skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 12

Spørgsmål
Hej Rose
Jeg håber sådan du kan hjælpe mig, jeg har brug for hjælp her og nu! Jeg har den skønneste lille pige på 2 uger og jeg vil så gerne amme, men mine brystvorter er flænsede, der er sår på det ene, og jeg sidder oppe under loftet og tuder hver gang hun skal ligges til. Hvad skal jeg gøre?!
kh en desperat mor

 

Svar
Kære desperate mor
Ui, det lyder som en slem omgang træk-og-slip. Vi går direkte til de gode råd! Rådene går både på forebyggelse og behandling.

 • Luft, luft, luft. Dine brystvorter skal først og fremmest have luft! Skru evt. op for varmen, så du kan gå med åben skjorte – bare husk at knappe i, inden du åbner for postbudet 😉
 • Spis zinktilskud. Det er erfaringsmæssigt et super råd. Læs evt. mere om zink her.
 • Smør de stakkels babsevorter ind i lidt modermælk og lad dem lufttørre læææænge.
 • Sørg for optimal ammeteknik og ammestilling, så brystvorterne belastes forskelligt og du undgår unødigt sejtræk i vorten. Af samme grund kan du putte en finger forsigtigt i dit barns mundvige, når du tager det fra. Spørg f.eks. din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl om noget med ammeteknik.
 • Smør brystvorterne med Pantothenol salve eller Lasihno ren fårelanolin. Det kan købes på apoteket. Følg anvisningen på pakken.
 • Masser brystet blidt lige inden amning, så mælken har nemt ved at løbe til.
 • Start med at amme fra det mindst ømme bryst.
 • Brug ammeindlæg af uld eller uld-silke.
 • Kontakt en ammerådgiver fra Forældre og Fødsel. Rådgivningen sker pr. telefon og er gratis.
 • Overvej brug af ammeskaller eller ammebrikker. De hjælper nogen meget, men ikke alle, og kan gøre situationen værre, hvis man er uheldig eller bruger dem forkert. Man må prøve sig frem.

Jeg håber virkelig, at rådene kan hjælpe dig, så du får det ammeforløb, du gerne vil have, og ikke skal have så ondt!

kh Rose

Har du en kommentar til dagens brevkasse eller et godt tip til læseren, så skriv det endelig!

Vil du også spørge om noget? Prøv min fredagsbrevkasse – det er gratis!

 

 

This Post Has 8 Comments
 1. Sikke mange gode råd. Jeg havde meget glæde af ammeskaller om dagen de første par uger, da jeg ammede min søn (10 mdr). Husk at skolde dem 1-2 gange om dagen og vær god med luftning og hygiejnen da de kan give anledning til svamp, hvis man bare bruger uden at vaske og skolde.

 2. Ja, luft luft luft og det som endte med at redde mig var Avent-bryst skaller/skåle http://www.tojbamsen.dk/product.asp?product=1742 Der er lufthuller i for oven så der kan komme luft til, men samtidig beskytter de “dutterne” så de kan have totalt “fred” mellem amningerne uden at blive “presset dammen” af ammeindlæg el blive strejfet konstant af løs t-shirt.

  Held og lykke med det, et skal nok blive bedre!!

 3. Jeg endte også med avent skallerne jeg havde så store sår og ammeindlæg osv satte sig fast og det var smertefuldt, men skallerne hjalp + de gav luft.
  Jeg prøvede en del i de 2 måneder jeg havde sår og lansinoh var vidundermidlet for mig! Jeg prøvede Pantothenol salven, men syntes ingredienslisten var lang og selvom der står den ikke behøver at tages af inden amning, ville jeg gerne have den af inden mit barn skulle ammes, igen gav det smerter!
  FogF blev også løsningen for mig da både min læge og sundhedsplejerske blot kunne sige “man skal ikke amme for enhver pris”, hvilket jeg ikke var tilfreds med.

  Men når din pige er så lille endnu vil jeg da klar få tjekket måden hun dier på + tungebånd.
  Held og lykke med det, når først det lykkedes er det den dejligste gave man kan give sig selv og sit barn.

 4. Det er nogle gode råd.

  Et andet virkelig godt råd, at vride de uld- og/eller silke-ammeindlæg, man bruger, op i lanolinvand. Så hænger de heller ikke fast i sårene. Åhhhh… bare tanken om smerten…. Min dybeste medfølelse til “den desperate mor”. Men hold ud! Det betaler sig 🙂

 5. Min kusine fødte sin første datter i Sydafrika, og der blev rådet til at komme hvidkål i bh’en. Altså tag et hvidkål-blad, rids i det med en gaffel el. lign, så det kan safte lidt og brug det så som ammeindlæg. Det lyder e smule hokus-pokus, men skulle eftersigende været ret godt til det. Også må hvidkål siges at være rimelig fredeligt at forsøge med 🙂

 6. Åh, jeg føler bare SÅ meget med dig, Desperate Mor!!!
  Sidder selv (næsten) i samme situation. Fødte for fem dage siden og har også døjet med ulidelige smerter.-( Ligesom ved de to ældste børn også!
  Jeg har haft god gavn af at læse bogen “Alt om amning” af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, den giver gode råd og kommer med udførlige vejledninger til forskellige ammestillinger/teknikker.
  Denne gang har jeg også brugt Lansinoh cremen med god effekt!
  Jeg har denne gang fået virkelig god hjælp og rådgivning af to gamle garvede jordemødre på barselsklinikken på Kolding Sygehus (ved ikke omder er lignende tilbud hvor du bor?) – de viste mig hvordan jeg kunne lade lillemanden selv hapse på uden så megen hjælp fra mig, de små er helt eminente til at vide hvad der er det rigtige at gøre. Jeg lå bare med bar overkrop og så fandt han selv frem – er du tosset det kræver nerver af stål når man har så ondt!!! Men efter han fik fat forsvandt smerten efter ca 30 sekunder. Det sagde de var det helt rigtige. Selvfølgelig gør det ondt når vorterne er så ødelagte, men hvis teknikken er den rigtige bør smerten forsvinde/aftage efter ca 30 sekunder. Det er en kæmpe hjælp her, da jeg så kan fokusere på at tælle sekunder (mens tårerne springer, jeg holder vejret og borer neglene ned i låret på mig selv). Her går det allerede noget bedre efter knap to dage på den måde:-)
  Derudover fik jeg det (uofficielle) råd af dem, at bruge Bachs Nødhjælpscreme, det skulle virke godt, men er udokumenteret. Jeg har dog ikke nået at prøve det selv endnu…
  Håber snart der er bedring at spore – pøj pøj med det!

 7. @Merete, tak for din beretning, ja bogen ‘Alt om amning’ er virkelig god, en rigtig ammebibel, som jeg også varmt anbefaler. Det er godt at høre, at der har været tid og kompetence til at give dig god vejledning på sygehuset.

  @Tine, tak for tippet med hvidkål, en god idé, og det er ikke så langhåret som det lyder.
  Inden for phytoterapi (urteterapi) er hvidkålsomslag en klassiker ved betændelsestilstande, jeg tror især det er meget brugt i Tyskland. Så hvorfor ikke bruge det til at gøre kål på brystsmerterne?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top