Komplet Guide til Moderne Stofbleer

og

Den Ultimative Grønne Ble-shoppe-guide

 

Den komplette guide til moderne stofbleer, inklusiv den ultimative grønne ble-shoppe-guide med links til køb af de bedste stofbleer på markedet af så bæredygtige materialer som muligt.

Et e-hæfte til dig, som gerne vil i gang med De Luxe Babymås til din baby. Måske er du blevet nysgerrig på stofbleer efter at have læst om dem i min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning?

 

Forestil dig …

at du kan få en lækker ble, som er ren luksus for dit barns sarte hud. En plastfri ble, der ikke afgasser giftige kemikalier. Forestil dig en cute ble, som beskytter mod rød numse, eksem, allergi og udslæt. Tænk på, hvordan det ville være, hvis du aldrig mere skulle i supermarkedet for at købe bleer på tilbud og slæbe dem hjem. Forestil dig, at du kan spare miljøet for 3 ton bleaffald, 400 kg træ, 20.000 kopper råolie og 70 kg petroleum og samtidig spare en masse penge.

Lyder det som ren ønsketænkning? Det er det ikke. Det hedder stofbleer. Og du kan hilse din svigermor og sige, at det intet har at gøre med sikkerhedsnåle, gummibukser og grukedle. Det er heller ikke de firkantede bomuldsklude, som kaldes gylpeklude. En moderne stofble ligner en almindelig ble, den er bare flottere.

Den består af flere lag sugende stof og et vandtæt ydre af uld, fleece eller PUL-stof (lamineret polyester), som lader huden ånde, modsat engangsbleer, hvis yderlag primært er af plastik. Bleen lukkes som regel med velcro eller trykknapper.


De Luxe Ble – derfor!
Nogle familier vælger stofbleer for at være så bæredygtige som muligt eller for at spare penge. Men for de fleste er det simpelthen bare det sundeste og lækreste valg for en lille lækkermås. Det er overraskende hyggeligt at indkøbe, vaske, hænge op, stable og ikke mindst lægge en superblød vamset stofble på baby. Og I slipper for kilovis af bleaffald. Her er nogle af de vigtigste grunde til at putte din baby på stoffer:


Stofbleer …

 • beskytter erfaringsmæssigt bedre mod rød numse, eksem, allergi og udslæt
 • er bedre for babys sarte numse, fordi huden kan ånde frit og holder sig fin og blød
 • er billigere
 • er mere cute, lækrere og flottere
 • er mere miljøvenlige – hvis de altså hængetørres
 • lugter ikke af kemi og knitrer ikke af plastik – adios til klam hud og sur lugt

 

Guiden ’De Luxe Babymås’ er noget for dig, hvis …

 • du er motiveret for at give dit barn De Luxe Babymås med moderne stofbleer.
 • du er tvivl om, hvilke stofbleer du skal vælge!
 • du har brug for en guide til, hvilke stofbleer, der er de bedste, og hvor du kan købe dem henne.
 • du søger et overblik over de forskellige bletyper og blematerialer og en afklaringen om, hvilke typer der passer til dit barn og jeres behov.
 • du vil have styr på, hvordan stofbleer fungerer og hvordan de vaskes.

 

 

Er I køreklar til De Luxe Babymås?
Tjek her, om stoffer vil være det rigtige valg for jer:

 • Du har en vaskemaskine i dit hjem.
 • Du har mulighed for at tørre på snor – og det skal ikke være i stuen, for så får I klamt indeklima.
 • Du er ikke ved at bukke under af stress eller søvnmangel.


Det får du i guiden …

Guiden er et e-hæfte på 36 sider. Her er indholdsfortegnelsen:

INDHOLD

STOFBLEER – SÅDAN FUNGERER DET

All-in-one (AIO)
All-in-two (AI2)

Lommeble

Todelte systemer

På deltid på stoffer

Papir på farten


GUIDE TIL BLEMATERIALER

SHOPPEGUIDEN
Den nemme luksusløsning til dagtimerne
Den hurtigtørrende løsning til dagtimerne
Den budgetvenlige løsning til dagtimerne

Kombiløsning til dagtimerne
Drømmeløsningen

Liebhaverbleer
Den ultra bæredygtige løsning

Den hyggelige løsning til både dag og nat

Natløsningen
Nyfødt løsning
Training pants
Tilbehør til stofbleer

NÅR BLEERNE SKAL VASKES
Vasketips
Grønne retningslinjer for De Luxe Babymås

1-2-3 lanolinguide


SÅ MEGET SPARER DU MED STOFBLEER
Det koster engangsbleer
Det koster stofbleer

 

HAR DU BRUG FOR HJÆLP?                                                


Når du har læst guiden …

 • har du overblik over de forskellige stofbletyper, deres fordele og ulemper.
 • har du et solidt grundlag for at vælge de(n) stofbleløsning(er), der vil passe bedst til dit barn og jeres dagligdag.
 • undgår du nemmere en masse dyre fejlkøb.
 • har du links til gode videoinstruktioner til de forskelige stofbletyper.
 • ved du, hvor du får det bedste stofbletilbehør til den bedste pris.

