skip to Main Content

Gå rent i fisk

Først må man ikke spise laks fra Østersøen, fordi den er fuld af miljøgifte.
Så skal man også holde sig fra torsk, fordi den er udrydningstruet.
Og så må man heller ikke spise tigerrejer, fordi opdrættet er miljøbelastende.

Hva’ for en fisk må vi så?! Var det ikke noget med, at fisk er sundt?

Jo! Fisk er meget sundt. Men man skal vælge med omhu for at finde fisk, som hverken er belastede af miljøgifte eller overfiskede. Især gravide, ammende og småbørn bør holde sig fra de store rovfisk og de fede gamle fisk. Dambrugsfisk som f.eks. pangasius bliver opflasket på majs og soja, så det er næsten overvurderet at kalde dem fisk – de gode fiskeolier skal man i hvert fald lede længe efter.

Til gengæld kan man gå ombord i små fede fisk og magre fisk med det blå MSC-mærke, som står for bæredygtigt fiskeri. Du finder dem efterhånden i de fleste supermarkeder, også i Netto. For at få nok af de gode omega-3’ere ville jeg satse mit kosttilskudsbudget på en fiskeolie i bedste kvalitet fra Nordic Naturals (nej, jeg får ingen procenter!).

En rød reje....

Og her er fiskehitlisten. Print den ud og hav den med, når du køber fisk.

FISKEHITLISTEN
Alaska vildlaks*
Ansjos
Brisling
Fjæsing
Hoki (torsk-wannabe)
Hornfisk
Jomfruhummer
Kuller, MSC-certificeret
Kulmule, MSC-certificeret
Laks, økologisk*
Makrel (gerne MSC-certificeret)*
Multe
Muslinger (gerne MSC-certificeret)
Pigvar
Rødspætte, MSC-certificeret
Sardin
Sej (gerne MSC-certificeret)
Sild (små, gerne MSC-certificeret)*
Søtunge
Taskekrabber
Tobis (slank og laber fisk)
Torsk fra Barentshavet eller Østersøen
Torsk, MSC-certificeret
Torskerogn
Østers (opdrættede)

* betyder, at gravide og ammende ikke skal spise dem så tit.

Du kan læse mere på Hva For En Fisk og EDF.

PS
Vil du gerne have inspiration til sund og grøn livsstil i familien?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev her, så får du samtidig to gratis guides!
Den ene er med labre opskrifter til børnefødselsdagen på sunde lækkerier uden sukkerchok.
I den anden får du mine bedste tips til bedre familiehelse.

Ingen spam, kun grøn kærlighed.

 

This Post Has 8 Comments
 1. Hold da lige op en relevant og meningsfuld artikel om bæredygtige fisk! Jeg er især glad for huskelisten, der er praktisk og lige til at gå til – TAK også for anbefalingen af NNs fiskeolie 🙂

  Kh. KAtrine

 2. @Katrine
  dejligt at du kunne bruge listen! Der er jo så mange spændende fisk derude i det ganske danske vand. Det kræver dog liiiige lidt ekstra at komme ud over makrel, sild, laks og rødspætte, jeg ved det, jeg har da heller ikke prøvet hoki og tobis endnu (men jeg vil gerne). Men din fiskehandler vil elske dig for det!
  Jeg skriver snart noget mere om fiskeolie 🙂

 3. Det er sørgeligt. Men jeg har lige slettet koldtvandsrejer fra fiskehitlisten. De indeholder nemlig for meget kviksølv. Og så er sætter det for øvrigt store grimme CO2-fodspor at nedkøle og transportere rejerne. Men det værste er nu det med kviksølv.

 4. Puha.. nu sidder jeg og får helt dårlig samvittighed, har gennem hele min graviditet spist meget sild og laks, og gør det stadig, nu her mens jeg ammer. Jeg har fuldt de officielle råd fra sundheds styrelsen og troede derfor jeg gjorde noget godt for mit barn og mig ved at spise de fisk..

 5. @Anneline, tak for din kommentar. Jeg forstår dine tanker. Dog vil jeg sige, at jeg på ingen måde er tilhænger af dårlig samvittighed. Du har gjort det bedste du kunne i den bedste hensigt. Jeg har også spist riiiiigelige mængder tun – men det kan vi jo ikke gøre noget ved bagudrettet, det er spild af energi at bekymre sig, bebrejde sig selv. Tværtimod må man tale ekstra pænt til sig selv! Og så kan man fremadrettet overveje at handle ud fra den viden, som man nu har.
  Kh Rose

 6. Hej.. Mit spørgsmål er ?? I forbindelse med min slankekur har jeg spist fisk hver dag i 8 uger og cirka 2-3 gang om dagen… Kan det være farligt?

 7. @Ib – tak for dit spørgsmål. Jeg anbefaler en sund varieret kost. Jeg anbefaler ikke ensidigt indtag af bestemte fødevarer, heller ikke fisk. En skadelig effekt fra fisk kommer helt an, hvilke fisk du har spist, og i hvilke mængder. Jeg ville holde mig til et balanceret indtag af fisk og skaldyr fra fiskehitlisten. Kærligst R

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top