skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 5

Spørgsmål
Hej Rose,
Så har lillemanden fået sin første tand. Hvilken tandpasta vil du anbefale? Tak for en spændende brevkasse.
Mvh S


Svar

Dette svar er forældet, da Lavera Neutral tandpasta desværre er udgået. Læs i dette blogindlæg, hvad du så skal gøre.

Hej S
Jeg bruger dit spørgsmål i denne uges fredagsbrevkasse, for jeg synes det er meget relevant. Jeg har selv brugt virkelig lang tid på at finde en tandpasta uden problemkemi til os herhjemme. Det viste sig at være lidt af en udfordring. Nu får du mine bedste bud på tandpasta både med og uden fluor. (For en god ordens skyld skal jeg nævne, at der i mit svar her indgår citater fra min bog BABY.) 

Alle fluorfri tandpastaer på markedet, også de økologiske  – undtagen Lavera Neutral – indeholder limonene, som er et af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer, der kan fremkalde allergi. Du finder Lavera Neutral hos for eksempel netspiren.dk og med24.dk samt hos helsemin.dk, som også har real-life-butikker.

Går du efter tandpasta med flour, så tyg lige på dette: Dit barn må i alt per dag få en mængde fluortandpasta, der svarer til dets lillefingernegl. Det er fluor, som forhindrer huller i tænderne. Tandpastaen skal ifølge de officielle anbefalinger indeholde mellem 1000 og 1500 ppm fluor. Men måske er der allerede for meget fluor i sådan en lille ærte-klat? Fluor kan virke som et giftstof i kroppen – og små børn spytter jo ikke tandpastaen ud. Den type fluor, der bruges i tandpasta, er i en undersøgelse kædet sammen med nedsat intelligens hos børn. Så du må selv afgøre, om du vil have tandpasta med eller uden fluor.

 

Du kan eventuelt veksle mellem de to typer med eller uden fluor morgen og aften. Det vigtigste for at undgå huller i tænderne er at styre uden om sukker. Det bedste valg inden for tandpasta med fluor, er den svanemærkede tandpasta fra Derma Helse. Den er billig, og dit apotek kan bestille den hjem. Du kan også købe den på for eksempel wellhouse.dk. Alternativt kan du vælge Zendium Classic eller Zendium Første Tand, som findes i de fleste supermarkeder. Undgå tandpastaer med triclosan (for eksempel fra Colgate). Triclosan er et stof, som pænt meget ligner andre hormonforstyrrende stoffer rent kemisk og kan give problemer med resistens overfor bakterier på hospitaler.

 

Så jeg ville nok vælge Lavera Neutral til bebsen de første par år – og til mig selv, hvis jeg var gravid – og så måske veksle med en fluorholdig tandpasta, når mit barn begynder at få mere sukkersødt.
Jeg håber du kan bruge svaret.
Bedste hilsener

Rose

PS. Vil du have mere af den her slags viden og inspiration til naturlig sund og grøn livsstil for hele familien? Så er mit nyhedsbrev noget for dig. Tilmeld dig her på siden, øverst til højre, og få gratis “Kloge kvinders guide til bedre familliehelse” i din indbakke, når du tilmelder dig. Du får også gode tips hver dag på min facebookside.

This Post Has 23 Comments
  1. Ja, det er nemlig rigtig svært at finde!
   Jeg er blevet gjort opmærksom på Bio Repair tandpasta, som også er uden fluor, limonene, parabener, triclosan og anden kemi, som jeg ikke vil skumbade min eller mine børns munde i. Der benyttes en speciel teknologi i Bio Repair, jeg ved ikke helt, om den er fugl eller fisk. Men det må undersøges.

 1. Jeg er så enig med det Rose. Personligt bruger jeg den biorepair tandpasta jeg er henvist til i mit navn og kunne ikke drømme om at gå tilbage til colgate og de andre kunstige tandpastaer!

 2. Bio Repair kan være et godt bud til voksne. Jeg ville dog – ud fra et forsigtighedsprincip – ikke vælge den til småbørn pga. den specielle teknologi, som påvirker calcificeringen af emaljen – derfor er der en risiko for, at den kan påvirke slimhinderne også.