 

Og desuden …

 • har du aktive shoppelinks til markedets bedste stofbleer af så bæredygtige materialer som muligt.
 • kender du fordele og ulemper ved de forskellige typer blematerialer.
 • har du helt styr på, hvordan bleerne skal vaskes og tørres.
 • er du klædt på til at undgå de mest almindelige faldgruber, som nybagte stofble-brugere kan falde i.
 • ved du, hvordan du både kan bruge stofbleer på fuld tid eller på deltid.
 • kender du regnestykkerne, der viser, hvor meget du kan spare med stofbleer i forhold til engangsbleer.

 


FAQ til De Luxe Babymås

Hvad er problemet med engangsbleer?
En engangsble kan suge uendelig længe. Den indeholder nemlig superabsorberende polyakrylat, SAP i daglig tale. SAP er baseret på akrylsyre, som er ætsende, farligt ved indånding, indtagelse og hudkontakt og meget giftig for organismer, der lever i vand. Akrylsyre står på listen over farlige stoffer. Farligheden er især relevant ved produktionen af SAP, dels for arbejderne, der fremstiller bleerne, dels for det omkringliggende miljø på grund af udslip. Man kan ikke garantere, at der ikke er rester af akrylsyre i en engangsble. Alle engangsbleer indeholder SAP, også de såkaldt miljøvenlige/naturlige/økologiske. Og det er ikke den eneste årsag til at droppe engangsbleen. Hør bare her:

Derfor ryger pakken med engangsbleer i blespanden …

 • Fordi det ikke behøver at stå på pakken med engangsbleer, at de indeholder parfume.
 • Fordi engangsbleer belaster miljøet, især når de produceres og transporteres. Noget af energiforbruget bliver indhentet, fordi bleerne ender på forbrændingen sammen med vores husholdningsaffald. Men våde bleer brænder ikke særlig godt. Til gengæld afgiver de CO2 samt dioxiner, som er stygge miljøsyndere.
 • Fordi overfladepapiret i engangsbleer blandt andet indeholder limstoffet kolofonium, som kan være allergifremkaldende.
 • Fordi superabsorbanterne i engangsbleerne også opsuger hudens naturlige fugt.
 • Fordi temperaturen i en stofble er cirka 5 grader lavere end i en engangsble. Den øgede temperatur i engangsbleer mistænkes for at øge risikoen for dårlig sædkvalitet.
 • Fordi visse engangsbleer udsender et miks af kemikalier, som er giftige for luftrøret og kædes sammen med øget risiko for astma.


Er stofbleer dyre?
Ved at vælge stofbleer kan du spare 2.000-10.000 kroner på en bleperiode i forhold til at bruge miljømærkede engangsbleer. Bruger du bleerne til barn nummer to eller flere, bliver besparelsen endnu større.

 

Stofbleer – det lyder ulækkert?!
Det kommer an på, hvordan man definerer ulækkert. Jeg synes for eksempel, at den kemiske dunst og akrylsyren fra engangsbleer er ulækker. Din vaskemaskine bliver nærmest desinficeret ved en kogevask, så du kan sagtens vaske din fine silkebluse efter en blevask. Med kogevask undgår du også krydskontaminering, det vil sige at bakterierne ligger på lur, mens de smæsker sig i fugten og kaster sig over næste portion vasketøj. Du kan opbevare bleerne i en lugtfri spand og bruge handsker, når du putter dem i vaskemaskinen. En videnskabelig undersøgelse viser, at stofbleer i daginstitutioner giver samme hygiejneniveau som engangsbleer. Hyppig håndvask er det springende hygiejnepunkt – ikke bletypen.

