skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 3

Spørgsmål

Jeg er gravid i 5. måned og jeg kunne godt tænke mig at prøve grøn te. Må jeg det? Jeg plejer at drikke kaffe, men har mistet lysten til det.

Svar

Til lykke med graviditeten! Det er godt for din interne bebs, at du har mistet lysten til at drikke kaffe, for koffeinet i kaffen er en heftig ting for den lille størrelse. Med hensyn til grøn te, så vil jeg – måske lidt overraskende – svare, at du IKKE skal begynde at drikke grøn eller hvid te, hvis du ikke er vant til det. Det gælder for også for ammende, som ikke er vant til at drikke grøn eller hvid te.

Det skyldes, at grøn og hvid te indeholder nogle stoffer, som hjælper kroppen til at udrense tungmetaller. Det er nok efterhånden svært at opdrive et menneske, som ikke er belastet af tungmetaller eller andre miljøgifte, som kan ophobes i kroppen i årtier og overføres fra vores mor allerede i fostertilstanden. Men hvis du som gravid eller ammende udrenser tungmetaller, vil de ryge lige lukt i baby, og det er jo ikke smart.

Hvis du derimod er vant til at drikke grøn og hvid te, og har gjort det i en længere periode, inden du blev gravid, kan du godt fortsætte med det i graviditeten og som ammende. Så har du nemlig formentlig udrenset den værste bunke tungmetaller. Det samme gælder for øvrigt med matcha (en slags luksus grøn te pulver). Men alt med måde – flere liter om dagen er ikke sagen.

 

Hvad mon det betyder?
Grøn og hvid te indeholder – ud over en masse gavnlige stoffer – også koffein, om end halvt så meget som sort te og kvart så meget som kaffe. Babyer mangler det enzym, som nedbryder koffein, så det ophobes længe i baby og kan gøre guldklumpen urolig, pjevset, give ondt i maven og søvnbesvær. Det er træls for alle i familien. Masser af vand er derimod det bedste for dig, både som gravid og ammende.

This Post Has 5 Comments
 1. Hej Rose

  Jeg faldt lige over dit svar her – og det er jeg super glad for. Jeg drikker to kopper grøn the hver morgen og har gjort det i ca. fire år. Jeg elsker det og det er en kæmpe hjælp for min fordøjelse der let skaber problemer.
  Min kæreste og jeg er i gang med at prøve at gøre mig gravid, så jeg tager allerede nu folsyre efter lægens anbefaling. Men jeg har så læst et sted på nettet at grøn the kan “ødelægge” folsyrens egenskaber og at man derfor ikke bør drikke det under graviditet. Er det noget du ved noget om? Er nemlig i tvivl om, hvorvidt jeg skal skrue ned for den grønne the allerede nu.

  Håber du kan hjælpe 🙂

  Mange hilsner Anna

 2. @Anna – tak for din kommentar. Det er korrekt, at grøn te (og oolong te) indeholder stoffet EGCg, som kan hæmme optagelsen af folinsyre. Derfor er det klogt at holde sig til maks et par kopper om dagen. Niveauet af EGCg kan variere meget, det er generelt højest i matcha og grønt te ekstrakt, som derfor bør undgås.
  Kærligst R

  1. Tusind tak for svar! Det giver rigtig god mening. Så vil jeg fortsætte med to kopper “normal” grøn the om dagen og undgå matcha 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top