn. Der er lidt mere fluor i, men så bruger man bare lidt mindre. JEg synes det er nemmere at dosere med Zendium Første Tand, men hvis barnet nu ikke synes om den, så er der et alternativ. Første Tand er lidt mere “børnet” i smagen. Til større børn kan det være at Classic falder i bedre jord. Man må prøve sig frem.

  kh Rose

 3. Hej Rose,
  Vi bruger Aloe Vera tandpasta fra Forever Living Products, men er i tvivl om det er ok eller bedre med en flour børnetandpasta..?
  KH Inge:)

 4. @Inge, der er det problem med Forever Bright, at den indeholder Sodium Lauryl Sulfate, som er et problematisk stof, jf. hvad Informationscenter for Miljø og Sundhed skriver her:
  http://www.forbrugerkemi.dk/kemi-info/stoffer/s/sodium-lauryl-sulfat?searchterm=sodium+lauryl+sulfate
  Så…. om der skal fluor eller ej til, det er lidt individuelt. Kommer an på kosten, barnets alder, om man er gravid osv. Hjemme hos mig er det med fluor om aftenen, uden fluor om morgenen – en gylden middelvej.

  Ja, det skal ikke være nemt…..

  KH Rose

 5. Det var en kæmpe fornøjelse fra min side 🙂 Jeg glæder mig virkelig meget til at vide hvad du mener om den tandpasta 🙂

  De bedste hilsner fra Hanisa.

 6. Hej Rose 🙂

  Hvad med Colgate Flour Active? Er den bedre eller dårlige end Zendium Classic?

 7. @Marel, jeg kan ikke finde nogen indholdsdeklaration på colgate.dk. De skriver ellers side op og side ned om, hvor fantastisk denne tandpaste er. Jeg vil bare gerne vide, hvad der er i 😉
  Jeg ved, at der er triclosan i flere af Colgates tandpastaer, det er IKKE godt, men derfor kan det jo være anderledes her.
  KH Rose

 8. Hej Rose 🙂

  Har du modtaget tandpastaen fra Just The Goods? 🙂

  De bedste hilsner fra Hanisa.

 9. @Hanisa, JA, det har jeg, godt du mindede mig om det.
  Jeg prøvede den én gang. Det var desværre ikke nogen succes.
  Der er et eller andet omkring smagen, phhhttt, som giver mig kvalme.
  Konsistensen og indholdet fejler ikke noget, så det er rigtig ærgerligt.
  Maja Kirkegaard har også testet den, og hun havde desværre nogenlunde samme oplevelse.
  What more can I say …

  KH Rose

 10. Kære Rose

  Jeg har en veninde som mener, at vi ikke jan udskille fluor i tandpasta, og derfor bør vælge uden. Hvad mener du om det?

  KH Lisbeth S

 11. Hej, jeg har fundet en tysk tandpasta der hedder Nenedent baby. Har endnu ikke undersøgt indkøbsmuligheder. Den indeholder følgende: Aqua, Hydrated Silica, Xylitol, Glycerin, Propylene Glycol, Xanthan Gum, Titanium Dioxide, Aroma,
  Sodium Lauroyl Sarcosinate, Disodium EDTA, Sodium Chloride.

  Hvordan er den i forhold til BioRepair?

 12. @Lisbeth – det er der jo mange meninger om. Jeg er meget på-den-ene-side-på-den-anden-side. Og derfor vælger jeg personligt at skifte mellem fluor og ikke-fluor hhv. morgen og aften. Meget pragmatisk løsning.

  @AK, jeg kigger lige på den ASAP!
  KH Rose

 13. Hej Rose,, jeg ville bare lige gøre dig opmærksom på her alternativ, det er tandbørster der arbejder ud fra negative ioner, og jeg har nu brugt dem både på mig selv og min lille søn i ca. 4 måneder, jeg bruger deres gum drops til, og jeg synes altså at mine tænder virker meget sundere og renere, det er en virkelig god fornemmelse.. Og så slipper man fuldstændigt for hele tandpasta cirkusset.
  Jeg fandt dem fordi at min søn er multi multi allergisk, og der ikke har været nogen tandpastaer der har fungeret for ham. Så nu bruger jeg det her i stedet! 🙂
  se dem her:
  http://www.rawandmore.dk/ionisk-tandb%C3%B8rste-r%C3%B8d

 14. Nu er det næsten et år siden sidste indlæg her. Er der noget nyt om børnetandpastaer? Vi har brugt Vioflour, som dog havde en lidt heftig “duft”, men som er den eneste der går fri af dumme stoffer og som beskytter godt. Den er som bekendt udgået. Hvad så? Der må da findes én børnetandpasta, der kan leve op til kravene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top