 3. Jeg ville bare lige bakke om om denne tandpasta. Jeg har altid lidt meget af huller i tænderne, men for et år siden skiftede jeg til tandpasta uden fluor – og nu har jeg lige rejst mig fra tanlægestolen for første gang med 0 huller 🙂

 4. Er risikoen for huller i tænderne ikke meget større hvis man børster tænder i tandpasta uden fluor?

  Jeg overvejer at droppe fluoren, men jeg er bange for at vi så vil huller i tænderne. Vil det du hos voksne?

  Jeg vil godt undgå problem kemi, men jeg vil heller ikke risikere at mine tænder bliver dårlige.

 5. @ Camilla, jeg har selv haft de samme overvejelser!
  Jeg har spurgt Maja Kirkegaard og er nået frem til følgende:
  Jeg vil anbefale tandpasta uden flour til gravide og børn 0-2 år.
  Til os andre…. det kommer lidt an på sukkervanerne…. de fleste vil have brug for fluor. Mængden kan diskuteres. Personligt bruger jeg fluorfri om morgenen og med fluor om aftenen. Det samme til mine piger på hhv. 2 og 12.

 6. @Stine; er den mon den, som hedder Forever Bright? Jeg kunne ikke umiddelbart finde et link til indholdsdeklarationen, men hvis du sender det, eller skriver den her, så kigger jeg lige på det. kh Rose

 7. Hej igen,
  Ja det er Forever Bright.
  Indholdsfortegnelsen siger: Aloe Barbadensis Leaf Juice (stabilized Aloe vera gel), sorbitol, hydrated silica, glycerin, sodium lauryl sulfate, carrageenan, aroma, propolis cera, sodium saccharin, sodium benzoate, chlorophyllin-copper complex (cl 75810).

  Børnenes tandpasta er fra Urtekram og her er ingredienserne: kridt, vand, vegetabilsk glycerin, vegetabilske polysakkarider, æterisk fennikelolie, myrra.

  Håber du kan give lidt klarhed over hvor gode/dårlige valg de er.

  Kh. Stine

 8. Hej igen Stine
  Tak for det.

  Forever Bright indeholder:

  Sodium lauryl sulfate = SLS

  som er R63 = mulighed for skade på barnet under graviditet
  og R68 = mulighed for varig skade på helbredet

  Så jeg ville vælge en anden ☺ Desværre – den var der næsten.

  De andre stoffer er okay.

  Urtekrams børnetandpasta indeholder æteriske olier. Det gør Lavera Neutral ikke.

  kh Rose

  PS. Jeg tager den med i fredagsbrevkassen på et tidspunkt tror jeg, for at sætte fokus på SLS.

 9. Hej igen Rose.

  Jeg troede faktisk der var forskel på Lauryl og Laureth, men må finde et andet alternativ så.

  Tak for dine svar.

  / Stine

 10. Jeg synes lige, jeg vil supplere med at fortælle, at selv den meget flourbegejstrede børnetandpleje anbefaler, at man holder sig fra flour, indtil den første kindtand bryder frem (eller det gør de i hvert fald her i Århus Kommune: http://www.aarhus.dk/da/borger/familie-boern-og-unge/Sundhed/Tandplejen/0-5-aar/Tips-om-tandpleje/Tandpasta.aspx). Anbefalingen er, at man bare bruger vand – så der er for så vidt heller ingen grund til at lade baby spise Lavera, før der er kommet kindtænder.

 11. Jeg så lige i Brugsen at der også var en svanemærket tandpasta fra ânglamark
  Om den er Ok eller ej det ved jeg ikke.

  Jeg bruger i perioder Zendium
  – i perioder bare en blanding af bagesoda/natron, salt og pebermynteolie- jeg har ikke flere huller end før jeg har 3 i alt ( et fra jeg var 7, 14 og 23 år 🙂

  Mange af de naturlige tandpastaer indeholder glycerin som er sindsygt svært at få væk fra tænderne så det skal man også være obs på.

