skip to Main Content

Ingen Fryser uden Torne

Havtorn er et tornerosebær. En morgensur passionsfrugt med en skarp smag af eksotisk syrlighed. Sådan er havtorn, en tornerosebusk, der bl.a. vokser langs de danske kyster. Havtornens små orange bær skjuler sig bag sylespidse torne og splatter nemt ud, når man forsøger at plukke dem. Det kræver hemmelige tricks.


Havtorn
Ét havtornbær er på størrelse med en velvoksen grønært, men indeholder lige så meget C-vitamin som en hel appelsin, samt den særlige omega-7-fedtsyre. Så jeg putter et par skefulde i min smoothie hver morgen og beder en stille bøn om en vinter uden snot og hoste. Smoothien smager dejlig friskt; jeg kombinerer med ½ banan og andre frosne bær.

Man kan købe frosne økologiske havtornbær i Sverige. Og det har jeg så gjort. 10 pakker. Kassedamen m/k i ICA i Värnamo kigger lidt mærkeligt på mig, når jeg kommer der med indkøbsvognen fuld af havtorne og 1 kg-poser med økologiske nødder, mandler, frø og kerner (som i parentes bemærket er VILDT meget billigere end i Danmark). Der hamstres. Jeg rødmer.

Ingen fryser uden torne

I Danmark kan man købe havtornsaft blandet med æble. Det er bedst at fortynde med vand, for smagen er meget koncentreret. Så er I advarede (læs: den smager bvadr i min mund!). Find den hos din lokale økopusher eller f.eks. her.


Optøede havtornbær gør sig rigtig godt som modspil til noget hvinende sødt, fedt og intenst, f.eks. raw cashewnøddeis. Man kan også sylte dem med et ordentlig læs sukker, det smager guddommeligt.

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 3 Comments
  1. Tak for tippet. Jeg har siden mit beøg hos Noma undret mig over hvordan man fik fingrene i disse interessante bær. Nu skal jeg kigge efter dem på næste tur til Helsinborg. Der ligger i hvert fald en ICA, så måske er jeg heldig.

  2. […] Tilbage i 2010 skrev jeg her på bloggen om, hvordan jeg hamstrede og hjembragte stakkevis af æsker med frosne økologiske havtorn fra vores ferier i Sverige. Det gør jeg for øvrigt stadig. For de kan stadig ikke købes i Danmark. Dog læste jeg i bogen, at en bornholmsk havtornplantage har liflige planer om at lancere frosne havtorn på det danske marked – hurra! […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top