skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 20 – 2011: Nok kalk

Fredagsbrevkassen Uge 20 – 2011: Nok Kalk

NOK KALK

SPØRGSMÅL

Kære Rose

S på 10 mdr. har fået lidt komælk i kosten siden han var ca. 6 mdr. hvor han startede op med mad ved siden af bryst. Men han får ikke mælk at drikke.

Nu spørger min mand om han får nok kalk når han ikke får mælk i kop ved siden af?

Pt. ammes han aften 2-3 gange indtil morgenmaden. Havregrød til morgen og ellers varieret, hjemmelavet kost med grøntsager og lyst kød. Han drikker vand i gode mængder.

Han får d-vitamin (1 stk. d-pearl 3-4 gange om ugen).

Kan du hjælpe mig med at få opklaret om der er noget vi skal være opmærksomme på nu han ikke drikker mælk.

Kh N

PS TAK TAK TAK for din dejlige blog. jeg glæder mig hver gang der tikker en besked om nyt indlæg ind på min blogroll.

 

SVAR

Kære N
Tak for dit spørgsmål, som du garanteret ikke er den eneste, som sidder med! Jeg kan godt forstå bekymringen, for vi får jo tudet ørerne fulde med, at vores knogler braser sammen, hvis vi ikke bæller en halv liter ko hver dag. Så lad os lige få knust nogle myter her!

Jeg anbefaler jo i min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning, at babyer 0-12 måneder ikke får komælk. Det er der mange gode grunde til, som man kan læse i bogen.

Det er en myte, at børn får dårlige knogler, hvis det ikke får komælk. Der er ikke videnskabeligt belæg for, at indtag af komælkeprodukter giver stærkere knogler.

Opskriften på stærke knogler er: Calcium, magnesium, D-vitamin, regelmæssig motion (helst vægtbærende, vigtigst i præpuberteten), grønne grøntsager, K-vitamin og så lidt stress og sukker som muligt.

Men det er også en myte, at man bare kan droppe komælken, give vand eller risdrik i stedet for, og så tænke, at så er alt i orden. Og nej, det er heller ikke nok, at dit barn spiser en portion grønkål og en håndfuld mandler i ny og næ.

Det bedste for S vil være at følge “Kofri Stjernemenu”, som du finder på side 136 i bogen. Det bliver lidt for omfattende at skrive det hele her, men essensen er:
* amning eller modermælkserstatning – så det er kanonsejt at du ammer, bliv endelig ved!
* meget gerne hjemmelavet sesam/mandeldrik
* varieret kost med nok sunde fedststoffer
* basispakken af kosttilskud (se side 145 og 152)
* Lav Dosis Cal-Mag (side 151-152)

Hvis I følger de punkter, så får S nok kalk.

Når du engang ikke ammer mere, så skal S have modermælkserstatning, ko-, gede- eller fåremælk. Ikke nødvendigvis en halv liter hver dag, men et glas mindst 3-4 gange om ugen, gerne så varieret som muligt.

Modermælkserstatning fordøjes nemlig bedre end komælk.

Det lyder som om, at I er rigtig godt med på vognen med den hjemmelavede, varierede mad – godt gået! Vær opmærksom på at inkludere de sunde fedtstoffer; avocado, koldpressede økoolier, mandler, nødder, frø og kerner.

Kan du lave hjemmelavet sesam/mandel-drik, er det rigtig godt til variation, se opskrifter i bogen. Sesamdrik i tilpas koncentration er lige så kalkrig som komælk.

Hvis S – og du selv – ikke får fiskeolie/levertran, så vil jeg varmt anbefale det! Vælg Omega-3 flydende fra Nordic Naturals og fortsæt med D-pearls hver anden dag.

Og husk næringsrig mad og nøje udvalgte kosttilskud til dig selv som ammende – pas godt på dig!

Hvis du har brug for tips om stærke knogler hele livet til dit barn + 1 år, vil jeg varmt anbefale min bog Dit sunde barn – sådan!

Jeg håber, at du ved, hvad du har brug for nu. Ellers er du altid velkommen til at skrive igen.

Kærlig hilsen
Rose

This Post Has 5 Comments
 1. Hej Rose
  Jeg har lige købt din bog, og jeg sidder og sluger den side efter side. Så skønt skrevet og dejlig informativ uden at være hysterisk eller fantastisk!

  Jeg har et spørgsmål angående modermælkserstatning. Jeg har termin om fire uger, og jeg håber virkelig på at komme til at amme. Skulle jeg ha’ brug for at supplere med mme, vil jeg gerne vælge noget allergivenligt da både jeg og barnets far er allergiske (jeg er mælkeoverfølsom, far er nødde/frugt/pollen).

  Er de laktosefrie mme’er på apoteket ok, eller anbefaler du at man skifter koen helt ud med gede erstatning?
  Jeg synes det er en jungle… men jeg ved jo ikke engang om det er en relevant problematik endnu 🙂

 2. Kære Therese
  Velkommen her, og tak fordi du udtrykker din begejstring for bogen, det er jeg glad for at høre!

  Skulle det blive aktuelt, så vælg en af de fire højt hydrolyserede modermælkserstatninger, som jeg nævner i bogen, nemlig Nutramigen, Pepticate, Profylac eller Althéra. De fås alle på apoteket i håndkøb.

  kh Rose

 3. Hov forresten, “den ultimative stofble guide” du nævner i bogen på side 59, som der skulle være herinde, har du et link til den? Jeg har forsøgt at søge i din sidebar her på siden.

 4. Åh, du må undskylde, at du har ledt forgæves.
  Den er undervejs! Den kommer i shop’en – jeg skal nok annoncere det både her på bloggen og i nyhedsbrevet. Tak for tålmodigheden 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top