  Min tandlæge er ret alternativ ( både ham jeg havde før og min nye )
  og hans tanke er at det ikke er særlig vigtigt med tandpasta – mere at du børste optimalt rent.
  OG at du har en god ernæring undgår for mange søde ting ( det gælder faktisk også stivelse…).
  Han havde været tandlæge både i Grønland og i Afrika og han er meget enig med Weston A Prices opdagelser i 30erne.
  At det faktisk var lige meget hvor meget du børstede tænder hvis du spiste en optimal kost.
  F ks sætter dine nødder, gryn etc i blød og får nok fedtopløselige vitaminer.

  mIn store Teen børste alt for lidt tænder -men har ikke nogle huller til moderens irritation 🙂

  1. @Iben, tak for kommentarer, jeg vidste godt, at den var på vej, men ikke, at den var landet.
   Har en begrundet formodning om, at den indeholder det samme som Dermas – men det er jo fint nok.
   Ja, jeg tror nul sukker i kosten er vigtigere end fluor i tandpastaen, hvis man går efter nul huller.
   Det med glylcerin var jeg ikke lige obs på, tak for info.
   KH Rose

 12. Vil lige starte med at sige tak for en fantastisk blog.
  Vi har prøvet Laver neutral til vores datter, men den er ikke et hit, og efter et stykke tid besluttede vi at prøve noget andet. Jeg fået en prøve på Weledas tandpasta i Candula-serien med følgende ingredienser:

  Vand, calciumcarbonat, glycerin, lerjord, alkohol, morgenfrue, myrra, xanthan, fennikelolie, ammoniumsalt af glycericinsyre.

  Da jeg ikke er en hej til at vurdere indholdsstofferne ville jeg være meget glad hvis du kan sige mig om den er en godt alternativ til Lavera… Jeg ville jo umiddelbart mene den korte liste med indholdsstoffer er et plus, og det meste er vist også at finde i tandpastaen fra Lavera.

  KH Trine

 13. Læste lige i giveaway’en at denne tandpasta var ved at udgå :-(, og ville derfor have købt nogle stykker inden dette skete. Men så lagde jeg mærke til at Lavera også producerer en anden tandpasta Lavera Basis Sensitiv. Den er billigere og jeg synes ikke at produktdeklarationen ser farlig ud. Vil du anbefale denne tandpasta?

  1. Kære Julia
   Desværre ikke, da den indeholder æteriske olier (lige som alle andre økotandpastaer, jeg kender – undtagen Lavera’s til børn (den lyserøde) – men den indeholder til gengæld et sundhedsskadeligt farvestof, så den vil jeg HELLER ikke anbefale).
   Suk med suk på.
   Kh Rose

 14. Jeg er på jagt efter en god tandpasta til den lille på lidt over to år, og har været inde på dette blogindlæg (tak for en super blog i øvrigt).
  Da jeg googlede “lavera neutral”, fik jeg følgende:
  http://www.forbrugerkemi.dk/test-og-rad/din-personlige-pleje/tandpasta/Tandpasta-til-hele-familien-2012/testresultater/lavera-neutral
  Iflg. Forbrugerkemi er stoffet Carvone (udtræk af pebermynthe) problematisk. Har du kendskab til undersøgelsen?
  Jeg har set stoffet i mange tandpastaer.

  Vh Mark L

 15. @Mark, tak for din kommentar. Jeg er opmærksom på problematikken og har i et stykke tid prøvet efter bedste evne at granske i det, men det er slet ikke så let. Jeg vil gerne få en dybere forståelse af, hvorfor lige nemtop carvone er blevet karakteriseret problematisk på de pågældende områder. Udfordringen her er, at der ikke pt. findes tandpasta uden problematisk kemi – fluor er jo også problematisk, æteriske olier ligeså, og nanoteknologi er heller ikke undersøgt til bunds. Spørgsmålet er så, hvad der gør mindst skade. Mit bedste bud pt. er at veksle mellem forskellige af de “mindst skadelige” valg. Carvone er en af de væsentlige komponenter i den karakteristiske duft og aroma i spearmint. Og som du selv er inde på, så finder man jo spearmint i mange produkter, også i f.eks. tyggegummi.
  Jeg skriver mere her på bloggen, hvis/når jeg bliver klogere.
  kh Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top