skip to Main Content

Fredagsbrevkassen ugen 30

Spørgsmål

Fantastisk bog – BABY 

– og rigtig lækre opskrifter, som supplerer den komælke-glutenfri kost vi giver G til han er (minimum) ét år, rigtig godt.

Men jeg har liiige et lille spørgsmål.. Du bruger risdrik/rismælk som mulige alternativer til komælk i din ‘kofri stjernemenu’ og blandt andet i ‘happy hirseboller’…

Som jeg forstår det, har flere undersøgelser vist, at det naturligt høje indhold af arsen i ris, giver en arsen(ik)mængde i rismælk, der giver risiko for arsenikforgiftning hos børn .

Derfor fraråder Sundshedsstyrelsen risdrik til børn under tre år.
http://www.b.dk/viden/arsenik-i-rismaelken

http://www.news-medical.net/news/201…baby-food.aspx

Men det lyder i den engelske artikel som om der er ris med og ris uden arsen??

Er det en storm i et glas vand? Betyder det, at vi også skal passe på med at lave risretter til vores søn? Er der noget ris(mælk) der er mere sikkert end andet?

– Eller kunne man være så heldig, at ovenstående undersøgelse er blevet tilbagevist?

Glæder mig til at høre input

De bedste hilsener

K


Svar

Kære K

Mange tak for dit spørgsmål og roserne!

Risdrik i fornuftige mængder er ikke giftigt – heller ikke for børn.

Det er korrekt, at risdrik – ligesom massevis af andre fødevarer – indeholder arsen, som er et grundstof. Under visse omstændigheder kan det omdannes til giftige forbindelser.

Et barn på 10 kg kan drikke op til 10 liter risdrik om ugen, før det når op til grænseværdien for arsen, forudsat at det ikke får uorganisk arsen fra andre kilder. Derfor bør små børn ikke indtage risdrik i store, daglige mængder (dette skriver jeg også på side 134 i BABY).

Derudover minder risdrik ernæringsmæssigt mest om juice. Som du nævner, i min bog BABY gennemgår jeg meget grundigt, hvordan man kan give sit barn stærke knogler hele livet, med eller uden komælk i større eller mindre mængder.  En kofri stjernemenu skal netop indeholde andet end kun plantedrik og vand. Børn fra 0-3 år har nemlig brug for “dyremælk”, her indgår heldigvis også amning og modermælkserstatning! 

Fødevarestyrelsens holdning er, at man godt kan bruge risdrik i madlavning, men ikke som systematisk en halv liter drik om dagen til børn.

Variation er guld!

Brug forskellige typer plantedrikke, kombineret med komælk, hvis det tåles (til børn fra 1 år).

Man kan sagtens spise ris, gerne brune, som en del af en varieret kost – også til børn.

Komælk indeholder for øvrigt relativt store mængder dioxiner, så det kunne man også advare imod 😉 – det sker dog næppe….. 

Jeg ville være LANGT mere bekymret omkring andre fødevarer, f.eks. tun og andre fisk, som er belastede af kviksølv, som er en nervegift. Her tyder den nyeste forskning på, at man ikke kan sætte en laveste grænseværdi  Læs mere om det i dette blogindlæg.

Jeg håber, at du kunne bruge svaret. Du er altid velkommen til at skrive igen.

Kh Rose 


PS. Har du også brug for et godt råd? Så skriv til min brevkasse – det er gratis.
Eller få personlig rådgivning pr. email til kun 82,-. Læs hvad de supertilfredse kunder skriver her (nederst).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top