skip to Main Content

Max Helse til nybagte mødre

Forestil dig, at du lige har været igennem en gigantisk fysisk og psykisk kraftpræstation, ledsaget af psykedeliske smerter og måske et gedigent skud medicin.
Din krop har været på konstant hårdt arbejde i 9 måneder.
Du er fuldstændig mørbanket og afsindig træt. Hvis du er heldig, er du også lykkelig.
Dit understel hænger i laser og du har så ondt i den unævnelige vaniljekrans, at du ikke engang tør lette en vind.
Samtidig rutscher dine hormoner rundt, og du trænger mere end nogensinde til en nats uafbrudt søvn.

Men den går ikke, for du skal koncentrere dig døgnet rundt, uden pauser, om et lille nyfødt vidunderkrapyl, hvis liv og trivsel afhænger af den mælk, din krop skal til at producere – måske endda for første gang.

Så hvad er mere oplagt end at invitere en masse gæster og holde audiens?
Nej, vel?
Altså med mindre selvfølgelig, at det giver dig energi, amningen kører på skinner og du bobler af overskud.

Du og din partner kan overveje, om det var smart at forberede omgivelserne på, at I inviterer til babybeundring, når I er klar.
Det var i hvert fald vores model, da Mirjam kom til verden for godt to år siden. At vi så fik et uventet forlænget ugeophold med alt betalt på en af Rigshospitalets familiestuer – dét er en anden ammestuehistorie.

Foto: Line Klein

Men hvad gør en nybagt mor for at komme til hægterne og få mere energi?!

Det er et af de tilbagevendende temaer i de spørgsmål, jeg får i min personlige email-rådgivning. Vupti-vupti-svaret er “ro og hvile”, men prøv at sige det til guldklumpen, når den vågner hver 2. time eller til storesøster på 3 år, som bare vil have mor med ud og lege i sandkassen, som vi plejer. NU!!!!!! Og i øvrigt er ved at smide dagbleen. NU!!!!!!

Så…. derfor har jeg dedikeret et helt kapitel i min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning til nybagte og ammende mødre.
Fordi du rent faktisk kan gøre noget for at booste dig selv og din mælkekvalitet, uden alt for store armbevægelser. Her er en vigtig del af nødhjælpspakken:

 • Så snart som muligt efter fødslen er det klogt at tage en enkeltdosis på 30-40 mg zink, da du mister meget zink under fødslen.
 • De første par uger har du sikkert brug for et boost med jern, her er Floradix Kräuterblut Mixtur et godt valg, mindst 40 ml dagligt, sikkert mere.
 • Vælg så vidt muligt økologiske fødevarer.
 • Spis masser af cellefedt! Lav f.eks. en mysli af mandler, græskarkerner og sesamfrø, som du rister blidt på en pande i kokosolie (blandingen går blandt klidmostre under navnet “mælkebomben”).
 • Få 3-6 spsk. ammegeniale olier indenbords hver dag. Læs mere om det her i min fredagsbrevkasse.
 • Tag tilskud af B-vitaminer, zink og fiskeolie (Omega 3 fra Nordic Naturals) – det slår risikoen for fødselsdepression af banen – samt en god multivitamin og øvrige tilskud efter behov.
 • Undgå rygning, alkohol, hårfarve, kaffe (ja, det mener jeg) og papirindpakket mad (ja, det er der en god grund til).
 • Fik jeg sagt søvn, hvile og aflastning….. ?

Du kan læse meget mere i BABY om superfood, powertilskud og no-go til Nora Malkeko (ja, det er også for dig, som ikke kan/vil amme).

Hvad kunne du godt have brugt, da du var nybagt mor? – smid gerne en kommentar!

 

This Post Has 4 Comments
 1. Hej Rose – jeg kender alt til den kolo enorme træthed, der rammer en med det vuns efter en fødsel… det kan være meget svært at fortælle omverdenen, at man rent faktisk har brug for ro og ikke gider besøg…
  Jeg har fået meget ud af din bog allerede.. jeg er godt på vej til at få kørt alle vitaminerne i stilling. Kroppen reagerer faktisk positivt på det.. jeg føler mig ret ovenpå efterhånden.. altså føler mig mere overskudsagtig.. helt sikkert også pga. de ekstra vitaminer jeg slet ikke anede, jeg havde brug for!!!
  Kh Christina

 2. Kære Christina, tak for kommentarer, hvor er jeg glad for at høre, at du allerede oplever mere overskud!
  Jeg oplevede, at fordi vi var så ærlige og kom frem med vores sårbarhed, og i god tid meldte ud til familien, at vi nok lige havde brug for et par dame til at finde vores ben og få amningen igang og det hele – ja så mødte vi stor respekt og forståelse. Så folk ikke tog det personligt, men så det som den bedste måde at hjælpe os som familie godt i gang.

 3. Hej, jeg vil også bare lige sige, at din bog har hjulpet mig rigtigt meget og at den virkelig er anbefalelsesværdig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top