 

Er det ikke ret besværligt med stofbleer?
Stofbleer kræver ekstra tid til vask og tørring, sammenlagt cirka 1 time om ugen. Men det er også besværligt at slæbe engangsbleer hjem og undgå at løbe tør for dem. Et stofblebarn bliver skiftet cirka 6 gange i døgnet plus en natble. Det er lidt hyppigere end et barn på engangsbleer. Til gengæld er det mere naturligt, og et stofblebarn kan bedre mærke, når det tisser. Derfor bliver børn på stoffer som regel renlige ved 2-års-alderen, altså et helt år tidligere end børn på engangsbleer. Det er i hvert fald ikke besværligt.

 

Stofbleer lyder som noget ret gammeldags – ?
Moderne stofbleer kan dårligt sammenlignes med forhistoriske bleløsninger. De findes i et hav af varianter, farver, materialer og pasformer, så du kan vælge en løsning, der passer til netop dit barn, din smag og din økonomi. Mange af dem har funky unikadesign. Det er alt andet end gammeldags at tænke bæredygtigt frem for brug og smid væk.

 

Stofbleen ser stor ud. Generer den ikke barnet?
Børn på stofbleer udvikler sig motorisk ligesom andre børn. De fås i mange snit, størrelser og pasformer, så alle børn kan få en ble, der sidder som trusser.


Jeg har hørt, at stofbleer skal kogevaskes. Er det ikke vildt miljøbelastende?
Ja, stofbleer skal kogevaskes, men det giver samlet set et lavere energiforbrug end engangsbleer, så længe du hængetørrer dem! Energiforbruget i en bleperiode er 7,5 GJ for engangsbleer og 6 GJ for stofbleer. Hvis stofbleerne tørretumbles, ryger tallet op på 14 GJ. Så lad være med det. Det meste vasketøj går glimrende på 30 grader. Men lige netop stofbleer skal vaskes ved 90 grader for at dræbe alle bakterier, svampe og virus. Nogle gange kan 75 grader også gøre arbejdet, det gælder især tissebleer og bleer med ammebæ. Så selv om en kogevask er miljøbelastende, er stofbleer alligevel det mest bæredygtige valg, hvis de vaskes og tørres mest miljøvenligt. Det viser en dansk vugge til grav-analyse. Stofbleer kan genbruges til næste barn og til slut sælges videre – og det er god klimakarma!


Hvorfor har jeg brug for en shoppeguide? Kan jeg ikke bare bruge google?
Hvis du googler ”økologisk stofble”, kan du godt få det indtryk, at ImseVimse er eneste mulighed. Men så snyder du dig selv. Stofbleer findes i et utal af typer, former, farver, materialer, størrelser og lukkemekanismer. Nogle er mere velfungerende i praksis end andre. Jeg har testet en stor del af de bleer og stofbletilbehør, som jeg anbefaler, på min yngste datter Mirjam. I starten kan det godt være lidt uoverskueligt at navigere i stofbleernes store verden. Derfor har jeg lavet guiden.

 

Sådan får du fingre i denne stofbleguide … 

Guiden er fra 2011 og ikke opdateret. Der er derfor en del shoppelinks, som er forældede.
En nyere version er under udarbejdelse! 

DE LUXE BABYMÅS ligger til download på min online inspirationsportal GRØN STUE.

Guidens værdi er 127 kr.

Som medlem af GRØN STUE får du adgang til DE LUXE BABYMÅS og alle mine andre e-guides, e-bøger og ca. 150 opskrifter til en samlet værdi over 5.000,00 kroner.
Samtidig får du adgang til en lang række favorable faste rabatter på alverdens økologiske varer.

Det koster kun fra 125 kroner om måneden at være medlem af GRØN STUE.

Jeg forkæler også alle mine omkring 600 medlemmer med fri og ubegrænset adgang til personlig rådgivning hos mig i min brevkasse i medlemsforum.

knap2

 

 

Personlig rådgivning til opstart med stofbleer
Vidste du, at du kan stille mig alle de spørgsmål du orker om stofbleer – og alt andet, der har med dit barns og din sundhed at gøre for under 6 kroner om dagen? Du får også værdifuld sparring og støtte fra omkring 400 andre sunde og grønne mødre. Det er bare én af dine fordele som medlem af Grøn Stue.

Wow, fortæl mig mere om Grøn Stue!

 

Logo_700

 

Gratis bletip
Hvis du søger gratis rådgivning, så kan du melde dig ind på slyngebarn.dk og søge optagelse i ’bleforum’ derinde. Begge dele er gratis. Dér mødes mange stofble-mødre og udveksler erfaringer.

 

HANDELSBETINGELSER